Коаліційну угоду між БЮТ, НУ-НС та Блоком Литвина підписано. Що далі?

Святослав Олійник, Валерій Баранов

Гості Свободи: народні депутати Валерій Баранов (Блок Литвина); Святослав Олійник (БЮТ) та Ольга Герасим’юк (НУНС)
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

-Роман Скрипін: Панове, чи задоволені ви створенням коаліції як такої?
Валерій Баранов: У мене така думка, що було дуже погано, бо парламент не працював, ішли балачки.
Після того, як ми обрали разом Голову ВР, то парламент почав працювати. І це є те, заради чого ми збираємося там у залі кожен день.
Тому коаліція є, немає, підписана, не підписана, але парламент сьогодні працює. Це результат.
- Тоді можна було б поставити питання, чи задоволені ви фактом підписання такої коаліції і таким фактом підписання?
Валерій Баранов: Так немає факту підпису…
- Як немає? Сьогодні підписи трьох очільників фракцій нібито були поставлені під коаліцією.
Валерій Баранов
Валерій Баранов:
Сьогодні було заявлено про це. І підписали це голови наших фракцій. І це дуже добре. Але самої угоди немає, і вона є в такому чорному вигляді.
Я розумію так, що це не саме головне сьогодні. Бо саме головне – це те, що працює парламент, і всі голосують.
- Власне, те, що працює парламент, то подібна аргументація до здорового глузду нібито була у БЮТ та в Партії регіонів 2 вересня, коли вони говорили, що головне, що парламент голосує.
Святослав Олійник: БЮТ задоволений тим, що створена коаліція.
Тут треба розуміти дві фактичних складових цього процесу. Перша складова, як каже колишній спікер Яценюк Арсеній, то це формально юридична.
Святослав Олійник: Формально юридично коаліція існує абсолютно легітимно. На цьому юридичному питанні ми ставимо крапку.
От формально юридично коаліція існує абсолютно легітимно. Уповноваженими особами від фракцій на підставі рішень цих фракцій підписані ці угоди. З цього моменту, коли пан Володимир Литвин, спікер парламенту, оголосив, коаліція створена.
І на цьому юридичному питанні ми ставимо крапку. Подальші дії (слово незрозуміле) юридичні щодо коаліції можуть бути тільки тоді, коли якась фракцій з суб’єктів вийде, тобто не збере необхідну кількість голосів
всередині фракції і прийме рішення про вихід.
Тепер є фактична ситуація. Фактична ситуація в парламенті, коли дійсно залишається наша теза, це спільна теза, вона вже в принципі достатньо відома, про те, що парламент сьогодні в цих умовах не мусить чітко розмежовуватися на таку опозиційно-коаліційну боротьбу, тому що сьогодні є виклик історичний, і перед цим викликом є парламент, є уряд національного походження, і треба вирішувати конкретні питання.
Ми не хочемо сьогодні бачити, що існує якась частина політикуму, якісь фракції, які є поза межами політичного процесу, поза межами утворення законів, поза межами подання раціональних пропозицій.
- Я до ефіру готувався. Подивіться, скільки надрукував за цілий день повідомлень і аж коаліційну угоду, тобто її чернетковий варіант, як Ви говорите. То всі питання, які Ви порушили, я Вам гарантую, що ми обговоримо. Хто опиняється поза взагалі парламентською роботою, і чи хтось висловлює обурення з того приводу, що коаліція утворена. А таке обурення вже є.
І в мене останнє ще питання в цьому блоці до пані Герасим’юк. Ви особисто задоволені створенням такої коаліції в такий спосіб?
Я так розумію, що Ви підписувалися, тобто Ваш підпис є серед тих 37 депутатів, які виступали за створення такої коаліції.
Ольга Герасим’юк: Я задоволена тим, що створена ця коаліція, тому що таким чином ми уникнули створенню іншої коаліції між Партією регіонів і БЮТом.
Ольга Герасим’юк:
Так, мій підпис є. Я задоволена тим, що створена ця коаліція, тому що таким чином ми уникли створення іншої коаліції між Партією регіонів і БЮТом, яка, як відомо вже, майже на 90% була готова до проголошення. Я вважаю, що це дуже важливо.
І важливо також те, що ми зараз не йдемо на дочасні вибори, оскільки вони, думаю, для суспільства не потрібні.
Я гадаю, що це правильно, тому що йти зараз в той період, коли Україна переживає таку тяжку ситуацію, кризу, в якій ми всі опинилися, тим більше, що для України ця криза, очевидно, взагалі виглядає жахливо, важливо бути гравцем на цьому полі.
Я взагалі вважаю, що для того, щоб вийти з тієї кризи, дуже важливо вийти на поле гри. Бо можна грати у футбол і домовитися двом командам, що давайте не будемо ганяти той м’яч кілька матчів, а сядемо, домовимося, і все буде добре. Для того треба виходити на поле гри, грати і брати на себе відповідальність не за те, що сталося,а за те, що буде.
- Зрозуміло.
