Хартію про стратегічне партнерство підписали Україна і США

Міністр закордонних справ України Володимир Огризко і державний секретар США Кондоліза Райс підписали Хартію про стратегічне партнерство України і Сполучених Штатів Америки.

Архівна фотографія. Кондоліза Райс і Володимир Огризко
Церемонія підписання відбулася в п’ятницю в Державному департаменті США.

У Хартії про стратегічне партнерство України і США наголошено на важливості двосторонніх відносин країн у сфері оборони, безпеки, економіки, торгівлі, енергетичної безпеки, демократії та культурного обміну.

У Хартії засвідчено й намір США поглибити відносини з Україною.

Сполучені Штати дають сигнал Росії не зазіхати на Україну

Документ про нове стратегічне партнерство має на меті дати певний сигнал Росії, заявив іще перед підписанням Хартії заступник помічника державного секретаря США Дейвід Меркел. Ідеться про те, щоб відкинути заявку Москви на сферу впливу вздовж російських кордонів.

Сполучені Штати, зокрема, зобов’язуються підтримувати Україну в її прагненні стати членом НАТО.

«Це чіткий сигнал із боку США і України, що їхнє партнерство міцне і що Україна впевнено йде шляхом до демократії і європейської інтеграції», – сказав Дейвід Меркел.

Хартія про стратегічне партнерство стосується широкого кола галузей співпраці, включно з економічним розвитком і обороною, і містить обіцянку США посилити навчання і оснащення українського війська через програми НАТО.

У заяві є й вітальна відповідь української сторони на намір США відкрити нову «дипломатичну присутність» у Криму.

Сполучені Штати хочуть допомогти економічному розвиткові Криму, щоб зменшити економічний вплив майбутнього виведення звідти російського флоту, повідомив чільний представник Держдепартаменту.

Новий документ також означає, що США шукають можливості підтримати Київ у протистоянні з Москвою навколо виведення Чорноморського флоту Росії з Криму, перебування якого Україна не має наміру продовжувати поза 2017 рік усупереч бажанню Росії залишитися.

За словами Дейвіда Меркела, Хартія має на меті «розбити лінію заяв Москви, що вона окреслила межі й вимагає зупинити й розвернути залучення США».

Документ підтверджує неперервність відносин США й України і бажання активізувати їх дедалі більше, додав чільний представник Держдепартаменту.

США знову підтверджують гарантії безпеки України – посол

Українсько-американська Хартія про стратегічне партнерство, підписана в п’ятницю, 19 грудня, у Вашингтоні, стала підтвердженням важливих гарантій безпеки України, заявив посол США в Україні Вільям Тейлор в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

Посол сказав, що в цій Хартії підтверджується незалежність, суверенітет і територіальна цілісність двох країн, а також недоторканність кордонів. Саме ці принципи є фундаментальними у відносинах двох країн, підкреслив посол.

Тейлор зазначив, що новий документ підтверджує гарантії безпеки, зафіксовані у тристоронній заяві президентів України, США та Росії від 14 січня 1994 року, а також у Будапештському меморандумі про гарантії безпеки від 5 грудня 1994 року у зв’язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

На запитання, чи передбачає Хартія військову підтримку США у разі порушення кордонів України якоюсь державою, Тейлор відповів, що «у тій ситуації, що описана, Хартія не зобов’язує жодну з двох сторін надавати допомогу військовими засобами. Такого роду гарантії безпеки мають бути ратифіковані конгресом... Але в Хартії знову підтверджується принцип Будапештського меморандуму: якщо буде порушено кордони, то в цьому разі ми зустрінемося й обговоримо наші наступні кроки», – сказав дипломат.

Тейлор також розповів, що у положеннях Хартії щодо сфери оборони і безпеки, значиться, що обидві країни зацікавлені в сильній, незалежній, демократичній Україні, поглиблення її інтеграції в європейські структури є обопільним пріоритетом, а також підкреслюється, що «Україна буде членом НАТО».

«Метою нашої роботи в комісії Україна-НАТО є посилення здатності взаємодії сил Північноатлантичного альянсу й України. Зокрема, і з допомогою підвищення рівня підготовки та поставок військової техніки для українських сил», – наголосив Тейлор.

Посол також повідомив, що оборонні відомства двох країн вже ведуть переговори про категорії техніки для таких постачань. «Остаточне рішення ще не прийнято. Але, наскільки я знаю, міністри оборони Єхануров і Ґейтс обговорювали, зокрема, питання про фрегати», – сказав посол і уточнив, що обговорюється передача Україні 1-3 фрегатів зі складу ВМС США.

Також, за словами Тейлора, Хартія передбачає розширення співпраці України і США у сфері енергетичної безпеки.

Посол зазначив, що газові конфлікти не повинні призводити до відключення споживачів від газу: «Проблему треба вирішувати за столом переговорів, оскільки це комерційний спір. А коли переговори нічого не дадуть – звернутися в міжнародний арбітражний суд».

Тейлор також сказав, що Україна, як засвідчено в Хартії, вітає намір США збільшити свою дипломатичну присутність у Криму. «Ми ще обговорюємо формат цієї присутності. Але це може бути структура з певними консульськими функціями», – зазначив дипломат.