«Підсумки року». 2008 рік мав би пройти під знаком матеріального накопичення і соціального напруження

Високосний рік добігає кінця. Астрологи прогнозували, що 2008 рік (рік пацюка) пройде під знаком матеріального накопичення і соціального напруження. У цей рік мало щастити енергійним і винахідливим людям. Наскільки справдилися ці припущення? Якими культурними, спортивними і соціальними подіями був багатий рік, що минає? Чим запам’ятався українцям цей рік у політичній, економічній та культурній сферах? Що позитивного і негативного сталося за ці триста шістдесят шість днів? Чим цікавого за цей рік відбулося у сфері культури і спорту України?
Політика
Не зважаючи на бурхливе політичне життя України, 2008 рік не запам’ятався новими поворотами, вважає політолог Володимир Фесенко. На його думку, цей рік можна назвати роком невдалих проектів. «Саме в цьому році можуть бути зроблені спроби Конституційних змін. Такі спроби були з боку президента, який створив Конституційну раду. Такі спроби були з боку БЮТ і Партії регіонів, які готували конституційні проекти, але до голосування цих проектів справа не дійшла. Не здійснився також проект про дострокові парламентські вибори, який був оголошений. Було декілька невдалих спроб створення широкої коаліції. Але наприкінці року відновилася коаліція поміж НУ-НС і БЮТ в розширеному форматі із Блоком Литвина».
Зовнішня політика
За цей рік Україна не може похвалитися успіхами і у сфері зовнішньої політики, переконаний російський політолог, директор Інституту національної стратегії Станіслав Белковський. За його словами, різні політичні сили, які формують нині українську владу, по різному бачать місце і роль України на міжнародній арені. «Україна просунулася в бік НАТО на 5%, але 95% шляху ще попереду. Щодо Євразійського напрямку сьогодні це не може сприйматися серйозно, бо Росія не пропонує привабливого геополітичного проекту. Зовнішня політика не може бути визначеною в цілому, доки немає єдності всередині України. Ми бачимо, що Віктор Ющенко втрачає підтримку населення. А Юлія Тимошенко та Віктор Янукович не будуть форсувати євроатлантичну інтеграцію, хоча я б не сказав, що вони орієнтуються на Росію».
Економіка
Вступ України до Світової організації торгівлі, ріст інфляції, валютні коливання і світова економічна криза, наслідки якої Україна ще не відчула повною мірою - цим запам’ятався рік, що минає економісту Олександру Жолудю. « Говорити про досягнення чи прорахунки України поки-що зарано. На початку року посиливши гривню, а потім значно її послабивши Україна була змушена відійти від жорсткої прив’язки обмінного курсу. Наступний рік буде дуже важким, адже ми очікуємо падіння ВВП на 5,5% та падіння доходів населення (вперше за останні 8 років). А споживчі ціни лишаться на доволі високому рівні».
Рік, що минає засвідчив. що українці жили не по кишені, тобто витрачали більше, ніж заробляли, вважає президент асоціації українських банків Олександр Сугоняко. «Виявилося, що українська економіка не здатна існувати запозичень ресурсів за кордоном та без відповідного попиту на її продукцію. А українське суспільство не здатне забезпечувати рівень споживання, який у нас був ще пів року тому, без зовнішніх запозичень і поставок ззовні».
Спорт
Оскільки рік, що минає, був олімпійським, саме Ігри у Пекіні стали центральною спортивною подією року. Це констатує спортивний журналіст Валентин Щербачов. На його думку, українські олімпійці їздили до столиці Китаю не для того, щоб підтвердити відомий олімпійський принцип: «Головне не перемога, а участь у змаганнях», і їм це вдалося. «Попри усі негаразди наші спортсмени виступили дуже добре на олімпійських іграх - це є афористичною несподіванкою, яка планувалася. Ми відкрили нову зірку боксу Василя Ломаченка – найкращий боєць боксерського турніру. А взагалі за 2008 рік ми ще раз переконалися в тому, що наша держава не дбає про спорт та фізичну культуру».
Мистецтво
Для культурного життя України цей рік виявився млявим, вважає письменниця Оксана Забужко. Суспільні настрої, на її думку, не сприяли мистецьким здобуткам. «Якихось проривів та структурних змін не було в культурі минулого року. Книгарень не стало більше чи менше. Культурний попит людей, які ходять в театри та читають книжки, не понизився, а радше навпаки. Не є ознакою культурною прогресу і те, що будь-яка культурна акція збирає сьогодні набагато більше людей, ніж раніше. Зростає показник культурного невдоволення та культурного голоду».