«Щеплення: за і проти». Усе більше українців відмовляються вакцинувати своїх дітей

Після висновків парламентської комісії, про те, що смерть школяра з Донеччини стала наслідком примусової вакцинації від кору, батьки масово відмовляються від щеплень, стверджують медики. Представники Міністерства охорони здоров’я і Всесвітньої організації охорони здоров’я закликають людей не політизувати тему вакцинації і не ігнорувати щеплення. Які препарати для вакцинації завозять в Україну? Чи всі вони проходять сертифікацію? І чи можна обійтися без щеплень?
«....прямий зв'язок між смертю Антона Тищенка і зробленою йому додатковою вакцинацією»

11-класник Антон Тищенко з Краматорська Донецької області помер 13 травня в міській лікарні. Напередодні йому разом з іншими школярами зробили щеплення проти кору та краснухи. Протягом наступних днів до лікарів зі скаргами на погіршення самопочуття звернулися ще 18 вакцинованих дітей. За висновками тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування смерті школяра, Антон Тищенко помер від щеплення, говорить голова комісії Віктор Корж. «Наша комісія, на підставі власних досліджень, виїзду на місце, вивчення матеріалів і за підтвердженням експертів, які мали на руках всі дані патологоанатомічних досліджень, клінічних досліджень і аналітики, яку вони спільно зробили, підтверджують, що є прямий зв'язок між смертю Антона Тищенка і зробленою йому додатковою вакцинацією. Комісія в Міністерстві охорони здоров’я сказала, що немає ніякого зв’язку зі смертю хлопця і вакцинацією через 3-4 дні після інциденту, не маючи на руках жодного документу».

На момент вакцинації підліток був цілком здоровим, підтверджує і Валерій Івасюк, медик і науковий консультант комітету ВР з питань охорони здоров’я. Це була реакція на шок від введення інородного агенту, яким була в цьому випадку саме вакцина. Це класична реакція організму на сторонній агент. Виник конфлікт між організмом дитини і збудниками, які є в цій вакцині.

Міністерство охорони здоров’я заперечує, що смерть школяра з Краматорська стала наслідком вакцинації. За словами заступника голови відомства Зиновія Митника, на сьогоднішній день щеплення і досі залишається найефективнішим методом профілактики інфекційних хвороб. Коли винайшли вакцини, світ позбувся багатьох захворювань. Завдяки цьому немає віспи, жовтої лихоманки, в тому числі кору і краснухи. Але, звичайно, у всіх явищах бувають винятки.

Більшість вакцин, які використовуються в Україні, не сертифіковані

В Україні відсутній контроль за якістю препаратів для вакцинації, стверджує лікар і науковий консультант комітету ВР з питань охорони здоров’я Валерій Івасюк. За його словами, індійська вакцина, яку ввели школяру, не отримала дозволу на її використання. «Більшість вакцин, які використовуються в Україні, не сертифіковані. А індійська вакцина навіть не зареєстрована в Україні. Юлія Тимошенко, коли була перший раз прем’єр-міністром, прийняла порядок реєстрації лікарських засобів і вакцин за скороченою процедурою. Згідно з яким, вакцина, не проходячи жодного клінічного дослідження чи експериментального випробування, реєструється лише за письмовим досьє. Індійська вакцин навіть за короткою процедурою не пройшла реєстрацію».

Не довіряє вакцинам колишній лікар, а нині пенсіонерка Галина Анатоліївна. Вона вирішила відмовитись від щеплень своєму онукові, спираючись на свій багаторічний досвід. «Ймовірність запобігти якимось захворюванням за допомогою щеплень є. Але з іншого боку – вакцина послаблює імунітет дитини й з’являються алергії. Для того, щоб онук без проблем пішов до школи, ми зробили фальшиву довідку».

«Краще попередити, аніж лікувати»

«Робити щеплення чи відмовитися від нього — це вирішують самі батьки», — говорить Федір Лапій, асистент кафедри дитячих інфекційних хвороб Національної медичної академії. Але фальшиві довідки не вбережуть малюка від можливих важких хвороб. «Припинити контактувати з людьми – це альтернатива, щоб не хворіти, не роблячи щеплень. На сьогодні оптимальним є вакцинація (профілактика). В історії є багато прикладів, коли батьки відмовлялися робити щеплення дитині проти дифтерії, а потім ця дитина від тої ж дифтерії помирала. Це може стосуватися й кору. Якщо ми мали можливість попередити захворювання, ми повинні були це зробити».

Практика обов’язкового щеплення серед країн ЄС існує лише в Італії та Франції

Серед країн Євросоюзу практика обов’язкового щеплення існує лише в Італії та Франції. На Апеннінах з 13 головних вакцин для дітей, обов’язковими є 4 : від поліомієліту, дифтериту, стовбняка та гепатиту В. Інші вакцини як ось від кору, краснухи чи коклюшу — рекомендовані, повідомляє римська кореспондентка Радіо Свобода Наталія Кудрик. «Загальний рівень вакцинації в Італії досить високий, як і якість самих препаратів. З огляду на певні ризики окремих вакцин, в країні існують організації-супротивники обов’язкового щеплення. Поодинокі смертельні випадки внаслідок вакцинації також мали місце. Раніше довідка про щеплення була обов’язковою для відвідування школи, нинішні нормативи цього не вимагають. Якщо стає відомо про випадки побічної дії , наприклад, найменша алергічна реакція на вакцину, тоді препарат вилучають з ринку та інформують про це через мас-медіа».

Масові планові щеплення, з одного боку, вигідніше більше державі, говорять експерти, оскільки знижуються кількісні показники захворюваності. А от робити чи не робити щеплення, з урахуванням індивідуальних особливостей організму кожної конкретної дитини, — це вирішувати батькам.


Чи погоджуєтесь Ви робити щеплення своїй дитині?
Олександра, аудитор: Я, мабуть, робила б. Мені здається, що в загальному користі більше, ніж шкоди. Шкодить вакцина лише в поодиноких випадках.
В’ячеслав, інженер: Не потрібно робити щеплення. Адже немає належної системи контролю та перевірки вакцини в Україні.
Олеся, фінансист: Не робила і принципово робити не буду. Адже не уся вакцина є якісною. Можливо, будуть проблеми зі школою, але тоді й вирішуватимемо.
Михайло, інженер: Потрібно вибірково робити, і вирішувати повинні фахівці. А батьки завжди будуть проти, бо бояться за свою дитину. Вони хочуть щоб дитина була здорова, але не завжди знають, як це правильно зробити.
Людмила, продавець: Зараз така погана екологія, що щеплення обов’язково потрібно робити. Я робила своїй дитині усі призначені щеплення.