Кораблі ЧФ Росії після війни в Грузії ремонтують у Новоросійську?

Останній парад «Міража»?

Севастополь – Весь минулий тиждень надходила суперечлива інформація про повернення до бази в Севастополі кораблів Чорноморського флоту Росії, які брали участь у блокуванні грузинського узбережжя. Російські джерела кажуть, що в понеділок увечері кораблі таки повернуться. Водночас, севастопольська українська військова радіостанція Радіо Бриз повідомляє, що росіяни затрималися у Новоросійську.
Радіо Бриз з посиланням на севастопольські військові джерела повідомила, що три кораблі Чорноморського флоту Російської Федерації, які брали участь у конфлікті в Грузії, не можуть повернутися до Севастополя через те, що перебувають у ремонті, бо кілька кораблів під час боїв з грузинськими військами отримали пошкодження.

Зокрема, малий ракетний корабель «Міраж» отримав серйозні пошкодження під час обстрілу артилерій берегових військ Грузії, коли він підійшов до узбережжя поблизу порту Поті. Саме там цей корабель потопив патрульний катер ВМС Грузії «Тбілісі» у перші дні російського вторгнення у цю закавказьку державу. До Новоросійська через втрату ходу «Міраж» буксирувало рятувальне судно ЧФ Росії.

За інформацією з тих же джерел, пошкодження отримав і малий протичовновий корабель «Муромец», але він до судноремонтного заводу в Новоросійську дійшов самостійно. Там же завершує латання борту і ремонт надбудови корабля, куди потрапили два грузинських снаряди, і флагман Чорноморського флоту Росії ракетний крейсер «Москва». На борту крейсера перебував командувач Чорноморського флоту РФ віце-адмірал Олександр Клецков з оперативною групою штабу флот.

Росіяни спростовують і відправляють до Новоросійська майстрів-ремонтників
Поті після бойових дій. 14 серпня 2008


За даними Радіо Бриз, серед екіпажів згаданих трьох кораблів є жертви – 8 загиблих і 10 поранених моряків. Водночас, главкомат ВМФ Росії спростував інформацію, що російські військові кораблі отримали пошкодження, а серед їх екіпажів були жертви. «Матеріальна частина, озброєння кораблів є в справному стані. Повідомлення українських мас-медіа про нібито загиблих і поранених моряків на борту кораблів є звичайною вигадкою. Втрат і поранених немає», – сказав російським інформагенціям в суботу помічник
головнокомандувача ВМФ Росії капітан першого рангу Ігор Дигало.

Тим часом, джерела у портослужбі Севастополя повідомили, що російська сторона подала заявку на повернення із Новоросійська до Севастопольської до бази увечері в понеділок 18 серпня допоміжного судна КІЛ-25, однак згодом її відкликала. Водночас, росіяни подали заявку на вихід до Новоросійська плавучої майстерні ПМК.

Керівник Радіо Бриз капітан першого рангу запасу Мирослав Мамчак у коментарі Радіо Свобода сказав, що для швидкого ремонту пошкоджених кораблів російська сторона має достатньо ресурсів, тож згадані плавзасоби уже незабаром можуть з’явитися у Севастополі.

Він також звернув увагу на те, що командир МРК «Міраж» капітан 3-го рангу Іван Дубик був представлений до високої державної нагороди – ордена Мужності і запрошений на президентський прийом до Кремля. Однак, як повідомили російські мас-медіа, до Севастополя найближчим часом офіцер не повернеться – за офіційною версією, він їде до Санкт-Петербурга вчитися у Військово-морській академії Збройних Сил Росії.

(Севастополь – Прага)