Кримський спікер став найвпливовішим політиком автономії 2008 року

Голова Верховної Ради Криму, член Партії регіонів Анатолій Гриценко

Сімферополь – В українських регіонах підбивають підсумки року, що минає. У Криму найвпливовішим політиком автономії визнаний Голова Верховної Ради Криму, член Партії регіонів Анатолій Гриценко. За результатами опитування експертів Кримського Незалежного центру політичних дослідників і журналістів, спікер парламенту автономії отримав найвищий бал впливовості.
Як відзначають експерти, йому вдалося повністю контролювати політичні процеси в Криму і налагодити рівні стосунки не тільки з партійним лідером Віктором Януковичем, але й з урядом Юлії Тимошенко і Президентом Віктором Ющенком та його Секретаріатом.
Кримський Незалежний Центр політичних дослідників і журналістів традиційно наприкінці року визначає 33-х найвпливовіших у Криму політиків. За результатами цього експертного опитування, в Анатолія Гриценка найвищий рейтинг впливовості – 7,31 за 10-бальною шкалою.
Його найближчі соратники – депутат Верховної Ради АРК, радних спікера з економічних питань Олександр Мельник і голова бюджетної комісії кримського парламенту Ігор Лукашев, про яких кажуть, що без них не вирішується жодна важлива бізнесова чи земельна справа, посіли наступні місця у першій трійці. Раніше міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко стверджував що Мельник і Лукашев були причетні до організованого угруповання «Сейлем». Втім, далі заяв міністра справи не пішли.
Попри це, експерти також зарахували до першого десятка найвпливовіших кримських політиків і місцевих «силовиків» – начальників кримських главків СБУ Володимира Пшеничного, який «активізував антисепаратистську роботу спецслужби», та міліції – Миколу Іллічова, який «встояв під ударами кримських парламентарів», у тому числі – з боку згаданих Мельника і Лукашева. А прокурор автономії Володимир Бойко очолив другий десяток рейтингу.
«Регіоналів» найбільше, але представлений увесь політичний спектр
У першій десятці списку – ще три «регіонали», всього ж у списку 33 найвпливовіших політиків Криму – 12 представників чи висуванців Партії регіонів і Блоку «За Януковича», в тому числі – минулорічний очільник рейтингу народний депутат України з Макіївки Антон Пригодський, «куратор» Криму від Партії регіонів.
За результатами експертного опитування лідер кримського БЮТу, народний депутат України Андрій Сенченко – четвертий в рейтингу, а до списку потрапили ще два «бютівці». Серед найвпливовіших кримських політиків також перший заступник представника Президента України в АРК Євген Драп’ятий, народні депутати України від НУНС Геннадій Москаль і Віктор Шемчук, колишні спікери кримського парламенту – «регіонали» Василь Кисельов, Сергій Цеков і Борис Дейч, комуніст Леонід Грач, а також – лідери Меджлісу Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров.
В опитуванні взяли участь майже три десятки експертів – журналістів і політологів із Києва та Криму, які представляють різні точки зору. Автори опитування зазначили, що його результати не несуть для його об'єктів рейтингу жодного позитивного чи негативного політичного навантаження і відображають лише точку зору експертів Кримського Незалежного центру політичних дослідників і журналістів.
(Сімферополь –Київ – Прага)