Сприйняття Голодомору змінює інформація про нього

Валерій Хмелько

Київ – Українці змінили свою оцінку причин Голодомору 1932–1933 років упродовж останніх трьох років, стверджують соціологи. Оприлюднення засекречених архівних матеріалів переконало вже три чверті громадян України, що голодна смерть мільйонів селян була спричинена свідомими діями тогочасного керівництва Радянського Союзу. Про саме дослідження та про тенденції, на які воно вказує, в інтерв’ю Радіо Свобода розповів президент Київського міжнародного інституту соціології, доктор філософських наук Валерій Хмелько.
– Очолюваний Вами інститут досліджує сприйняття українцями Голодомору 1930-х років. Які запитання ви ставили?
– Ми з’ясовували, по-перше, чи знають люди щось про це, чи читали щось, чи чули; по-друге, чим був викликаний головний чином цей голод: діями влади, природними обставинами чи чимось іншим, тому що є різні пояснення. Ми ставили запитання, як бачать цю страшну трагедію в Україні зараз. Перший раз ми провели таке опитування у 2006 році.
– І які тоді були результати? Яку причину Голодомору назвала тоді більшість опитаних?
– Майже дві третини опитаних вважали, що голод був викликаний діями влади. Причому більше від половини, майже 55 відсотків, вважали, що тогочасна влада цей голод організувала навмисно. Це відбиває розподіл думок в усіх регоінах України. Ми проводили опитування в усіх областях, пропорційно до кількості населення. Так що цей результат відбиває загальну думку в середньому по Україні.
– Чи були істотні відмінності у ставленні людей до проблеми Голодомору, залежно від регіону проживання?
– Так, певні відмінності були, але головним чином у тому, між ким розподілялася відповідальність. Були варіанти: винні тільки ті, хто віддавав накази з Москви, і ті, хто віддавав такі накази в Україні, або ж і ті, хто безпосередньо виконував накази. То у західних регіонах майже третина вважала, що винні центральні органи влади. А на сході і півдні таких було тільки трохи менше за 18 відсотків – таку різницю ми зафіксували. У цілому ж в Україні більше виявилося тих, хто вважає, що винні не лише ті, хто віддавав накази, а й ті, хто їх ретельно виконував.
– Через рік Київський міжнародний інститут соціології повторив дослідження. Як змінилися результати і яка тенденція простежується зараз?
– Щонайменше 72 відсотки українців висловилися таким чином, що голод був організований свідомо. Я думаю, така зміна сталася через проведену роботу з архівними матеріалами, через публікації та інформування. Безумовно, можна говорити про те, що люди стали знати більше, і оцінка Голодомору як злочину тогочасної влади стала явно більш певною. Не просто більше від половини, а майже три чверті населення поділяють таку думку.
(Київ – Прага)