Україна сповзає у системну економічну кризу (європейська преса)

Прага – Провідні європейські газети знову й знову звертаються до ситуації в українській економіці. Оглядачі звертають увагу на загрози ліквідації низки українських банків, різкий спад виробництва у найпродуктивніших донедавна галузях в Україні і подвоєння числа людей, які шукають роботу – в будівництві, хімічній, металургійній галузях. Чимало газет прогнозують зародження нової моделі капіталізму, яка може стати сміливою альтернативою сучасності, але все залежатиме від результатів «тиску і з низів, і з верхів».
Впливова лондонська «Файненшел Таймз» зауважує появу в Україні «кількох ознак всеохоплюючого економічного колапсу». Газета звертає увагу на гострі труднощі з ліквідністю, особливо в економічно розвинутому східному регіоні України. Інакше кажучи, шахтарям та іншим трудівникам не видають зарплату і гроші з рахунків у банках.

«Файненшел Таймз» наводить прогнози європейських експертів щодо «дуже тяжкого падіння в економіці у найближчій перспективі». Міжнародний валютний фонд прогнозує, що наступного року в Україні відбудеться потрійне скорочення приросту виробництва – з майже 6 до 2 відсотків. Лондонське видання зауважує, що «спаду не уникнути», і тому влада у Києві оголошує про надзвичайні заходи. До цього додається ще й гостра політична криза в державі.

Інша лондонська газета, «Ґардіан», публікує прогнози відомих економічних експертів, які не виключають «смерті вільного ринку». Газета наводить слова оглядача Шеймаса Мілна, який вважає, що «тепер політичні лідери від Барака Обами і до Уго Чавеса, які готові скористатися плодами фінансового краху, отримали шанс для переформатування економічної системи». Мілн вважає, що нині, як завжди в історії, все залежить від імпровізації і конкретних ідеологічних обставин: є шанс для «нової різновидності капіталізму», але все залежатиме від двох важко прогнозованих факторів – зіткнення інтересів низів і верхів.

А тим часом лондонська «Таймз» інформує, що Грузія шокована рішенням 38 країн-донорів у Брюсселі, які вирішили надати грузинському народові 4,5 мільярда доларів для відновлення зруйнованих війною з Росію грузинських регіонів. Представники грузинського уряду заявили, що вони не очікували такої сильної підтримки. Газета зауважує, що, зокрема, США зобов’язалися виділити Грузії мінімум один мільярд, Європейський Союз – 863 мільйони євро. Представник США на конференції в Брюсселі, як цитує його «Таймз», наголосив, що «Грузії була висловлена надзвичайна політична та економічна підтримка, попри фінансові потрясіння у світі».

(Прага – Київ)