Верховна Рада залишила пільги і «сприяє» перебіжчикам?

Парламент відмовився визначити механізм застосування імперативного мандата і скасувати низку депутатських пільг. У вівторок за ухвалення за основу законопроекту, який передбачав це, проголосували лише 192 депутати при необхідних 226.
Зокрема, підтримали законопроект «Про внесення змін до закону «Про статус народного депутата України» і деяких інших законів України (щодо обмеження пільг і дострокового припинення повноважень народного депутата) у першому читанні 153 депутати від Блоку Юлії Тимошенко і 39 від Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона».

Таким чином, Верховна Рада відмовилася надати вищому керівному органу партії або блоку право достроково припиняти повноваження депутатів, котрі не входять до складу фракції тієї політичної сили, за списком якої були обрані.

Крім того, парламент відмовився скасувати страхування здоров’я та життя парламентаріїв за державний рахунок, обмежити розмір депутатського окладу не більш, ніж 15-ма установленими законом розмірами мінімальної заробітної плати, та позбавити депутатів, повноваження яких припинені, права отримувати путівки на лікування. Депутати також зберігають за собою право на забезпечення автотранспортом для здійснення своїх депутатських повноважень у рамках Києва, а також права безкоштовно користуватися всіма видами транспорту (крім таксі).

Існування імперативного мандата передбачене в Конституції, однак у законодавстві не визначений чіткий механізм здійснення відповідних процедур.

Відповідний законопроект у Верховній Раді зареєстрували 23 січня.