«Нафтогаз»: Скорочення поставок до Балкан спричинене «Газпромом» i «Молдовагазом»

«Нафтогаз України» вимагає від російського «Газпрому» і його дочірньої компанії «Молдовагаз» поновити погоджені обсяги відбору природного газу для Молдови.

Як повідомляє прес-служба української компанії, «споживачі Молдови без узгодження з українською стороною, починаючи з 1 січня, почали споживання природного газу практично в повному обсязі з транзитного газопроводу «Ананьїв-Тираспіль-Ізмаїл», що частково проходить через Молдову».

Таким чином, сумарну подачу природного газу в південному напрямку (до Румунії, Болгарії, Туреччини, Греції й Македонії) було зменшено на відповідний обсяг – близько 10 мільйонів кубометрів за добу.

«Зазначені спільні дії «Газпрому» та його дочірньої компанії «Молдовагаз» вносять дестабілізацію при забезпеченні країн Балканського регіону природним газом і призводять до безпідставних обвинувачень української сторони як транзитера російського газу», – зазначають у «Нафтогазі».

Водночас українська сторона вкотре нагадує, що у зв'язку з відсутністю на цей рік технічної угоди, що регламентує транзит російського газу територією України, надійна робота газотранспортних систем може забезпечуватися в оперативному режимі при погодженості дій диспетчерських підрозділів «Газпрому» і компанії «Укртрансгаз».

У «Газпромі» сьогодні повідомили, що українська сторона відмовилася прийняти додаткову партію газу для європейських споживачів. Крім того, Росія заявляє, що повністю виконує свої зобов’язання перед покупцями з Європи.

Київ, зі свого боку, запевняє, що повністю дотримується зобов’язань щодо транспортування російського газу. Але деякі країни, зокрема, Чехія, Болгарія, Хорватія, Греція, Туреччина повідомляють про зниження обсягів постачання палива через українську територію.