Ізраїль і «Хамас» домовилися про перемир’я. Чи надовго?

Прага – У четвер під ранок має набути чинності перемир’я між Ізраїлем і палестинським радикальним угрупованням «Хамас». Сторони досягли його за посередництва Єгипту. Перемир’я має полегшити тяжке становище майже півтора мільйона палестинців у Смузі Гази і припинити напади «Хамасу» на Ізраїль.
Ізраїль дає єгипетській ініціативі серйозний шанс і хоче її успіху – так прокоментував повідомлення про перемир’я речник ізраїльського уряду. Але водночас Марк Реґев застеріг: «Слова важливі, але ще важливіші дії».

Якщо зі Смуги Гази дійсно припиняться «ворожі терористичні напади» на Ізраїль, каже Марк Реґев, якщо «Хамас» дійсно припинить розбудову своєї військової структури в цій частині палестинських територій і якщо дійсно станеться просування в справі ізраїльського солдата Ґілада Шаліта, якого «Хамас» викрав два роки тому, «тоді, звичайно,буде цілком нова ситуація».

У «Хамасі» теж кажуть, що щиро ставляться до нової домовленості. Лідер цього руху в Смузі Гази, її фактичний керівник Ісмаїл Ганія заявляє, що його угруповання завдяки перемир’ю досягло, чого хотіло.

За його словами, вимоги палестинців були чіткі: зняти «облогу і блокаду» й покласти край ізраїльській «агресії». На його думку, ці вимоги виконані, і палестинці мають відчути наслідки переговорів після «цілого року, який вони пережили в цілковитій, задушливій облозі».

Облога «завдяки» політиці «Хамасу»

Насправді блокаду Смуги Гази Ізраїль запровадив не рік тому, а в середині січня цього року в відповідь на дедалі частіші обстріли звідти його території саморобними ракетами, які запускають бійці «Хамасу».

Ця блокада різко погіршила становище простих мешканців цієї частини палестинських територій, до яких практично перестали надходити з Ізраїлю харчі й пальне, зокрема й для електростанцій.

А цілий рік минув відтоді, як «Хамас» збройною силою захопив владу в Смузі Гази, вибивши звідти представників влади, поліції й сил безпеки Палестинської національної адміністрації.

Відтоді ізраїльські війська не раз проводили в Смузі Гази воєнні операції проти ракетників «Хамасу» та їхніх чільних командирів.

Тепер за умовами перемир’я блокаду мають поступово зняти, повністю відновивши все постачання з Ізраїлю упродовж 10 днів. Натомість «Хамас» мав би припинити свої ракетні обстріли.

Вигода взаємна, але нетривка

Ця домовленість, як кажуть оглядачі, вигідна для обох сторін.

«Хамас» може піднести свій престиж, показавши, що здатен домогтися фактичних поступок від Ізраїлю, який категорично відмовляється мати щось до діла з цим угрупованням, бо воно не визнає права Ізраїлю на існування. Власне, речник ізраїльського уряду не забув нагадати, що домовленості досягли через посередництво Єгипту й на його пропозицію.

Так само перемир’я мало б зменшити невдоволення владою «Хамасу» серед простих палестинців Смуги Гази, які усвідомлюють, що розплачуються блокадою за войовничу політику керівників цього руху.

А для Ізраїлю перемир’я має полегшити міжнародний тиск через вельми суворі умови економічної блокади Смуги Гази.

Нинішня домовленість укладена на півроку з можливістю продовження. Але, за словами спостерігачів, це перемир’я дуже крихке – надто вже часто попередні угоди з радикальними палестинськими силами закінчувалися зривом.