Саакашвілі: Росія воює проти Грузії на її території

Російське телебачення показало грузинський танк, що горить у Цхінвалі

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі звинувачує Росію у тому, що вона веде війну проти Грузії на її території.

Саакашвілі заявив про це в інтерв’ю американському телеканалу CNN, зауваживши, що дії Росії проти Грузії нагадують авантюру Москви в Афганістані 1979 року.

Тим часом міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія захищає в Південній Осетії своїх громадян.

Грузинська військова техніка неподалік Цхінвалі, 8 серпня 2008 року
«Росія не допустить безкарної загибелі своїх співгромадян. Відповідно до конституції та законів Російської Федерації, життя і гідність наших громадян будуть захищені», – зазначив Сергій Лавров.

Російське міністерство оборони заявило, що підрозділи 58-ї армії вирушили на підтримку миротворців у Південній Осетії та перебувають неподалік Цхінвалі.

За повідомленням російського воєнного відомства, в Цхінвалі загинули 10 російських миротворців і близько 30 поранені.

За даними Півдненносетинської сторони, в Цхінвалі загинули тисячі людей, багато поранених, місто зазнало сильних руйнувань.

********
Саакашвілі: російські війська увійшли на територію Грузії


Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що російська колона бронетехніки зі 150 машин, увійшла на територію Південної Осетії, яка фактично відділилася від Грузії.

Телебачення Росії продемонструвало кадри російської бронетехніки, котра увійшла на територію Південної Осетії
Тим часом між грузинськими військовими і осетинськими сепаратистами тривають бої.

Грузинський президент заявив, що сьогодні грузинські сили вже збили два російські військові літаки, котрі, як він висловився, були над «грузинською територією».

Президент Росії Дмитро Медведєв та прем’єр-міністр Володимир Путін погрозили діями у відповідь на грузинський наступ у регіоні, заявляючи, що проливається кров російських громадян.

********
У Грузії оголосили повну мобілізацію

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що мобілізація збройних сил є необхідною, тому що країна є під «широкомасштабною військовою інтервенцією» російських підрозділів у зв’язку з конфліктом у Південній Осетії.

У телевізійному зверненні Саакашвілі сказав, що російські літаки атакували два грузинські населені пункти. Він закликав Росію припинити авіаудари.

Бої між Грузією та Південною Осетією не припиняються. Повідомляють про поранення у зоні конфлікту трьох російських миротворців.

Влада невизнаної республіки Південна Осетія заявляє про 15 загиблих.

Грузинські війська обстрілюють позиції в Південній Осетії. 8 серпня 2008 року
Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін назвав дії Грузії «агресивними» і зазначив, що вони «не залишаться без відповіді».

********
ОБСЄ: В Південній Осетії існує небезпека повномасштабної війни

Організація з безпеки та співпраці в Європі попереджає про небезпеку повномасштабної війни в Південній Осетії, сепаратистському регіоні Грузії.

ОБСЄ закликає грузинську та південноосетинську сторони до припинення вогню. До Грузії вирушає спеціальний представник ОБСЄ, який сприятиме початку мирних переговорів між Тбілісі та Цхінвалі.

Із закликом до ворогуючих сторін негайно припинити використання зброї уже звернулися Європейський Союз, НАТО та Сполучені Штати.

Президент США Джордж Буш заявив, що він підтримує територіальну цілісність Грузії і закликав сторони до деескалації конфлікту. Вашингтон надсилає в регіон свого спеціального посланника.

Рада Безпеки ООН висловила стурбованість загостренням конфлікту, але відхилила російську заяву про ситуацію в зоні конфлікту.

Червоний Хрест закликає сторони відкрити «гуманітарний коридор» для евакуації поранених.

********
Україна закликає Росію вивести війська з Грузії – заява МЗС

У заяві Міністерства закордонних справ України сказано: «В Україні з тривогою сприймають повідомлення про перехід конфлікту у Південній Осетії (Грузія) у нову фазу із залученням військового потенціалу третьої сторони, – зазначається в документі. – На жаль, інформація, що надходить із місця подій, свідчить, що Російська Федерація, яка довгий час відігравала роль посередника у врегулюванні, поступово стає безпосереднім учасником конфлікту. МЗС України вважає, що такий розвиток подій може ще більше загострити ситуацію, розширити географію конфлікту та перетворити його на регіональний з непередбачуваними наслідками».

