Росію не лякає перспектива нової «холодної війни»

При цьому, заявив президент Росії Дмитро Медведєв, його країна не хоче цього, і вся відповідальність за майбутній перебіг подій лежить тільки на Заходові.

У вівторок, підписавши укази про визнання незалежності сепаратистських регіонів Грузії, Південної Осетії і Абхазії, російський керівник дав низку інтерв’ю кільком телевізійним компаніям, у яких повторив ці думки.

Серед цих компаній – російська фінансована з держбюджету англомовна Russia Today, яка має на меті пропагувати російський погляд на події й позитивний образ цієї країни, а також американська CNN, британська BBC, французька TF1 і арабська «Аль-Джазіра».

В цих інтерв’ю Медведєв складав усю відповідальність за останні події в Грузії і вину в них на саму Грузію й на її президента Міхеїла Саакашвілі, повторюючи фрази Москви про «агресію» й «геноцид», які буцімто влаштувала Грузія в Південній Осетії.

За словами російського президента, «з режимом Саакашвілі ми жодних справ мати не будемо», «він нам дійсно не подобається». «Цілком очевидно, що він здійснив не тільки помилку – він здійснив злочин. Але відповідати за цей злочин він має перед народом Грузії і перед світовою спільнотою», – заявив російський керівник про грузинського.

При цьому Медведєв заперечив, що Росія своїми діями в Грузії мала на меті домогтися відставки Саакашвілі чи зміни влади в цій країні. Він виправдовував своє вторгнення до Грузії лише «захистом життів людей», серед яких «значна частина – наші громадяни».

Медведєв стверджував, що Росія виконала всі пункти мирних домовленостей, які запропонувала Франція, і не визнавав, що його країна далі порушує їх.

Він, зокрема, твердив, що російські війська «відійшли на попередні позиції», лише «зберігаючи деяку присутність у зоні безпеки», а на кілька запитань, що ж роблять ці війська в грузинському порту Поті, який і не в зоні конфлікту, і не в так званій «буферній зоні», навіть на думку російських генералів, так і не відповів.

Також Медведєв говорив, що одностороннє визнання Росією незалежності двох грузинських регіонів є не порушенням, а, навпаки, «розвитком» шостого пункту, який передбачав майбутні міжнародні переговори про визначення їхнього статусу.

Він згадував і про справу з визнанням незалежності самопроголошеного Косова, яку на Заході називали «цілком окремим випадком». За словами Медведєва, кожна така справа є «цілком окремим випадком», і з Абхазією й Південною Осетією також. І, відкидаючи звинувачення в подвійних стандартах, російський керівник дав знати, що його країна, визнавши незалежність двох регіонів Грузії, все-таки не визнає незалежності краю Сербії.

А на кілька запитань про те, що останні дії Росії лише прискорять небажаний для Москви рух Грузії, а також України до НАТО, російський президент щоразу казав, що в Україні цей рух «під великим сумнівом», бо там про це «навіть не було референдуму». Із 26 нинішніх членів НАТО тільки дві країни вступали до Північноатлантичного союзу через референдум.