«Прозахідне керівництво в Києві вже давно дратує Кремль» (німецька преса)

Німеччина – Дві теми домінують у німецькій пресі. Газети попереджають про небезпеку для Європейського Союзу бути втягненими в українсько-російську газову суперечку. Адже він не має великого впливу на жодну зі сторін і своїм втручанням може зашкодити лише власним інтересам. Другою великою темою, і першою за значенням, є нова війна на Близькому Сході.
Газета німецьких ділових кіл Handelsblatt вказує на небезпеку для Євросоюзу бути втягнутим в українсько-російську газову суперечку. На думку видання, Росія не може собі ані з політичної, ані з економічної точки зору дозволити припинити постачання блакитного палива для Західної Європи. Видання переконане, що нові сумніви Заходу в надійності поставок з Росії можуть призвести лише до того, що європейці прискорять пошук альтернатив. «Україна, в свою чергу, побачила шанс, що в суперечці з великим східним сусідом може перетягнути на свій бік ЄС», – зауважує Handelsblatt. «Цього європейці повинні остерігатися», – продовжує видання і пояснює: «Тоді існує ризик виникнення нового напруження у відносинах із Росією. Крім того, ЄС ризикує бути втягнутим у внутрішньоукраїнський конфлікт між проросійськими й прозахідними політиками».
Газета Berliner Zeitung вказує на політичне підґрунтя українсько-російської суперечки. «Прозахідне керівництво в Києві вже давно дратує Кремль. Москва максимально скористається можливістю за допомогою газової суперечки ще більше дестабілізувати країну, яка й без того сильно страждає внаслідок економічної кризи», – пише Berliner Zeitung.
Газета Thüringer Allgemeine вважає, що Захід має лише дуже обмежений вплив на російську цінову політику. «Зрештою, газ, нафта і висока ціна на ці енергоносії є більше, ніж одна з опор російської економічної системи. Власне, це і є її економіка», – зауважує видання. «Москві не вдалося зменшити свою залежність від сировини», – констатує Thüringer Allgemeine і додає: «Логічною, але помилковою можна назвати оцінку, зроблену Путіним, коли він заявив, що висока ціна на газ – це ключове питання російського народного господарства». Газета радить Заходові позбутися такої залежності.
(Німеччина – Прага – Київ)