Сомалійські пірати стають усе зухвалішими

Індійський океан -- Сомалійські пірати з захопленими китайськими рибалками на судні "FV Tian Yu 8", 17 листопада 2008 р.

Прага – Сьогодні речник НАТО Джеймс Апатурай висловив жаль з приводу зухвалих дій піратів із Сомалі. Цього разу йдеться про саудівський танкер «Сіріус Стар» – один із найбільших нафтових танкерів світу, який днями захопили пірати. Захоплення танкера, який утричі більший за сучасний авіаносець і має на борту два мільйони барелів нафти, викликало сильне обурення у світі.
Танкер «Сіріус Стар» направлявся до США із Саудівської Аравії довшим шляхом, вздовж берегів Східної, Південної та Південно-Західної Африки, і це не вберегло його від захоплення сомалійськими піратами, в руках яких за останні місяці опинилися вже 10 кораблів із різних країн світу.
Коментуючи це захоплення, голова Об’єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США Майк Маллен сказав: «Вони діють украй успішно. Вони добре озброєні, дотримуються вдалої тактики: коли вони вже на борту судна, з ними дуже важко давати раду, бо в їхніх руках заручники».
Сомалійські пірати користуються у своїх розбійницьких діях у районі Африканського Рогу найновішою морською технікою, швидкісними катерами, зброєю. Відомо, що «Сіріус Стар» відбуксирували до порту Гарардер за 400 кілометрів від головної піратської пристані в Сомалі – порту Ейл. При цьому пірати використовували буксири, вкрадені в Нігерії. Серед 25 членів екіпажу саудівського танкера – саудівці, хорвати, британці. Капітан «Сіріус Стар» – поляк.
«НАТО не має мандату на визволення захоплених піратами суден»
За 2008 рік у цьому районі Африки сомалійські пірати захопили вже 33 судна. Представник американської адміністрації Шон Маккормак висловив сподівання у спільних діях проти піратів усіх зацікавлених країн світу. А речник НАТО Джеймс Апатурай висловив жаль з приводу зухвалих дій піратів із Сомалі саме у несподіваному регіоні, де не було кораблів Альянсу. Нагадавши, що НАТО не має мандату на визволення захоплених піратами суден, він додав: «Я вважаю, що всі ми маємо бути занепокоєні цим. Цього року кількість нападів виросла на 70 відсотків. І судна, замість використання коротшого шляху через Суец, змушені долати довший шлях довкола мису Доброї Надії і це не лише збільшує час плавання на 12-15 днів, але й робить дорожчим бізнес на 20-30 тисяч доларів у день».
Ще не відомі вимоги сомалійських піратів щодо звільнення «Сіріус Стар», але нафти на танкері – на суму у 100 мільйонів доларів. Вже упродовж кількох тижнів сомалійські корсари утримують фрахтоване українцями судно «Фаїна» з вантажем зброї на борту і вимагають за нього викуп у 20 мільйонів доларів США.
(Прага – Київ)