Тези взагалі дуже схожі на те, що виголошував буквально вчора пан Гриценко про активного гравця. Очевидно, ви спілкувалися плідно, оскільки пан Гриценко теж виступає за створення такої коаліції.
Я ж запитував: у такий спосіб створена така коаліція — чи Вас задовольняє? Ну, відповідь, власне, почули.
Єдине, що хотілося б у пана Олійника уточнити, то чи правда, що коаліція Партії регіонів і БЮТ була на 90% готова, і через те ви знайшли союзників собі у блоці НУНС, які 37 голосами сказали: «Так коаліції»?
Святослав Олійник: Ну, та заява про 90% - це заява одного з наших депутатів. Вона певною мірою і тоді була передчасна, у той день, коли він це заявив.
Святослав Олійник: Велися переговори зі всіма парламентськими фракціями, в тому числі з Партією регіонів.
А насправді абсолютно це правда, велися переговори зі всіма парламентськими фракціями, в тому числі з Партією регіонів. З Партією регіонів велися потужні і концептуальні переговори, тому що зрозуміло, що теоретичне об’єднання БЮТ і Партії регіонів – це не зовсім природна ситуація. І тільки якісь надзвичайні обставини могли б бути причиною такого об’єднання.
Але коли воно вже набирає таких ознак реальності, тоді треба намагатися навіть таку специфічну і складну ситуацію використовувати в якомусь продуктивному руслі.
І тут була головна формула користуватися цим моментом для того, щоб знайти спільну мову і змінити Конституцію України для того, щоб забрати на законодавчому рівні отой закладений хаос у відносинах між гілками влади, який нам, очевидно, створював перешкоди в житті політичному, економічному країни.
- Але ж цього не сталося.
Святослав Олійник: Так. Але такі переговори були. Тобто, це факт.
Святослав Олійник
- Тобто, мала рацію пані Герасим’юк, коли говорила, що ось на 90% склеїли, але все переграли за одну ніч.
Нарешті коаліцію створено, угоду про це підписано. Це головна політична новина дня. Спробуємо подивитися на неї не з глядацької зали, а з-за лаштунків.
Так, малозрозумілим є факт нерозповсюдження тексту угоди. Якби не наполегливість журналістів з інтернет–видань, то ніхто б ніколи і не дізнався, що саме підписали пани Шаров, Тарасюк і Кириленко.
На сайті ж ВР про коаліційну угоду ані звуку, не кажучи вже про текст.
Але цікавішим є інший нюанс: чи з’являться, окрім вищезгаданих трьох, бодай ще 224, не кажучи про повноцінне фракційне представництво? Тоді ще бракує 243 автографів народних депутатів…
Пані Герасим’юк, але у вас є ваші співфракційники 35, які не підтримали питання коаліції, принаймні йдеться про Кириленка і Зварича, які взагалі подали у відставку. І от 246 мінус 35, то виходить 211 підписів під коаліційною угодою, те, що вимагає регламент.
Ольга Герасим’юк: Ще не будемо поспішати з мінусом через те, що це питання дисципліни фактів, по-перше…
Святослав Олійник: А регламентне вимагає, щоб кожен підписувався. Підписує фракція, по-перше.
По-друге…
- Чекайте. Чому тоді минулий раз вимагали 226? Тоді це було граничне число. Здається, навіть голосували руками, і кожен ставив підпис.
Святослав Олійник: Вимога про особисті підписи містилася в двічі неконституційних тимчасових регламентах ВР. Чому я наголошую, що двічі неконституційних? На жаль чи на щастя, але так відбулося (це юридичний факт) — Конституційний Суд визнав ці регламенти неконституційними.
Святослав Олійник: Вимога про особисті підписи містилася в двічі неконституційних тимчасових регламентах ВР. Конституційний Суд визнав ці регламенти неконституційними. КСУ постановив, що суб’єктами коаліції є виключно фракції.

Ні 246, ні 248 підписів під коаліційною угодою цього разу не буде. Цього не вимагають юридичні джерела.
Одночасно з цим у вересні цього року за поданням, до речі, представників Партії регіонів, коли Бут і Рибаков вийшли з коаліції з метою її руйнації, КСУ постановив, що суб’єктами коаліції є виключно фракції, так як це передбачено Конституцією, і одноосібний вхід чи вихід депутата не впливає на долю коаліції.
Саме тому ні 246, ні 248 підписів під коаліційною угодою цього разу не буде. Цього не вимагають юридичні джерела. Це така юридична логіка не нами придумана, а виходить з рішення КСУ.
Чому був такий тривалий процес збору підписів саме у фракції НУНС? Він саме там є актуальний. Бо ми знаємо яка складна ситуація у цій фракції. І там потрібне рішення більшості фракції. Оце рішення відбулося, в тому числі шляхом збору підписів, відповідно делегування відбулося.
А в БЮТі, наприклад, не було такої проблеми. Проголосували і вповноважили підписати лідера фракції…
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)