У Києві «Троїцький» демонтують уже втретє. Ціна – шматок Голосіївського лісу

Леся Бакалець

Третя спроба звільнити стадіон «Олімпійський» від недобудованого торговельного центру. На цей раз угоду про компенсацію вже підписав і Кабмін. Тепер компанія-забудовник «Юджин» очікує на обіцяну їм земельну ділянку. А це 80 гектарів території «Експоцентру України», що біля Голосіївського лісу. Підприємці переконують, там з’явиться новий сучасний стадіон і жодне дерево не постраждає. Екологи ж переконані, що нове будівництво розгорнеться прямо посеред лісу.

80 гектарів землі біля Голосіївського лісу – такою ціною демонтують торговельний центр біля стадіону «Олімпійський». Компанія «Юджин» компенсацією задоволена. Хоча там досі впевнені, що будівництво перед потенційною головною ареною Євро-2012 ніякої небезпеки для глядачів не становило б. Директор «Юджина» Олександр Субін згоду на знесення «Троїцького» називає доброю волею компанії і запевняє, що площа нової земельної ділянки цілком адекватна.

«Існує певний розрахунок, суть якого полягає в такому: земельна ділянка в центрі Києва коштує дорожче, ніж вона коштує на околиці міста. Проспект Академіка Глушкова 1, територія виставкового центру, – це є на сьогоднішній день практично околиця міста. По-друге, в компенсацію входить так звана втрачена вигода, яку компанія «Юджин» не отримала і це також кореспондується на цій площі. Ну і третє, в результаті підписаної угоди ми повинні збудувати стадіон на цій ділянці і передати його муніципалітету», – зазначає Олександр Субін.

Чи не завелика компенсація?

Із розрахунками директора компанії «Юджин» не згоден керівник Інституту міста Олександр Сергієнко. Він каже, що компенсація завелика, адже площа ділянки під забудову «Троїцького» становила приблизно два з половиною гектари. І дивується: скільки ж стадіонів можна побудувати на нових 80 гектарах?

«Вони говорять, що буде стадіон і ... Оце «і» може коштувати набагато більше, ніж вартість землі і тої вигоди, яку вони нібито не отримали», – зауважив Олександр Сергієнко .

Точні межі нової земельної ділянки «Юджина» поки що не визначені. Відома тільки адреса – проспект академіка Глушкова, 1, а також приблизне розташування – територія господарського двору «Експоцентру України».

Забудовник уже тепер переконує, що жодне дерево при будівництві не постраждає. У чому дуже сумнівається заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. «Якщо це розташовано на так званому госпдворі, вся ця частина зелена, не уявляю, де там можна знайти ділянку, щоб не було жодного дерева», – каже він.

Частина Голосіївського лісу, яка входить до складу експоцентру, не має ніякого юридичного захисту, адже у неї статус зеленої зони спеціального користування. Олексій Василюк пояснює: це означає, що його територією розпоряджається адміністрація на власний розсуд. Тобто, замість дерев там може з’явитися і стадіон, і численні багатоповерхівки, переконаний еколог.

(Київ – Прага)