Підсумки тестування абітурієнтів у Білорусі викликали шок у вчителів

Сьогодні в Білорусі завершилося централізоване тестування випускників шкіл, які збираються вступати до вищих навчальних закладів. Подібне тестування цього року вперше провели в усій Україні, в той час як у Білорусі воно проходить уже втретє. Отож Білорусь має досвід у тестуванні випускників середніх шкіл – але який?
Перші підсумки цьогорічного тестування дуже сумні: майже половина абітурієнтів здала тести з білоруської та російської мови й із математики з незадовільною оцінкою, тобто набрала менше ніж 20 балів зі 100.

Міністерство освіти змушене було під час тестування зменшити мінімальну шкалу балів, із якими можна подавати заяви до вишів.

Чиновники та вчителі в шоку, такі погані знання виявили випускники.

Міносвіти вже заявило, що буде вивчати ситуацію та робити висновки пізніше.

Але можливість відмови від централізованого тестування виключається.

Тести не відповідають програмам, і буде ще гірше

Проблема в тому, що тести, які розробляють у спеціальному інституті, не відповідають шкільним програмам: вони складніші, і, щоб до них підготуватися та здати, білоруським абітурієнтам треба наймати репетиторів.

Міністерство освіти вже тривалий час критикують із цього приводу, але проблема залишається.

І наступного року, як прогнозують, вона навіть загостриться, бо за рішенням президента Олександра Лукашенка у 2009 році в Білорусі буде скасовано 12-річне навчання і діти втратять цілий рік у школі.

Будуть значно скорочені програми. Від цього рішення вчителі теж у шоку. Але уряд хоче таким чином домогтися заощадження бюджету.

А вчитися все одно за гроші

Гарантія для тих, хто все ж успішно здасть це тестування, що вони можуть потрапити на безкоштовне навчання до білоруських вишів, дуже мала.

Навіть державні виші на 70 відсотків заповнюються так званими платними студентами.

Треба мати дуже високі бали або бути переможцями республіканських олімпіад із профільних предметів, щоб потрапити на бюджетне навчання.

Більшості ж білоруських студентів доводиться платити від однієї до двох тисяч доларів за семестр.

Тестуванням хотіли побороти корупцію

У Білорусі проблему вступу до вищих шкіл дуже політизовано.

Кампанія набору студентів завжди проводилася під особистим контролем президента та спеціальної державної комісії.

Олександр Лукашенко таким чином боровся з корупцією в цій галузі.

Було дуже багато популістських кампаній, пов’язаних із цим, були навіть кримінальні справі проти ректорів, які брали хабарі.

І врешті уряд вирішив перейти з системи екзаменів у вишах до централізованого загальнодержавного тестування, яке мало на меті максимально виключити вплив суб’єктивного фактору.

Тести наразі перевіряють за допомогою комп’ютерів. За підсумками тестування видають сертифікати, з якими випускники шкіл ідуть до університетів і там уже проходять конкурс.

Відтак кримінальних справ про корупцію при вступі стало менше, але порушення все одно є. Наприклад, за кілька днів до тестування дехто все ж знаходить тестові завдання і має можливість підготуватися до них удома. Часом ці завдання можна знайти навіть в інтернеті.

(Мінськ – Прага – Київ)