Парламент шукає шляхи виходу з кризи

Народний депутат вивчає карикатури своїх колег під час засідання Верховної Ради 21 жовтня 2008 р.

Київ – Сьогодні Верховна Рада України має розглянути зміни до бюджету, які стосуються фінансування позачергових виборів. Другим питанням у порядку денному стоїть урядовий законопроект щодо мінімізації впливу світової фінансової кризи на економіку України. Його розглядатимуть разом з альтернативними документами.
Напередодні успішного голосування за порядок денний сьогоднішнього засідання Верховної Ради України відбулося засідання опозиційного уряду. Опозиційний прем’єр-міністр Віктор Янукович розкритикував дії чинного уряду і запропонував розробити власний план виходу з фінансової кризи.

«Перш за все вони повинні визнати, що вони зробили з країною. І тільки після цього можна з ними сідати за стіл і про щось домовлятися. А другий шлях – це негайно звільнити уряд від своїх обов’язків, призначити сьогодні антикризовий уряд і йти на вибори», – заявив лідер Партії регіонів Віктор Янукович.

Закони мають обговорюватися постатейно

Саме сьогодні депутати мають ухвалити зміни до бюджету, які стосуються фінансування виборів. А потім уже розглянуть пакет антикризових законопроектів. Причому блок Володимира Литвина виступає за те, щоб їх обговорювати не загалом, а по кожній позиції.

«Є ряд пропозицій, які необхідно підтримати. Водночас категорично є неприйнятними ряд запропонованих новацій, якими намагаються за рахунок людей вирішити проблеми безгосподарності і бездіяльності української влади. Зокрема це стосується заморожування мінімальних зарплат і прожиткового мінімуму», – пояснює Володимир Литвин.

А голова фракції «Наша Україна – Народна Самооборона» В’ячеслав Кириленко вірить, що сьогоднішнє голосування буде позитивним: «Не можна економічну кризу розв’язувати окремо від політичної. Тому давайте всі ці законопроекти, які внесені до порядку денного, спокійно обговоримо, проголосуємо, ухвалимо відповідні рішення, і далі підемо до людей, щоб перед ними тримати іспит. Бо в інакший спосіб парламентську кризу не розв’язати».

Єдине, що може завадити ухваленню цих відповідних рішень, це наполягання БЮТ, щоб кожен депутат голосував сам за себе. Про це з парламентської трибуни заявив депутат Валерій Писаренко.

(Київ – Прага)