Недалекоглядність української влади: у перманентній війні між помаранчевими (Ющенком і Тимошенко) виграє опозиція (Янукович)

Гості Вечірньої Свободи: народні депутати Валентин Зубов (БЮТ) та Вадим Колесниченко (ПР)
Валентин Зубов та Вадим Колесніченко у студії Радіо Свобода
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)


Роман Скрипін: «Бій відлунав». Хотілося б цитувати класиків. Тандем Партії регіонів і БЮТ продовжує працювати, працювати плідно, узгоджено ухвалюючи закони.

Навіть більше. Юлія Тимошенко обіцяє швидке та безболісне ухвалення змін до Конституції. Для цього, нагадаю, потрібно понад 300 голосів.

На перший погляд, ситуація виглядає наступним чином. Поки БЮТ та НУНС б’ються поміж собою, з’ясовують взаємини — є коаліція, немає коаліції, то Партія регіонів набирає бали. Але все може виявитися зовсім не так.

Шановні гості, я хотів би, щоб ви прокоментували останню заяву Януковича стосовно того, що він погоджується на співпрацю з Юлією Тимошенко, якщо він лишається Президентом, а вона Прем’єром. Про це повідомляє «РБК-Україна» дійсно о 17.23.

Вадим Колесниченко:
Це зрозуміла заява. Пан Янукович не вважає за доцільне продовжувати, скажімо, такі чвари, які руйнують нашу державу.

Але це заява про політичне майбутнє. Ця заява не стосується майбутньої коаліції, яка чи буде, чи не буде, ми будемо про це розмовляти тільки через 7 днів, коли стане зрозуміло, що демократична коаліція розпадеться.

Вадим Колесниченко: Ми чекаємо, чи ми зможемо зберегти демократичну коаліцію, тому що для Партії регіонів вигідно, щоб ця коаліція працювала й надалі.
Поки що ми чекаємо, чи ми зможемо зберегти демократичну коаліцію, тому що для Партії регіонів вигідно, щоб ця коаліція працювала й надалі.

І між іншим є нормальні шляхи. Тимошенко запропонувала конкретну пропозицію, після якої демократична коаліція може й далі існувати.

Роман Скрипін: Нагадайте.

Вадим Колесниченко: Усунення пана Балоги з посади.

Роман Скрипін: А, в цьому плані.

Ну, Янукович, очевидно, про щось знав, коли виходив на трибуну 2 вересня і вимагав все ж таки визначитися, чи є коаліція, чи немає. Правда ж?

Вадим Колесниченко: Це, безумовно, потрібно, тому що неможливо працювати…

Роман Скрипін: Ну, він же про щось знав…

Вадим Колесниченко: Ні.

Роман Скрипін: Були ж домовленості про співпрацю з БЮТом?


Вадим Колесниченко: Ми ж невипадково звернулися до КСУ. Вони скоро будуть виносити рішення.

Справа в тому, що в державі все має бути розкладене по поличках. Якщо є коаліція, то ми працюємо в такому стані, якщо немає, то починаються перемови, чи не починаються перемови. Від цього ж залежить старт виборчої кампанії.

Роман Скрипін: Зрозуміло.

Ну, і пане Зубов, прокоментуйте заяву Януковича.

Між іншим, ця заява спочатку була надрукована в газеті «Сегодня», тобто як чутки, в газеті Рината Ахметова.

Сьогодні це стало реальністю. Янукович говорить про своє президентство і прем’єрство Тимошенко.


Валентин Зубов: Мені важко коментувати цю заяву пана Януковича. Чому? Тому що, на мій погляд, це його особисте бачення, може, одного з варіантів майбутнього.

Я хочу сказати, що разом з Вами слухав експертні оцінки політологів наших відносно ситуації, яка відбувається в парламенті, які наслідки для України і таке інше…

Мені не подобається, відверто кажу, мені дуже не подобається, що всі висновки базуються відносно того, йдуть розмови біля проблеми, хто хоче керувати державою, яка партія хоче мати владу, яка особистість претендує на якусь владу.

Валентин Зубов: Я її назвав би історичною подією, те, що відбулося в парламенті 2 вересня.
І ми сьогодні фактично дуже серйозну політичну подію, я її назвав би історичною подією, те, що відбулося в парламенті 2 вересня, розцінюємо не з позиції інтересів держави Україна, а з позиції якихось міжпартійних домовленостей, надій і таке інше.

Мене просто дивують наші експерти, які зводять дуже серйозні, до речі, позитивні процеси, які відбуваються в державі, до якихось дрібних домовленостей…

Роман Скрипін: Я, можливо, відкрию Вам величезну таємницю: всі експерти є ангажованими людьми певними політичними силами.

