Владну партію Туреччини не заборонили

Прага – Конституційний Суд Туреччини не підтримав вимогу Генеральної прокуратури заборонити Партію справедливості і розвитку за звинуваченням у підриві світського характеру турецької держави.
Рішення Конституційного Суду оголосив по трьох днях розгляду справи його голова Хашім Килич: «Позов, поданий на заборону Партії справедливості і розвитку, не призвів до заборони партії».

Таке формулювання викликане тим, що, хоча за заборону проголосувала більшість конституційних суддів, голосів за неї не вистачило. За заборону було 6 суддів із 11, а для її схвалення необхідно принаймні 7.

Такий близький результат – «серйозне попередження» для владної нині в Туреччині партії, і вона має «засвоїти цей сигнал», наголосив голова Конституційного Суду.

Одним із матеріально відчутних попереджень стало інше рішення Суду – вдвічі скоротити державне фінансування Партії справедливості і розвитку, яке отримують партії, що пройшли до парламенту.

Кризу відвернено

Ухвалене в середу рішення поклало край місяцям політичної непевності, відколи позов про заборону владної партії подав до Конституційного Суду генеральний прокурор Туреччини. Побоювання, що демократично обрану партію можуть закрити й це загальмує економічні й політичні реформи, болісно вразило турецькі фінансові ринки.

Партія справедливості і розвитку дійсно походить із політичного ісламізму, але її лідери запевняють, що вона давно відмовилася від свого ісламістського минулого. Нині вона найпопулярніша в Туреччині – на минулорічних виборах за неї проголосували 47 відсотків їхніх учасників.

Але супротивники партії стверджували, що вона має намір створити в Туреччині ісламську державу, підірвавши закладені в Конституції її світські підвалини.

Як вважають, ліквідація владної партії вкинула б країну в кризу, а можливо, і в масові заворушення, і мала б глибокі негативні економічні й зовнішньополітичні наслідки.

Раді і в Туреччині, і в ЄС

Зокрема, Євросоюз попереджав, що рішення заборонити партію «серйозно вплинуло б» на ставлення до Туреччини в ЄС.

Тепер Євросоюз вітає те, що партію не заборонили, і каже, що це має зміцнити політичну стабільність у країні, яка є найбільшим кандидатом на вступ до ЄС.

Раді з нинішнього рішення і в Туреччині, в першу чергу в лавах самої Партії справедливості і розвитку. Спікер парламенту, член цієї партії Кексал Топтан прирівняв його до перемоги демократії.

А її лідер, прем’єр-міністр Реджеп Тайїп Ердоган, пообіцяв, що партія далі захищатиме світські цінності турецької держави.

Повного спокою не буде?

Проте спостерігачі кажуть, що рішення Конституційного Суду не подолало розкол і в суспільстві, і серед політиків між прихильниками суто світської держави й тими, хто хотів би полегшень у бік популярного в Туреччині ісламу.

Саме ці полегшення й намагалася запровадити Партія справедливості і розвитку – наприклад, зняти конституційну заборону носити в публічних місцях ознаки релігійної приналежності, як-то традиційну мусульманську жіночу хустину.

У лютому вона провела в парламенті бажану для неї зміну до Конституції. Це рішення стало останньою краплею для Генпрокуратури, яка подала свій позов про заборону партії. Але в червні цю зміну скасував той-таки Конституційний Суд.

(Прага – Київ)