Марокко наблизилося до ЄС на крок ближче від України

Прага – Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу на своєму засіданні в понеділок у Люксембурзі підтвердили надання північноафриканській державі «передового статусу» в рамках Європейської політики сусідства.
Цей статус передбачає на майбутнє низку переваг у відносинах Марокко і Євросоюзу. Серед них зміцнення політичних відносин, а також створення спільного економічного простору на засадах, на яких у Європі діє Європейський економічний простір.

Ця зона повністю вільної торгівлі і пересування товарів, послуг і капіталу між Марокко і ЄС мала б бути створена десь після 2013 року.

Але точної дати нині не називають – Марокко має спершу не тільки знизити свої митні бар’єри, а й пристосувати своє законодавство до норм ЄС, у першу чергу щодо безпеки продуктів харчування.

«Передовий статус» для Марокко поки що не передбачає четвертої свободи ЄС – свободи пересування людей. Євросоюз і Марокко вже багато років ведуть переговори про угоди про спрощення оформлення віз і про реадмісію.

Але тим часом уже цього року Євросоюз сподівається укласти з Марокко угоду про лібералізацію сільськогосподарської торгівлі, а наступного – угоду про лібералізацію ринку послуг.

Серед інших моментів, привілейований «передовий статус» Марокко поміж решти учасників Європейської політики сусідства передбачає проведення регулярних самітів ЄС – Марокко чи участь цієї країни в управлінні антикризовими операціями Євросоюзу.

Марокко також братиме участь у роботі низки європейських інституцій, таких як Європол, Європейське агентство повітряної безпеки чи Європейський центр моніторингу наркотиків і наркозалежності.

Щоб допомогти Марокко в зближенні, Євросоюз іще збільшить і фінансову допомогу цій країні. Нині Марокко вже отримує від ЄС найбільше коштів за Європейською політикою сусідства: на термін 2007–2010 років передбачено понад 650 мільйонів євро.

Зближення без вступу – політика ЄС щодо сусідів

Марокко домагалося такого зближення з ЄС багато років. Міністр закордонних справ країни Таєб Фассі Фіхрі, перебуваючи в понеділок у Люксембурзі, пообіцяв, що його країна, зі свого боку, дасть конкретну відповідь на пропозицію Євросоюзу: «Усе, крім інституцій».

Ідеться про політику ЄС, яка передбачає всіляке зближення з сусідніми чи близькими державами без надання їм перспективи приєднатися колись і до політичних інституцій Європейського Союзу.

Нині Марокко, яке не має претензій на вступ до ЄС, має з Євросоюзом угоду про асоціацію.

Угоду з такою ж назвою ЄС пропонує й Україні. Україна, яка нині є рядовим, не «передовим», учасником Європейської політики сусідства, невдоволена таким статусом і домагається прямо записати в майбутній угоді про асоціацію з Євросоюзом пункт про перспективу її членства в ЄС.

(Прага – Київ)