Президент призначає дострокові вибори

У ситуації, коли парламентські сили завели свою роботу у глухий кут, слово повинен сказати український народ, мовиться в телезверненні Віктора Ющенка до народу, яке показали ввечері в середу на українських телеканалах.
Сам Президент від ранку середи перебуває з дводенним офіційним візитом в Італії, який закінчиться в четвер.

Станом на 8 жовтня 2008 року голова держави не отримав пропозиції жодної політичної сили про формування коаліції більшості, сказав Ющенко в телезверненні.

Він оголосив, згідно з Конституцією України, про припинення діяльності Верховної Ради шостого скликання та проведення дострокових парламентських виборів.

Голосування відбудеться демократично і законно, запевнив Президент.

Але він не повідомив, чи вже підписав указ про це.

Віктор Ющенко повторив свою думку, що 2 вересня 2008 року в українському парламенті де-факто була сформована нова коаліція Блоку Юлії Тимошенко, Партії регіонів і партії комуністів.

Ця фактична нова коаліція, сказав Президент, ухвалила чимало законів, значна частина яких були неконституційні і, на його глибоке переконання, не українські і не демократичні.

Події 2 вересня і ті рішення, які були ухвалені в парламенті, безумовно, унеможливили існування демократичної коаліції, вважає він.

За його Віктора Ющенка, того дня, по суті, розпочалася спроба демонтажу України і українських цінностей.

«Баланс влади, національна безпека, політичний курс, мова – це все стало мішенню спеціальних домовленостей», – додав Президент.

Він переконаний, що демократичну коаліцію «зруйнувало одне – людська амбіція однієї особи, жадоба до влади, розходження в цінностях, у перевазі особистих інтересів над національними».

Віктор Ющенко схарактеризував діяльність Прем’єр-міністра і лідера блоку свого імені Юлію Тимошенко як «тотальний соціальний популізм, який призвів до найвищої в Європі інфляції і зниження соціальних стандартів – заробітної плати, пенсії і багатьох інших соціальних програм».

Президент повторив свою думку, що останні події в Україні відбувалися за «неукраїнськими» і «по суті ворожими» сценаріями.

«Бачимо й іншу небезпечну, ззовні занесену тенденцію – замах на розкол у національно-демократичних силах. Це цвях, який свідомо забивають у наше тіло», – додав він.

Сам Блок Юлії Тимошенко став заручником своїх лідерів, бо «в жертву вони ладні принести все – мову, безпеку, нашу європейську перспективу», сказав Ющенко.

За його словами, проблема не в конфігураціях політичних сил, а в рішеннях, які «несуть загрозу Україні».

«Нас намагались повернути назад», – заявив Президент і додав: «Як і рік тому, так і зараз я стою на захисті нашої перспективи».

Він закликав до активізації «всіх українських виборців, всіх мислячих людей, всіх українських громадян і всіх українських патріотів».

«Рішення, безумовно, за вами. За вами – найвища в цій державі відповідальність, оскільки саме ви обираєте до влади українських політиків. Зважте на своє рішення. За цим рішенням – перспектива України», – сказав Президент Віктор Ющенко.