Україна і грузинсько-осетинський конфлікт

Грузинські солдати на кордоні з Південною Осетією

Сьогодні у столиці самопроголошеної Південної Осетії Цхінвалі планували провести переговори щодо ситуації в зоні конфлікту. Як повідомив раніше міністр Грузії з питань реінтеграції Темур Якобашвілі, він має зустрітися з віце-прем’єром невизнаної республіки Борисом Чочієвим.
Міністерство закордонних справ України вважає недостатньо ефективними миротворчі операції в Південній Осетії. Як сказано в повідомленні прес-служби зовнішньополітичного відомства України, МЗС стурбований рядом зіткнень, які призвели до людських жертв. В повідомленні сказано, що Україна послідовно виступає за врегулювання конфлікту винятково мирним шляхом, на основі принципу територіальної цілісності і суверенітету Грузії.

Подібної думки і Директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко: «Ми за жодних обставин не можемо підтримати ту сторону, яка проводить курс на порушення територіальної цілісності Грузії. Для нас Південна Осетія – це сепаратистський режим, з яким немає жодних дипломатичних стосунків. В той же час, ми категорично заперечуємо проти будь якого застосування насильства. Навіть, якщо з метою розв’язання конфлікту, чи подолання сепаратизму».

За словами Олександра Сушка, найбільш раціональною є позиція не солідаризуватися з якоюсь зі сторін конфлікту, а вимагати від сторін конфлікту приступити до діалогу з метою припинення бойових дій.

Україна має стати миротворцем

Директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран вважає, що політика України на Кавказі має бути активнішою. Як зазначив Сергій Таран, Кавказ – це одна з небагатьох геополітичних зон, де українська присутність вітається, принаймні однією стороною – Грузією.

«Україні треба чітко зайняти нішу миротворця в цій ситуації. Намагатися зробити так, щоб Україна виступала третьою стороною в будь яких конфліктах. Україна могла б дуже серйозно відіграти роль, як альтернативи Росії, яка показала свою заангажованість фактично в кожному політичному конфлікті на пострадянському просторі», – сказав директор Міжнародного інституту демократії.

За словами Сергія Тарана, Україна має показати, що справді може бути країною, яка є своя, яка не є чужа, але водночас може займати нейтральну позицію.

Ситуація в регіоні загострилася після того, як після перестрілки загинули люди. Грузія і Південна Осетія звинувачують одна одну у відкритті вогню.

В часи СРСР Південна Осетія була автономною республікою в складі Грузії. В 1991 році президент Звіад Гамсахурдія скасував автономію.

Після збройного конфлікту Грузія втратила контроль над цією територією.

(Київ – Прага)