Чому знизився рейтинг грошових запозичень для України

Київ – Рейтинг України для запозичень у національній та іноземній валюті знизився. Такі дані міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor’s. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко не погоджується з такою оцінкою і називає її суб’єктивною. Що означає зниження цього рейтингу для української економіки? І як цю ситуацію оцінюють політики та експерти?
Рейтинг України для грошових запозичень агентство Standard & Poor’s знизило вперше за п’ять років. Аналітики агентства вважають, що заходи, які вживав український уряд для подолання інфляції, були недостатніми.

На їхню думку, саме фінансове стимулювання економіки, а також збільшення видатків призводять до швидкого зростання цін, що заважає реальному збільшенню прибутків та робить їх непевними.

Наслідком, який матиме Україна від зниження цих рейтингів, буде зростання вартості запозичень, каже в інтерв’ю Радіо Свобода фінансовий аналітик Ігор Шпак.

На його думку, це є сигналом, що економіка витримала інфляційний удар, але далі можуть розпочатися процеси, для подолання яких доведеться докласти чимало зусиль.

«Цей сигнал матиме істотні економічні наслідки, оскільки зросте вартість запозичень і для корпоративних агентів, для наших компаній та банків, які позичатимуть за кордоном, і для уряду. Оскільки приватизація у нас на мілині, надходжень від приватизації немає. Уряд восени вийде на євроринки, буде позичати євробонди, а після такого рейтингу вартість цих євробондів буде вищою», – попереджає аналітик.

Опозиція критикує уряд, прихильники уряду не вірять прогнозам


Антиінфляційні заходи, які зобов’язувався провести уряд, обмежилися лише адміністративним регулюванням, каже Радіо Свобода представник Партії регіонів Олексій Плотніков.

Це, на його думку, і спричинило низку ризиків, які й вплинули на зниження рейтингу грошових запозичень.

«Це ризики інвестицій. Це ризики українських позик. Тобто, Україна може знизити можливості щодо їхньої сплати. Це ризики щодо діяльності іноземних банків в Україні. Крім цього, відразу виникають внутрішні ризики – це і інфляція, і питання щодо податкової системи. Ну і, безперечно, на це впливають і політичні ризики», – вважає регіонал.

Юлія Тимошенко не погоджується з рейтингами Standard & Poor’s, зазначаючи, що протягом останніх п’яти місяців уряд домігся значних результатів. Це, на думку Тимошенко, стосується передусім чотириразового збільшення іноземних інвестицій в Україну.

А колишній міністр економіки, бютівець Сергій Терьохін називає ці рейтинги суб’єктивними. «На щастя, жодного разу коментарі розвитку подій в Україні, які давалися Standard & Poor’s, в тому числі його московським офісом, не справджувалися. Для мене це порожній звук», – переконаний він.

Але прогноз рейтингу України з «позитивного» на «стабільний» знизило і міжнародне агентство Fitch. Фахівці цього агентства аргументували це тим, що в Україні зростає ризик прискорення інфляції та збільшення дефіциту поточного рахунку.

Від початку року інфляція в Україні склала вже понад 14 відсотків.