Тимошенко відвідала Брюссель, де лідери ЄС шукають вихід з кризи

Брюссель – Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко сьогодні відвідала Брюссель. Візит, запланований насамперед для участі у саміті Європейської народної партії, також передбачав двосторонні зустрічі з чільними представниками Євросоюзу. Він відбувся у складний для Європи час. Адже нині на зустрічі Ради Європи лідери країн ЄС намагаються знайти вихід із інституційної кризи, в якій опинилася Європа після того, як Ірландія відмовилася ухвалити Лісабонську угоду – новий проект «конституції» ЄС.
Бельгія - Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко та координатор зовнішньої політики Євросоюзу Хав’єр Солана, Брюссель, 19 червня 2008 р.
Європейські чільники знайшли час для Юлії Тимошенко навіть попри заклопотаність внутрішньополітичними проблемами Євросоюзу.

І координатор зовнішньої політики Євросоюзу Хав’єр Солана, і віце-президент Єврокомісії Ґюнтер Фергойґен при зустрічі з Тимошенко зазначили, що українські кроки до економічного розвитку виглядають обнадійливо.

Хав’єр Солана заявив: «Хотів би сказати, що економічне становище в Україні під конролем. Свідчень цього ми бачимо дедалі більше. Інфляція теж контролюється, що теж дуже важливо. Але все ще залишаються невирішеними деякі завдання. Зокрема, це стосується політичної ситуації. Ми б хотіли бачити її стабілізованою, а парламентську дійсність нормалізованою. І це будуть дуже важливі рішення, вони мають бути ухвалені терміново й невідкладно».

А Юлія Тимошенко скористалась можливістю зробити прогноз, що інфляцію в Україні подолано. «Ми очікуємо вже у червні практично дефляційних процесів. Це говорить про те, що за 5 місяців Національний банк та уряд України з інфляційними процесами впоралися», – заявила Прем’єр-міністр після зустрічі із Хав’єром Соланою.

Вона також висловила сподівання, що Україна могла б долучитися до вирішення світової продовольчої кризи, з огляду на її великі аграрні можливості.

У другій половині дня український прем’єр-міністр брала участь у саміті Європейської народної партії, де вона представляла свою партію «Батьківщина». Ця партія стала членом Європейської народної партії на початку цього року.

Як знайти вихід із кризи щодо Лісабонської угоди?

Тим часом у Єврокомісії відбулася зустріч прем’єр-міністра Ірландії Браяна Кавена та Президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу. А на сьогоднішньому пленарному засіданні в Європарламенті група депутатів була одягнута у футболки із написами «Повагу до ірландського «ні». Це ще раз засвідчило, що атмосфера кожної євроінституції позначена невдачею ухвали Лісабонської угоди, відкинутої ірландцями минулого тижня.

Керівники країн ЄС сьогодні за вечерею мають проаналізувати ситуацію із цією угодою. Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу вранці зазначив, що Європа мусить поважати думку ірландців, проте треба мати повагу також до думки інших членів ЄС.

Оглядачі зазначають, що від червневої зустрічі Ради Європи не слід чекати особливих рішень. Вочевидь, Ірландії дадуть час до жовтневої зустрічі, щоб її представники проаналізували та запропонували свої варіанти виходу із глухого кута.

Прем’єр-міністр Ірландії Браян Кавен погоджується із таким планом. «Нині надто рано для кожної зі сторін висувати якісь пропозиції. Я повністю згодний з тим, що ми мусимо інтенсивно попрацювати наступні декілька місяців, щоб визначити, які рішення могли б нам підійти», – сказав Кавен.

На порядку денному брюссельського саміту також подорожчання енергоносіїв, нагальні проблеми свободи, безпеки та права в країнах європейської спільноти.