Карасьов, скажімо, працює відверто з Секретаріатом Президента. Якщо Ви на нього посилаєтеся.

Видрін працював колись із Юлією Тимошенко.

Я можу назвати політологів, так званих, які працюють із Партією регіонів, які працюють з вашою партією, хто з комуністами…

Ну, це неважливо. Давайте говорити про стан речей, які складаються в парламенті. Те, що ви виправдовуєте свої дії…

Я вас ні в чому не звинувачую, але свої дії ви виправдовуєте переживаннями за долю держави, щоб парламент працював стабільно, щоб закони вчасно ухвалювалися, то в цьому ви тотожні: і БЮТ, і Партія регіонів.


Валентин Зубов: А що, ми хіба не маємо рацію? Давайте подивимося.

8 місяців…

Роман Скрипін: А я не заперечував вашої правоти.

Валентин Зубов: … в кожному ефірі, включаючи Вас, всі говорили про те, що в парламенті заблоковано роботу, хтось блокує трибуну, хтось не приходить, хтось не голосує, хтось комусь доказує, чи є в нас…

Роман Скрипін: Трибуну блокував БЮТ в тому числі, так само, як і Партія регіонів, як і НУНС.

Валентин Зубов: Так само.

Давайте так, пане Романе, відверто казати: всі чекали, що 2 вересня всі прийдуть у ВР в зал і почнеться знову цей цирк, знову почнуться якісь виступи, якісь непорозуміння, знову буде заблоковано роботу ВР.

Я Вам скажу відверто: з багатьма журналістами мав розмову у ВР, то дуже багато людей розчаровані, бо немає про що писати. Один день - прийняті важливіші закони для держави. Другий день – те ж саме. І немає про що писати.

Роман Скрипін: Я Вам скажу знову відверто: ви політикою зарядили журналістів на місяць вперед точно, якщо не більше.

Якщо порахувати всі терміни, коли ми будемо знати, чи розпадеться коаліція, чи будуть перевибори, то це 40 днів.

Ну, не приведи Господи, аналогій не будемо приводити. 40 днів…


Валентин Зубов: Ми все зробили для того, щоб зберегти коаліцію.

Роман Скрипін: Скажіть, будь ласка, панове, коли ви офіційно оформите ваш, не будемо називати шлюб, але союз? Тобто, чи буде оформлена коаліція поміж Партією регіонів нарешті і БЮТ?

Ми не даємо оцінки: добре це або погано. Ви синхронно голосуєте, у вас є узгоджені позиції, так, будь ласка, оформіть коаліцію і працюйте. Прапор в руки, як кажуть в Україні.


Вадим Колесниченко: У відповідності з чинним законодавством та регламентом сьогодні діє демократична коаліція. Коли вона не відбудеться, після того можна вести офіційні перемови. Доки цього не сталося, ми офіційно про це не можемо казати.

Роман Скрипін: От Ви переді мною просто залізну завісу зараз вішаєте, пане Колесниченко.

Валентин Зубов: Та ні, я повністю підтримую свого колегу. Він дуже правильно каже.

Вадим Колесниченко: Є ж закон. Ми ж не можемо перескакувати через закон. Якщо КСУ висловився б і сказав, що немає коаліції, то ми сьогодні…

Роман Скрипін: Добре, скажіть тоді мені, поки не минуло 40 днів, скажіть…

Вадим Колесніченко: Ні-ні, 7 днів уже залишилося, а не 40.

Роман Скрипін: Я маю на увазі перевибори…

Ну, добре, почекаємо ми 7 днів, коаліція помре, а може, й не помре. Скажіть, будь ласка, коли ваші партійні лідери або уповноважені особи домовилися про співпрацю поміж собою ?

Вадим Колесниченко: Наші лідери не домовлялися про співпрацю. Це питання ситуативного голосування по тих питаннях, які були винесені.
Вадим Колесниченко:
Я Вам можу сказати відверто, що наші лідери не домовлялися про співпрацю. Це питання ситуативного голосування по тих питаннях, які були винесені. І це ставлення наших політичних лідерів до тієї ситуації, яка сьогодні відбувається в державі, як економічної, так і політичної.

Роман Скрипін: Це хтось такий надзвичайно проникливий і передбачливий складав порядок денний для ВР на 2 вересня для того, щоб опозиція і БЮТ синхронно голосували «за», синхронно ухвалювали закони?

Вадим Колесниченко: Ці питання були узгоджені погоджувальною радою, по-перше, а по-друге, вони обговорювалися на засіданні ВР.

Роман Скрипін: То Ви хочете сказати, що політичної домовленості про співпрацю не було досягнуто влітку?

Вадим Колесниченко: Безумовно…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)