«Україна закликає Російську Федерацію, постійного члена Ради Безпеки ООН, вивести війська з території Грузії, виявляти стриманість у своїх діях та здійснити необхідний вплив на сепаратистський режим Цхінвалі з метою повернення його представників за стіл переговорів. Запорукою успіху таких переговорів має стати негайне припинення бойових дій, беззастережне підтвердження російською стороною суверенітету і територіальної цілісності Грузії, відданість принципам добросусідства, незастосування сили та мирного вирішення спорів», – йдеться в заяві МЗС.

Україна, висловлюючи глибоке занепокоєння ситуацією в зоні конфлікту, розглядає шляхи її врегулювання через використання можливостей посередництва, добрих послуг, міжнародних організацій, окремих держав. Зі свого боку, Україна готова зробити свій внесок у такі зусилля, зазначено в документі.

Огризко: Україна підтримує цілісність Грузії і закликає до припинення насильства

Україна глибоко стурбована подальшим загостренням ситуації у сепаратистському регіоні Грузії, Південній Осетії і пропонує свій рецепт розв'язання конфлікту.

Про це сьогодні в інтерв’ю Радіо Свобода заявив міністр закордонних справ Володимир Огризко. За його словами, Україна готова зібрати на своїй території конфліктуючі сторони і допомогти знайти шляхи виходу.

«Україна не стоїть осторонь тих проблем, які щойно виникли в Південній Осетії. Ми справді глибоко стурбовані. Ми виступали і виступаємо за негайне припинення будь-яких військових дій, маючи на увазі, безумовно, що Грузія є територіально цілісною. І про інші варіанти розвитку подій мови не може бути. Ми пропонували і будемо пропонувати свої посередницькі функції. Україна може бути місцем проведення консультацій, як у двосторонньому, так і в багатосторонньому форматі», – зазначив Володимир Огризко.

Після телефонної розмови з президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі Президент України Віктор Ющенко вирішив направити до Тбілісі для вивчення ситуації заступника міністра закордонних справ Костянтина Єлісеєва як свого спеціального представника.

********
Перед початком нічних боїв помічник державного секретаря США Деніел Фрід повідомив, що Вашингтон і Москва домовилися співпрацювати, щоб покласти край конфлікту

Виглядає, сказав він, що саме Південна Осетія спровокувала цей останній спалах насильства, який почався останніми днями. США,за його словами, закликали Росію домагатися від «її південноосетинських друзів» стриманості. Із таким же закликом він звернувся й до грузинської сторони.

Такого ж погляду на події дотримуються і в Грузії. Тбілісі заявляє, що був змушений до бойових дій у відповідь на дії з боку Цхінвалі.

Тимчасом Рада Безпеки ООН не дійшла спільної позиції щодо подій у Південній Осетії.

Засідання Ради скликали на прохання Росії. Її представник Віталій Чуркін звинуватив Грузію в агресії.

Рада Безпеки висловила стурбованість ситуацією в регіоні, але не погодилась на запропоновану Росією заяву із закликом до обох сторін відмовитись від застосування сили.

Александер Стубб, міністр закордонних справ Фінляндії, яка нині головує в ОБСЄ, повідомив, що він запропонував керівництву Грузії та Південної Осетії негайно зустрітися в Гельсінкі для переговорів про припинення вогню.

********
У ніч на п’ятницю грузинські війська з боєм увійшли на територію Південної Осетії, сепаратистського регіону Грузії

Посеред ночі державний міністр Грузії з реінтеграції Темурі Якобашвілі оголосив, що грузинські війська зайняли кілька сіл поблизу столиці самопроголошеної республіки Цхінвалі, яка розташована біля самої межі з рештою Грузії, і повністю оточили місто. Але, за його словами, штурму не буде.

При цьому міністр заявив, що грузинська сторона далі готова до переговорів, щоб зупинити руйнування й жертви.