ОБСЄ обговорює, як уникати конфліктів, подібних кавказькому

Прага – Що потрібно зробити, щоб запобігти таким конфліктам як війна між Росією та Грузією? Такою є головна тема щорічної наради Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ), яка розпочалася в четвер у Гельсінкі. У конференції беруть участь понад 50 міністрів закордонних справ, включно з керівником зовнішньополітичного відомства України Володимиром Огризком – це найбільш представницька зустріч за всю історію ОБСЄ.
ОБСЄ критикували за те, що вона надто мляво реагувала на війну на Кавказі і не могла її зупинити. Нинішній голова організації, міністр закордонних справ Фінляндії Александр Стубб запевнює, що ОБСЄ буде працювати над тим, щоб запобігати можливим подібним кровопролиттям.
«Погана новина полягає в тому, що ми мали конфлікт і війну в Грузії. Це те, що я більше ніколи не хотів би бачити. Вперше у своєму житті я зіштовхнувся з війною зблизька. І це те, що вселяє мені віру: ми для цього тут і існуємо, щоб розв’язувати подібні конфлікти»­, – сказав Александр Стубб.
Сьогодні на конференції в Гельсінкі виступав також міністр закордонних справ України. Володимир Огризко, який підтримав збільшення кількості спостерігачів місії ОБСЄ в Грузії і наголосив, що Україна ніколи не піде на компроміс «із питання територіальної цілісності будь-якої держави».
Російська ініціатива – спроба послабити НАТО?
А Москва в Гельсінкі має вперше представити своє бачення європейської системи безпеки. Доповідь з цього приводу готує міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Напередодні чільний американський урядовець заявив, що Вашингтон розцінює російську ініціативу як спробу послабити НАТО. Генсек Альянсу Яаап де Гооп Схеффер, зі свого боку, каже, що союзники готові розглянути пропозиції Москви, але спершу мають дізнатися, в чому вони полягають.
Фінський міністр Александр Стубб висловив сподівання, що ініціатива Москви буде конструктивною: «Думаю, що дискусія буде захоплива. І я сподіваюся, як нинішній голова, що зрештою ОБСЄ стане оновленою, сильнішою організацією».
Раніше Росія звинувачувала Сполучені Штати у тому, що вони використовують розширення НАТО, щоб підірвати російські інтереси. Натомість офіційна Москва закликала вирішувати питання європейської безпеки по-новому.
Міністри ОБСЄ також будуть обговорювати конфлікт між Вірменією та Азербайджаном щодо Нагірного Карабаху та конфлікт у Придністров’ї – сепаратистському регіоні Молдови.
Крім цього, очікують, що головні дипломати ОБСЄ підтримають кандидатуру Казахстану на посаду голови організації у 2010 році. Таким чином Казахстан стане першою пострадянською республікою, яка очолить ОБСЄ, незважаючи за внутрішні проблеми з демократією.
(Прага – Київ)