Стихійне лихо вже на Вінниччині

Злива на Вінничині. р. Південний Буг, 27 червня 2008 р.

Леся Бакалець

Київ – Стихія дійшла до Вінницької області. Особливо небезпечна ситуація у Могилів-Подільському та Ямпільському районах, де рівень води у Дністрі піднявся на 7,5 метрів. Криза ж у Прикарпатті вже минула, кажуть у Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій. Там вода вже поступово відходить, і дехто з людей уже може повернутися у свої домівки. Українська влада запевняє, що всім постраждалим буде виплачена компенсація.


Рівень води у річці Дністер почав підніматися ще 25 липня, і зараз уже сягає 7,5 метрів вище норми. У місті Могильові-Подільському, що на Вінниччині, підтоплено 13 вулиць, приватні будинки та адмінспоруди. Як кажуть очевидці, у центрі міста по шию води, люди пливуть на човнах, немає електрики. І вже є мародери.

У місті створені два евакуаційні пункти – у ЗОШ № 1 і 5. Загалом із домівок уже вивезли 748 осіб. За словами речника МНС Ігоря Кроля, критична ситуація протримається у регіоні ще пару днів.

«Завтра і післязавтра, 29-го та 30-го липня зберігатиметься небезпечна ситуація на Дністровському водосховищі. Утримується високий рівень води з підтопленням низки сіл, господарських об’єктів у Чернівецькій, Тернопільській, Хмельницькій областях. Нижче водосховища зберігатиметься підтоплення населених пунктів у Вінницькій області та у місті Могильові-Подільському», – заявив Ігор Кріль.

До евакуації варто приготуватися і жителям придністровських сіл Одещини

Тим часом МНС закликає жителів і Одеської області підготуватися до евакуації – це придністровські села Яски, Троїцьке, Граданиці, Маяки, а також місто Білявка. Потрібно зібрати документи, гроші, від'єднати електроприлади в помешканнях та запастися продуктами на декілька днів. І запам’ятати номер урядової гарячої лінії: 08 044 256 78 08. І головне, не чинити опір евакуації. За словами міністра МНС Володимира Шандри, така поведінка людей, мається на увазі опір, ускладнювала роботу рятувальників під час евакуації у Прикарпатті,

«Люди не вірили, вони казали, що ми тут живемо вже 10-20 років, ніколи такої води не було і не розповідайте, що тут буде вода. Підходили по декілька разів до них, просили відселятися, люди не відселялися, коли підходила вода. Ïх доводилось рятувати, коли вже і течія була іншою, і рівень води», – зазначив Володимир Шандра.

Постраждалим надаватимуть адресну допомогу

У Прикарпатті ж криза вже минула, кажуть в МНС – зараз вода поступово спадає, але збитки дуже великі. За попередніми оцінками уряду, це 3-4 мільярди гривень. Надаватимуть адресну допомогу кожній родині постраждалих. За словами Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, спершу даватимуть тільки аванс.

«Перші тижні, поки буде зроблене повне обстеження осель, повне обстеження їхнього майна, складені суми збитків, поки сьогодні ми будемо направляти людям перші суми допомоги, які вони отримають готівкою через наші соціальні служби, які розташовані в районах, містах. І, власне, люди зможуть отримати живу копійку», – повідомила Юлія Тимошенко.

Постраждалі першої категорії, тобто ті, у кого повністю зруйновані будинки, отримають спочатку 5 тисяч гривень, другої, де руйнації не такі значні – 2,5 тисячі, і третя категорія – 1 тисяча. Після оцінки всього втраченого майна гроші доплатять до обсягу реальних збитків.

У четвер парламент має зібратися на позачергову сесію

Також із резервного фонду Кабміну виділяють кошти на ремонт доріг, дамб, мостів та комунікацій. Але повне відшкодування завданої шкода неможливе без внесення змін до бюджету. Тому вже у четвер Верховна Рада має зібратися на позачергове засідання, щоб ухвалити зміни до бюджету вже зі врахуванням збитків від стихійного лиха.

Через сильні грозові дощі 23-26 липня підтопило населені пункти в Івано-Франківській області, а також Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Вінницькій областях. Внаслідок стихії станом на сьогодні загинули 22 особи. Залишаються у воді понад 40 тисяч житлових будинків.

(Київ – Прага)