Хто відповість за «Росію»?

Сімферополь – Хто відповість за «Росію»? Мова йде про незаконне відчуження частини елітного санаторію в Криму. Днями народний депутат України, генерал міліції Геннадій Москаль повідомив, що стосовно керівників кримського парламенту порушена кримінальна справа – за фактом перевищення ними службових повноважень.
Генерал-депутат Геннадій Москаль
Член депутатської групи «Народна самооборона», перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, а раніше – начальник кримської міліції і представник Президента України в Криму Геннадій Москаль заявив, що Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти голови парламенту автономії Анатолія Гриценка. За словами генерала, розслідування ведеться за фактом перевищення службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків.

Кримський спікер Анатолій Гриценко
Геннадій Москаль повідомив, що порушення «мали місце при передачі в оренду котеджів-апартаментів республіканського підприємства «Курортно-оздоровчий комплекс «Росія». І «безпосереднє відношення до незаконного відчуження корпусу санаторію має голова кримського парламенту», – стверджує народний депутат.

Був збудований для перших осіб країн-сателітів СРСР

За словами Геннадія Москаля, елітний корпус на 7 місць із їдальнею, буфетом, сауною, низкою приміщень для відпочинку, збудований у 70-ті роки минулого століття для відпочинку перших осіб країн-сателітів СРСР, здали на 30 років в оренду будівельній компанії кримської профспілки працівників МВС України, а орендна плата складає лише 23 тисячі гривень на місяць.

«23 тисячі оренди – це вартість приблизно тижневого проживання влітку в одному номері. Це пряме порушення. Є заключення Контрольно-ревізійного Управління, що державі внаслідок такої протиправної оборудки уже завдані збитки в 9 мільйонів гривень», – заявив генерал Москаль.

Його кримський візаві, голова Верховної Ради АРК Анатолій Гриценко поки ніяк не коментує цю заяву. Прес-секретар кримського спікера Алла Горєва каже, що той відповість на звинувачення генерала-депутата пізніше.

Тим часом у кримській міліції відхрестилися від згаданої будівельної компанії. Начальник прес-служби Головного Управління МВС України в Криму Олександр Домбровський сказав, що керівники кримської профспілки працівників міліції власне до міліції стосунку не мають. «Вони кажуть, що мають. Ми вважаємо, що не мають і обрані незаконно. І найближчим часом відбудеться профспілкова конференція, на якій, напевно, самозванці будуть переобрані», – зазначив полковник Олександр Домбровський.

Загрожує покарання: 7-10 років ув’язнення

Втім, певна реакція на скандал довкола елітного санаторію «Росія» з боку Анатолія Гриценка таки була. Нещодавно він подав до суду на того ж генерала Москаля і сімферопольську газету «Собитія». Остання поширила інформацію про те, що Головне управління з боротьби з організованою злочинністю МВС проводило перевірку законності згаданої оборудки. І на підставі отриманих матеріалів саме цієї перевірки 3 червня було порушено кримінальну справу. Винним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 7 до 10 років, повідомила газета з посиланням на Геннадія Москаля.

Зараз журналісти домагаються перенесення із Сімферополя до Києва слухання справи за позовом голови Верховної Ради Криму.