За викраденим українським судном спостерігає американський корабель

Есмінець «Говард» стоїть за кілька кілометрів від судна «Фаїна», яке перебуває на якорі неподалік берега Сомалі, повідомили в Міністерстві оборони США.

Завдання американського корабля – впевнитися, що з українського судна не вивантажують озброєння, яке воно везло.

У четвер пірати викрали в міжнародних водах поблизу Сомалі й Кенії судно «Фаїна» з екіпажем із 17 українців, 3 росіян і 1 латвійця, а також вантажем із 33 танків Т-72, гранатометів і значної кількості боєприпасів.

У суботу кілька людей, які назвалися представниками викрадачів, вийшли на зв’язок із кількома західними засобами інформації й заявили, що вимагають за викрадене судно 35 мільйонів доларів викупу.

При цьому пірати застерегли проти будь-якої спроби визволити судно й екіпаж силою.

Зазвичай викуп за викрадені в регіоні судна й екіпажі становить 1–2 мільйони доларів. Цього разу, сказав один із викрадачів, вантаж на борту судна має бути дуже цінним для його власників.

Судно української компанії-оператора, яке йшло під прапором Белізу, везло озброєння до Кенії, яка закупила його в Україні.

У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що Міністерство оборони Кенії використовує свої контакти, щоб спробувати домогтися звільнення судна й екіпажу, і ділиться інформацією з Сомалі, Україною, Росією, США й Великою Британією.

Існують побоювання, що викрадачі можуть вивантажити зброю в Сомалі. Судно перебуває біля берегів частини цієї країни, яку контролюють місцеві ісламістські повстанці.

У США й деінде у світі висловлювали занепокоєння, що такий значний вантаж важкої бойової техніки викрали в такому неспокійному регіоні, як узбережжя Африканського Рогу неподалік Сомалі, щодо якого діє міжнародне ембарго на постачання зброї.