ЄС обирає роль примирителя в російсько-грузинському конфлікті

Міністр закордонних справ Франції Бернард Кушнер. 13 серпня 2008 р.

ЄС підтримує грузинський суверенітет та територіальну цілісність. Але критикувати Росію не буде.
Зібравшись на екстрену нараду в Брюсселі, міністри закордонних справ Європейського Союзу заявили, ЄС підтримує умови припинення вогню, які розробив французький президент Саркозі, і на цьому кінець. Якщо Грузія очікувала чогось більшого, вона цього не отримала.....

На спеціальній нараді міністрів закордонних справ ЄС, яка сьогодні була скликана для обговорення російсько-грузинського конфлікту, була присутня міністр закордонних справ Грузії Єкатерін Ткешеляшвілі. Вона просила ЄС розірвати переговори про партнерство з Росією. Європейський Союз це прохання проігнорував.

Нова Європа проти старої Європи

Польща, країни Прибалтики та Великобританія вимагали суворої позиції від ЄС щодо Росії, однак міністри вирішили, що краще підтримати президента ЄС і не ризикувати з висуванням Росії обвинувачень. Сьогоднішня обережна позиція ЄС щодо російсько-грузинського конфлікту далека від реакції президентів Польщі та трьох балтійських країн, які у спільний заяві кілька днів тому звинуватили Росію в імперіалізмі. Німеччина та Франція категорично відкинули такий підхід, вважаючи, що це підірве посередницьку роль Євросоюзу.

Схоже, ЄС вибороло собі в цій ситуації роль примирителя і хоче цю роль зберегти.

Зокрема міністр закордонних справ Німеччини Франк Вальтер Штайнмаєр закликав бути обережним з однобічними звинуваченнями. Давши менше сьогодні, Штайнмаєр вважає, що можна буде зробити більше в майбутньому.
«Ми або вибираємо сильну заяву з однобічним звинуваченням або, дивлячись у майбутнє, обираємо таку роль, яка посилить стабілізацію. Це значить — тримати усі канали з Москвою та Тбілісі відкритими.

Перемир’я треба перевести з паперу в життя

Міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер довго розповідав про те, якою важкою була роль посередника і що остаточний мир ще треба вибороти. Текст перемир’я треба наповнити конкретними діями, вважає він, що не було зроблено за останніх 14 років: «Були резолюції, рішення ОБСЄ та ООН, і після цього була війна. Тепер ми намагаємось бути присутніми в цій ситуації, це роль французького президентства, це роль всього ЄС — включити Європу в розв’язання цього конфлікту».

Європейські міністри уникли згадки про роль міжнародних миротворців на Кавказі. Москва категорично відкидає таку можливість, яка так чи інакше потребує резолюції ООН, а тут Росія має право вето. Коло замкнуте. У заяві міністрів закордонних справ, ухваленій на сьогоднішній екстреній нараді, наводяться умови перемир’я, яке розробив Президент Саркозі, і йдеться лише про російських так званих «миротворців».

А тим часом, попри перемир’я, російські танки й далі стоять на вулицях грузинського міста Ґорі.