Верховна Рада надала 5 мільярдів гривень на ліквідацію наслідків повені

Незважаючи на ремонт, народні депутати таки зіблались сьогодні у сесійній залі

Київ – Стихійне лихо привело депутатів під купол. Сьогодні парламентарі затвердили указ Президента, яким постраждалі від стихії регіони визнані зонами надзвичайної екологічної ситуації, та ухвалили зміни до бюджету, якими надали понад 5 мільярдів гривень на допомогу потерпілим.
10 хвилин обговорення у сесійній залі, і депутати затвердили указ Президента про визнання окремих територій Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Тернопільської та Чернівецької областей зонами надзвичайної екологічної ситуації. А от зі змінами до держбюджету довелося посперечатися. До парламенту було подано три варіанти законопроектів: президентський, урядовий та представників Партії регіонів. Далі розпочалися політичні торги.

Представники «Нашої України – Народної самооборони» казали: ухваленим має бути саме президентський законопроект. І закидали, що коштів, про які йдеться в урядовому проекті закону, недостатньо для ліквідації наслідків стихії.

Лідер НУНС В’ячеслав Кириленко зауважив: «Президентський законопроект виділяє значно більше коштів на подолання наслідків стихії. Це 4 мільярди 200 мільйонів, на відміну від 2 мільярдів і 300 мільйонів, які передбачені урядовим законопроектом».

А депутати Блоку Юлії Тимошенко зазначали: якщо будуть ухвалені президентські зміни до держбюджету, про соціальні гарантії можна забути. Представник парламентського комітету з питань соціальної політики та праці Андрій Павловський заявив: «Президент пропонує взяти ці кошти з соціальних виплат, фактично скоротити людям пенсії. Це не дозволить з 1 листопада запровадити єдину тарифну сітку для бюджетників. У чому є незгода між урядом та Президентом? Уряд не хоче скорочувати соціальні статті. Уряд пропонував частково компенсувати ті гроші, щоб підвищити акцизні збори на тютюн та алкоголь. До речі, ці збори у нас найнижчі у Європі».

А регіонали наполягали на своєму варіанті законопроекту.

Врешті досягли компромісу

Але кілька годин перерви дозволили напрацювати компромісний, спільний законопроект про зміни до бюджету, за який проголосував 441 народний депутат.

«Перемови були надзвичайно складні. Ми голосували надзвичайну ситуацію у надзвичайних умовах», – зазначив спікер Арсеній Яценюк.

Ухвалені зміни до бюджету передбачають збільшення видатків майже на 6 мільярдів гривень, надання понад мільярду гривень субвенцій регіонам і направлення до резервного фонду додаткових півтора мільярда гривень. Народні депутати також сказали «за» збільшенню акцизних зборів на тютюнові вироби, на чому наполягав уряд. А от розпоряджатися наданими коштами, як і раніше, буде місцева влада, а не Міністерство економіки, як пропонувалося.

Стихійне лихо забрало життя 30 українців. Підтопленими наразі залишаються понад 600 населених пунктів.

(Київ – Прага)