Угода про реадмісію: нелегальних мігрантів в Україні стане більше?

Леся Бакалець

Київ – Європейсько-український бартер: в обмін на підписання угоди про реадмісію Україні обіцяли спрощений візовий режим із країнами ЄС. Тепер вітчизняні структури готуються до напливу нелегальних мігрантів. Тим часом отримати візи самим українцям усе ще складно.


Договір про реадмісію – це зобов’язання України приймати нелегальних мігрантів, які перетнули її кордон на шляху до країн ЄС. Причому як своїх громадян, так і громадян третіх країн, які використали Україну просто як транзитну зону.

Із українцями, які намагаються перетнути кордон у нелегальний спосіб все зрозуміло: достатньо подивитися в паспорт і відправити на батьківщину.

Складніше з громадянами третіх країн. Тут діє така схема. Мігрант, наприклад, із В’єтнаму, хоче потрапити до Іспанії. Він вирішує це зробити через українську територію. На кордоні Польщі та Німеччини його затримують. І якщо єврокраїна доводить, що цей нелегал перетинав Україну, його саме сюди і повертають. Що робити з мігрантом далі – це вже клопіт вітчизняних структур.

За словами радника з розвитку проектів Міжнародної організації міграції Георгія Гегаорі, шляхів є декілька. «Є три варіанти: це повернення мігранта на батьківщину, другий варіант — це передача його країні, через яку він потрапив на територію України, третій варіант —він залишається в Україні і просить статусу біженця», – зазначає Георгій Гегаорі.

Країна ЄС повинна довести, що мігрант перетинав кордон України

Перед тим, як передавати мігранта Україні, країна Євросоюзу повинна надати докази, що ця особа справді перетинала український кордон. Тобто, переконує, заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв, напливу нелегалів в Україні не буде.

«Реадмісія нелегалів з третіх держав не є автоматичною. Це цілий процес діалогу з ЄС. І в разі, якщо доказова база є недостатньою, ніхто нам, українській стороні, цього нелегала не повертатиме. Тому загроза масового повернення нелегалів до нас із Європи, на мій погляд, сильно перебільшена. Ми в жодному разі не станемо країною-накопичувачем», – каже він.

Щоб убезпечити себе, Україні варто підписати подібні угоди про реадмісію з іншими країнам, із яких на її територію і потрапляють нелегали. За словами в.о. голови СБУ Валентина Наливайченка першочергово це три найближчі сусіди.

«Росія, Білорусь і Молдова – саме в такій послідовності, це саме ті країни, з яких або через які потрапляються в Україну нелегальні мігранти. Тому угоди про реадмісію з цими країнами є першочерговим. Особливо з Росією, без всіляких винятків для громадян третіх країн», – наголосив керівник СБУ.

Україна має два роки, щоб підготуватися до виконання угоди про реадмісію. Тобто, до 2010 року громадян третіх країн в Україну не повертатимуть За цей час потрібно збудувати тимчасові притулки для мігрантів. Кошти на це дає ЄС.

Тим часом обіцяного бартеру Україна від ЄС не отримала. Адже спрощеного візового режиму, який був обіцяний в обмін на угоду про реадмісію, українці не відчувають.