Грузинська криза і американсько-російські відносини

Гордон Джондроу

Вашингтон – Напад на Грузію і фактична окупація країни російськими військами вкрай негативно вплинули на стосунки Москви з НАТО і Сполученими Штатами. Деякі оглядачі навіть згадують протистояння періоду «холодної війни», яка, здавалося б, відійшла у минуле внаслідок розвалу Радянського Союзу.
У Вашингтоні на грузинську кризу реагують вельми негативно.

Представник Білого дому Гордон Джондроу сказав, що США не зможуть відновити військову співпрацю з Москвою до розв’язання проблеми з окупацією Грузії.

Він додав, що «настане день, коли ми зможемо відновити військову співпрацю з росіянами». Сподіваємося, додав Джондроу, що прийде день, коли ми зможемо відновити те, що я назвав би нормальною співпрацею з росіянами. Але нині росіяни роблять певні кроки, які не відповідають їхньому прагненню стати частиною Європи – єдиної, вільної та мирної, підкреслив Джондроу.

«Вашингтонові є чого боятися»

Газета «Нью-Йорк Таймс» пише, що Росія своїм вторгненням до Грузії розпочинає тривалий період нової ворожнечі щодо Заходу, а тому Вашингтонові є чого побоюватися.

За прогнозом Пітера Бейкера, аналітика «Нью-Йорк Таймс», Москва може використати свій вплив, гроші, енергетичні ресурси, право вето у Раді Безпеки ООН і свій військово-промисловий комплекс, щоб завдати шкоди американським інтересам у міжнародних справах.

Наприклад, продажем значної кількості озброєнь антиамериканським режимам у Венесуелі, Сірії, в Ірані; припиненням співпраці у боротьбі з міжнародним тероризмом і поширенням атомної зброї.

Росія може маніпулювати постачанням енергоносіїв, як вона це вже робила з Україною.

Росія також може прагнути витіснення американської військової бази з Киргизстану, а ця база відіграє важливу роль в операціях НАТО в Афганістані.

Засоби впливу США – обмежені

Америка має засоби впливу на Росію, але небагато. Сенатор Джон МакКейн, республіканський президентський кандидат, пропонує виключити Росію з так званої «великої вісімки» – групи найрозвиненіших демократичних країн, не допускати вступу Росії до Всесвітньої організації з торгівлі, посилити ізоляцію дедалі більш автократичного Кремля...

Тим часом, виглядає так, що Росія після виведення військ із Грузії має намір залишити частину своїх солдатів на території цієї суверенної держави.

Криза триває...