Росія продовжує розігрувати в Балтійських країнах «карту негромадян»

Рига – Рішення Росії запровадити безвізовий режим для негромадян Латвії та Естонії неоднозначно оцінюють місцеві політики. Зокрема, міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает вважає, що це рішення може загальмувати процес інтеграції негромадян. Натомість представники лівих російськомовних місцевих партій бачать у цьому тільки добру волю Росії.
Згідно з указом, підписаним президентом Росії Дмитром Медведєвим, колишні громадяни СРСР, а нинішні негромадяни Латвії та Естонії можуть в’їжджати на територію Росії без віз. Згадане рішення набуде чинності після отримання відповідних документів дипломатичними представництвами Росії в цих країнах.

Колишній міністр закордонних справ Латвії Атіс Пабрікс вважає, що до цього Росія досить активно використовувала питання латвійських та естонських негромадян у європейських структурах, і рішення скасувати для них візи свідчить про спроби Кремля продемонструвати дієвість своїх обіцянок допомагати цим особам.

«Не таємниця, що Росія пробує розіграти «карту негромадян» для сприяння своїм інтересам у балтійських країнах. І тому ми можемо сказати, що рішення щодо безвізового режиму для негромадян є свого роду бажанням реабілітувати ставлення російських політиків до негромадян. Бо, з одного боку, вони досить часто використовували їх в інтересах Росії в Балтії, а з іншого – нічого для них не робили», – зазначив Радіо Свобода Атіс Пабрікс

Москва свідомо сповільнює процес натуралізації?

Окремі місцеві політики вважають, що запровадження Росією безвізового режиму для негромадян Естонії та Латвії – крок, спрямований на сповільнення процесу натуралізації. Кремль своїм рішенням позбавляє негромадян мотивації набувати громадянство Естонії та Латвії, оскільки піддані цих країн повинні оформлювати візи для в’їзду в Росію.

За словами Атіса Пабрікса, введення в Росії безвізового режиму для латвійських і естонських негромадян не зашкодить процесу натуралізації. Якщо у людини є бажання буди громадянином Латвії, Естонії і загалом ЄС, вона натуралізується. Якщо ж питання полягає тільки у можливості поїхати без візи до Росії, то ця особа поки що не готова стати громадянином.

Водночас Атіс Пабрікс зазначив, що значна кількість негромадян у Латвії та Естонії влаштовує Росію, оскільки допомагає збільшити свій вплив у цих балтійських країнах.

«Я особисто не вірю в те, що Росію цікавить інтеграція негромадян у латвійське суспільство, оскільки, якщо ці негромадяни інтегруються, то стануть патріотами Латвії і будуть підтримувати країну, тоді у Росії буде набагато менше засобів впливу на внутрішньополітичні процеси в балтійських країнах. Ми не можемо виключити того, що негромадяни є тим фактором, який допомагає Росії збільшити тут свій вплив», – зауважив колишній міністр закордонних справ Латвії Атіс Пабрікс.

«Я не бачу ніяких проблем, провокацій, втручання»

Натомість представник лівої латвійської опозиції, керівник фракції партії «Центр злагоди» в Сеймі Латвії Яніс Урбанович каже, що рішення Росії про безвізовий режим для негромадян є кроком доброї волі Росії.

«Я не бачу тут ніяких проблем, провокацій, втручання. З точки зору політики Росії стосовно співвітчизників це є логічним кроком, просто так збіглось, що рішення було ухвалене новим президентом Росії», – зауважив Яніс Урбанович.

У Латвії зараз проживає 372 тисячі негромадян, в Естонії – 113 тисяч. Значна кількість російськомовного населення вже пройшла процес натуралізації, в основному це представники молодого і середнього покоління. Для набуття громадянства необхідно 5 років прожити в Латвії, здати іспит на знання державної мови, Конституції та історії країни.