Швейцарський лікар: Ющенкові зробили 25 операцій. (Огляд європейської преси)

Прага – Деякі європейські газети публікують інформацію швейцарського лікаря президента Ющенка щодо його отруєння діоксином і вказують на політичний характер останніх заяв українських політиків з цього приводу. Деякі оглядачі вважають, що чи не головним винуватцем гальмування вступу України і Грузії до НАТО став президент США Джордж Буш. У пресі також інформують про призначення бразильця Луїша Сколарі новим тренером лондонського футбольного клубу «Челсі», де власником є російський олігарх Роман Абрамович і гравцем українець Андрій Шевченко.
Швейцарська газета «Нойє Цюрхер Цайтунґ» пише про повідомлення швейцарського лікаря Жана-Ілера Сора з університетської клініки Женеви, що дослідження міжнародної групи лікарів підтвердили отруєння Віктора Ющенка у вересні 2004 року смертельною, від двох до п’яти мілілітрів, дозою діоксину. Лікар також зазначив, що Ющенка врятувало лише те, що він одразу звернувся до медиків. «Нойє Цюрхер Цайтунґ» також повідомляє, з посиланням на швейцарського професора Сора, що за три роки українському президентові було зроблено 25 операцій, внаслідок чого виведено з організму до 90 відсотків діоксину. Швейцарський часопис мотивує заяву Сора останніми політичними спекуляціями в Україні довкола отруєння Ющенка.

«Інтернешнел Гералд Трібюн» вважає, що за роки правління Джорджа Буша в США Америка втратила єдність трансатлантичної співпраці і в цьому один із провалів американської зовнішньої політики. Газета наголошує, що бухарестське рішення НАТО щодо відстрочення надання Україні і Грузії Плану дій щодо вступу в Альянс було фактично першим за останній час базовим рішенням НАТО всупереч позиції США. Газета вважає, що новий президент США має зробити висновки з таких негативних результатів європейської політики Джорджа Буша.

Чи не всі британські газети, навіть «неспортивна» «Файненшел Таймс», поспішили повідомити, що російський мільярдер і власник лондонського футбольного клубу «Челсі» нарешті уклав угоду з новим тренером. Ним став нинішній наставник збірної Португалії Луїш Феліпе Сколарі, з яким клуб підписав чотирирічний контракт на суму 27 мільйонів фунтів стерлінгів або ж 55 мільйонів доларів США. Зокрема, «Ґардіан» зауважує, що Сколарі, окрім своєї популярності у футбольному світі, має дуже крутий характер і вже точно не змовчить, якщо не погодиться у чомусь зі власником клубу.