Торговельна війна за покупця у США

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах фінансова криза несподівано стала виграшною порою для покупців. Почалася справжня торговельна війна – хто дешевше продасть. Чому війна цін спалахнула саме тепер?
Наближається кінець року з його святами. Тут не лише Різдво та Новий рік, a й єврейське свято Ханука і негритянське свято врожаю Кванза. Так от, 28-го листопада, тобто одразу після Дня подяки 27-го вважається стартом сезону розпродажів, бо американці на ці свята обмінюються подарунками і тепер час ними запасатися подарунками.

За статистикою, це найактивніший час роздрібної торгівлі

За чотири тижні розкуповують товарів подекуди більше, ніж за решту року. Але грошей у людей істотно поменшало внаслідок фінансової кризи. Вони намагаються економити кожен шеляг, як то кажуть, тож крамницям доводиться битися за кожен долар покупця.

Навіть дорогі магазини, такі як Bloomingdale чи Bergdorf Goodman, де у вітрині ніколи не побачиш таблички sale, розпродаж тобто, нині оголошують значні знижки. Приміром, шовкова італійська краватка, що її Brooks Brothers, один з найдорожчих магазинів Нью-Йорка, звичайно продає за 90 доларів, сьогодні – 25. До речі, точнісіньку копію цієї краватки можна придбати за п’ять доларів у вуличних продавців на П’ятій Авеню.

Мережа магазинів канцелярських товарів Staples, щоб принадити покупця, за безцінь віддає дюжину кулькових ручок, олівці, маркери, папір для принтерів. В універмагах K-Mart популярні джинси «Лівайз» – чия звичайна ціна 23 долари, сьогодні 16 доларів, а цифрова кишенькова японська фотокамера Nicon-Cooplix, яку перед тим продавали за 220 доларів, нині коштує 160.

Торгівля в інтернеті теж стала фронтом війни цін

Не те, щоб ця торгівля стала ще одним фронтом, вона стала либонь найбільшим фронтом. Адже в інтернеті покупець має більше можливостей знайти найдешевше потрібний товар. Веб-сайти для інтернет-продажу повідкривали як фірмові крамниці, так і спеціалізовані он-лайн компанії. Там війна цін точиться найжорстокіша, різниця у цінах на той самий товар між різними вебсайтами буває просто разюча, а знайти найвигідніший варіант досить просто, бо є чимало пошукових вебсайтів, а їх вам надасть всезнаючий Google. Деякі великі онлайнові крамниці-склади, як ото Amazon.com, пропонують безкоштовне пересилання товару, якщо ціна вища ніж 25 доларів.

За статистикою «Нью-Йорк Таймс», нині американці десь 40 відсотків усіх товарних закупівель роблять в інтернеті. Цікаво простежити метаморфозу невеликої крамниці в Сан-Дієго, Каліфорнія. Крамниця під назвою Plasticland відкрилася 6 років тому, торгувала одягом та прикрасами. 2005-го року пішла в інтернет, здобула глобальних покупців. Коли настала світова економічна криза, компанія почала знижувати ціни. Наприклад, намисто з підвіскою, що коштувало 65 доларів, нині продають за 32, блузку – за 38 доларів, а була 55. Якщо покупець набирає товару на 100 доларів, доставка безкоштовна.

Щоправда, далеко не всі інтернет-компанії витримують шалену конкуренцію. Чимало й таких, що змушені закриватися. Нью-йоркська компанія Delightful Deliveries, що упродовж 10 років продавала продуктові подарункові набори у кошиках онлайн, щойно збанкрутувала.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)