Чи змусить дипломатичний тиск Заходу зупинити збройний конфлікт Росії з Грузією?

Житловий будинок після російського бомбардування у Ґорі. 9 серпня 2008 р.

Прага – Світ вимагає від Росії, Південної Осетії і Грузії припинити збройне протистояння в Цхінвалі. Вчора і сьогодні в Тбілісі вели переговори з президентом Міхеїлом Саакашвілі міністри закордонних справ Франції і Фінляндії. Президент США Джордж Буш звинуватив Росію у перевищенні своїх повноважень в Південній Осетії і непропорційній реакції на дії Грузії в Цхінвалі. Сьогодні по обіді Саакашвілі підписав мирний план врегулювання, який підготували міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер і його фінський колега Александр Стубб. Єврокомісія і НАТО вимагають негайно припинити кровопролиття в Грузії і вивести війська воюючих сторін із зони конфлікту в Південній Осетії.
Підписаний Міхеїлом Саакашвілі план мирного врегулювання коротко охарактеризував міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер: «Насамперед, припинення вогню; друге – доступ до жертв конфлікту; третє – виведення військ і четверте – повернення за стіл переговорів для мирного, політичного вирішення проблеми. Ось такий план, про який легко сказати але, на жаль, його дуже важко втілити в у життя».

Цей план міністри закордонних справ Франції і Фінляндії відвозять сьогодні у Москву, куди у вівторок має прибути після відвідин Тбілісі, президент Франції Ніколя Саркозі – він і запропонує Росії поетапне врегулювання в Південній Осетії.

Однак російська сторона не поспішає коментувати новий план, вже підписаний в Тбілісі, і досить невизначено говорить про свою позицію щодо можливих пропозицій Саркозі.

Якщо президент Росії Дмитро Медведєв сказав «Інтерфаксу» що «суттєва частина» операції Росії проти грузинських військ в Південні Осетії завершена і вона наближається до кінця, то прем’єр Володимир Путін, навпаки, заявив, що дії Росії треба продовжувати до повного завершення.

Путін звинувачує США

Прем’єр-міністр Росії відкрито звинувачує Сполучені Штати в допомозі Грузії. «Жаль, що деякі наші партнери не допомагають нам, а намагаються по суті навіть заважати. Маю на увазі, у тому числі, і перекидання США, своїми воєнно-транспортними літаками, воєнних грузинських контингентів із Іраку фактично в зону конфлікту», – зазначив Володимир Путін.

Президент США Джордж Буш заявив журналістам з приводу Грузії: «Я сказав, що це насильство є недопустимим. Я не тільки сказав це Володимиру Путіну, я сказав це й президенту Дмитру Медведєву». А віце-президент Сполучених Штатів Дік Чейні пригрозив Росії, що її акція проти Грузії не залишиться без відповіді.

Бомбардування Ґорі, Зугдіді і передмістя Тбілісі

Ще сьогодні російська сторона обвинувачувала Тбілісі у продовженні обстрілів Цхінвалі, хоча Грузія заявила про припинення там вогню, а літаки російських ВПС піддали жорстокому бомбардуванню Ґорі, Зугдіді і передмістя Тбілісі. А вже надвечір міністерство оборони у Москві підтвердило повідомлення про просування сросійських військ у глиб Грузії з території Абхазії.

Кореспондент Радіо Свобода Коба Ліклікадзе розповів із Ґорі: «Тепер в Ґорі тихо. Люди продовжують втікати з міста до навколишніх сіл. Місто перетворюється у закинуту пустку».

Експерти називають воєнні дії Росії проти Грузії найбільшою воєнною операцією Москви за межами країни після 1991 року. Грузія заявила про 19 збитих російських літаків, Москва підтвердила лише чотири, Обидві сторони зазнали втрат не лише у техніці, це і десятки вбитих та поранених вояків.

У вівторок міністри закордонних справа ЄС проведуть в Брюсселі надзвичайний саміт з приводу конфлікту в Грузії. Деякі країни ЄС – Польща, Литва, Латвія та Естонія вимагають від Брюсселя жорсткої позиції щодо цього конфлікту.

(Прага – Київ)