В Україні створюють «Електронну бібліотеку»

Прага – В Україні за підтримки Сполучених Штатів готується новий проект, щоб забезпечити доступ провідних університетів до міжнародної наукової інформації. Офіційно проект має розпочатися наприкінці листопада, а сьогодні, у Всеукраїнський день бібліотек, більше про нього Радіо Свобода розповіла президент Києво-Могилянської фундації Америки (КМФА) Марта Фаріон.
Марта Фаріон
КМФА – це американська благодійна організація, створена для підтримки національного університету «Києво-Могилянська Академія» та інших вищих навчальних закладів України.

– Пані Фаріон, що таке «Електронна бібліотека» і для чого вона потрібна Україні?

– Це більше ніж інтернет і більше ніж електронний доступ до каталогів. Україні потрібен доступ до всієї інформації, яка існує в світі в електронному форматі. Це ліцензована інформація, за яку треба платити і всі великі університети світу, наукові центри такий доступ мають.

– Яким чином можна отримати такий дозвіл – потрібні гроші на ліцензії, чи спеціальні комп’ютерні системи?

– Для того, щоб мати доступ треба мати впорядковану технічну частину. Але це в Україні майже в усіх університетах існує. Так що найголовніше – домовитися з провайдерами. Ціна за цю інформацію дуже висока. В Америці, наприклад, один Єльський університет платить 5 мільйонів доларів на рік за доступ до інформації. А ми організували консорціум українських університетів і ведемо переговори з провайдерами про одну ліценцію для цих всіх університетів.

– Яким чином буде фінансуватися проект?


– Цей проект започаткувався з ініціативи Києво-Могилянської фундації, і Фундація звернулася за допомогою до американського уряду, до агенції USAID і якраз нас повідомили, що цей проект схвалили, і ми можемо спокійно його розпочинати. Але ми б хотіли, щоб український уряд долучився, і Міністерство освіти, зокрема. Так що ми будемо ще шукати додаткові кошти на цей проект. Я б хотіла додати, що в Росії минулого року Володимир Путін виділив 200 мільйонів доларів на подібний проект для російських університетів. Я думаю, що це саме за себе говорить, і український уряд зрозуміє, що потрібно підтримати такий національний проект для університетів України.

(Прага – Київ)