ЄС критикує Азербайджан за заборону закордонного радіомовлення

Лідери Євросоюзу критикують рішення азербайджанської влади не продовжувати ліцензії на трансляцію закордонних радіостанцій.

Як передає агентство УНІАН, про це йдеться у відповідних заявах.

Як повідомила прес-секретар Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав'єра Солани Крістіна Гайвк, Солана висловлює жаль щодо рішення азербайджанської Ради з телебачення і радіомовлення не продовжувати ліцензій для іноземних радіостанцій, що означає фактично зупинку їхнього мовлення з 1 січня 2009 року. За словами Хав'єра Солани, таке рішення позбавить слухачів альтернативних джерел інформації.

Верховний представник ЄС висловив розуміння законних підстав такого рішення Азербайджану, однак висловив переконання у можливості знайти рішення для продовження трансляції Бі-Бі-Сі, Радіо Свобода і Голосу Америки.

Свій жаль з приводу припинення трансляції низки зарубіжних радіостанцій в Азербайджані висловили і представники Франції, яка до 1 січня головувала в Євросоюзі. Наголошено, що таке рішення обмежує плюралізм інформації в країні.

Свою стурбованість висловила також комісар Європейського Союзу з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, яка закликала азербайджанську владу переглянути це рішення.

Ферреро-Вальднер нагадала, що Єврокомісія нещодавно запропонувала Азербайджану посилення двосторонніх відносин на основі спільних демократичних цінностей, однією з ключових серед яких є свобода висловлювань і преси. Беніта Ферреро-Вальднер також висловила готовність допомагати Азербайджану у досягненні прогресу в цій сфері.