Проросійські радикали Криму зраділи припиненню постачання газу Україні

Сімферополь – У Криму місцеві російські націоналісти вітають припинення Росією постачання природного газу Україні. Представники низки проросійських радикальних організацій півострова заявили, що «рішуче підтримують дії Росії з наведення порядку в питанні постачання газу до України». Чи стане тепліше кримчанам від таких заяв?
У понеділок у Криму було все ще тепло – до +1-3 градусів за Цельсієм, а державне підприємство «Чорноморнафтогаз» повністю взяло на себе постачання кримчан природним газом. Тож у Криму станом на 5 січня не відчули на собі дій Москви, публічно підтриманих активістами «Російської общини Севастополя» та організації із захисту прав російських співвітчизників «Вєра».
У спільній заяві цих організацій мовиться, що вони іще з 2006 року постійно закликали Москву підняти ціни на газ для України до світового рівня. Нинішні кроки «Газпрому» вони назвали «довгоочікуваним проявом державного підходу до розв’язання проблем економічних відносин із антиросійською державою».
Заради «державної величі» Москви...
У заяві «Російської общини Севастополя» та організації «Вєра» жорсткість Кремля стосовно Києва також названа «черговим підтвердженням прагнення Російської Федерації до державної величі».
Святослав Компанієць
Один із лідерів російських радикалів у Криму, автор згаданого документу Святослав Компанієць в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що готовий терпіти мороз і холод, аби тільки Росія відстоювала свої економічні та політичні інтереси.
«Для більшості кримчан питання захисту російської мови, російської культури і російської історії важливіші якихось тимчасових економічних негараздів», – заявив керівник організації із захисту прав російських співвітчизників «Вєра» Святослав Компанієць.
Експерти відзначають, що такі настої в кримському суспільстві існують, але наскільки вони поширені, свідчить той факт, що на підтримку дій Москви не виступила жодна впливова політична сила півострова. Навіть така найбільш прокремлівська організація, якою вважають «Російську общину Криму», поки що відмовчується.
Із більш-менш відомих і впливових у Криму політиків лише лідер місцевих комуністів Леонід Грач відгукнувся і засудив позицію офіційного Києва. За його словами, Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко спровокували газовий конфлікт з Москвою, щоб «знищити слов’янську цивілізацію».
(Сімферополь –Київ – Прага)