Росія і Грузія сіли за стіл переговорів

Прага – Росія і Грузія сьогодні сіли за стіл переговорів у Женеві. Головні питання на порядку денному – повернення біженців і безпека після серпневої війни на Кавказі. Нинішні консультації були неформальними, а головний підсумок – це те, що сторони знову зберуться у грудні. Разом із тим Грузія закликає провести міжнародне розслідування, хто ж розпочав збройний конфлікт.
Москва і Тбілісі далі по-різному оцінюють причини і наслідки 5-денної війни у Північній Осетії. Заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін повідомив, що жодних документів на зустрічі у Женеві не ухвалили, і після трьох годин гарячих дискусій між сторонами залишилися суттєві розбіжності.

Але саме факт переговорів уже є ознакою поступу. Перші консультації мали відбутися у Женеві місяць тому, але тоді росіяни і грузини навіть не змогли зібратися в одній кімнаті.

Кореспондент Радіо Свобода повідомив із Женеви, що напередодні нинішніх закритих консультацій російська та грузинська делегація вечеряли разом. А за столом, крім міжнародних посередників, були ще й представники сепаратистських грузинських регіонів Південної Осетії та Абхазії.

Москва, яка визнала їхню незалежність, наполягає, щоб вони брали участь і в офіційних переговорах. Але Грузія висуває свої умови: запросити треба також абхазів і північних осетинів, дружніх до Тбілісі, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода міністр реінтеграції Грузії Темурі Якобашвілі, який брав участь у переговорах у Женеві.

«Війна показала всьому світові, що конфлікт між Грузією і Росією був у двох грузинських регіонах – Абхазії та районі Цхінвалі. У кожному з них по дві громади – одна сепаратистська і одна несепаратистська», – сказав грузинський міністр.

Консультації між грузинами та росіянами у середу в Женеві проходили на рівні двох робочих груп. Одна обговорювала питання біженців, а інша –безпеки.

Хто «винний більше»?

Напередодні правозахисники з «Міжнародної амністії» зазначили, що після серпневої війни на Кавказі досі в свої домівки не можуть повернутися 30 тисяч біженців.

«Міжнародна Амністія» звинувачує обидві сторони конфлікту у невиправданому застосуванні сили та порушенні міжнародного гуманітарного права.

Зі свого боку Тбілісі закликає провести міжнародне розслідування 5-денної війни.

Посол Грузії в ООН Іраклі Аласанія оголосив, що його країна готова надати для цього всю необхідну інформацію, включно із засекреченими матеріалами.

(Прага – Київ)