Вакцинуватися чи ні?

Леся Бакалець

Київ – На Україну здійснено наймасовішу біотерористичну атаку, вважає екс-головний санітарний лікар країни Микола Проданчук. За його словами, зрив кампаній вакцинації проти кору та краснухи небезпечний для українців.


Вакцинувати треба і вакцина якісна, переконує Микола Проданчук. Екс-головний санітарний лікар України, проти якого нині порушена кримінальна справа за надання дозволу ввезення вакцини на територію країни, заявляє: масова антивакцинальна кампанія – продуманий захід проти України.

«Результатами цієї антивакцинальної кампанії, у разі досягнення мети, тобто зняття імунного щита, який має наш народ, (а він створювався десятиліттями) не тільки стосовно кору та краснухи, а й стосовно нашої державної програми імунізації календаря щеплень, через 3 роки, п’ять, десять, двадцять п’ять проявиться десятками тисяч смертей. Навіть не захворювань, а смертей», – зазначає Микола Проданчук.

Він каже, що кампанію вакцинації треба закінчити, поки ще є час до початку осінньо-зимових вірусних захворювань. Микола Проданчук підтверджує, що індійська вакцина в Україні справді не зареєстрована, але при цьому додає: для такого рівня вакцини достатнього схвалення та перевірки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Також Микола Проданчук запевнив, смерть 11-класника Антона Тищенка з вакцинацією не пов’язана, а поствакцинальні синдроми — звичайна річ.

Не всі лікарі підтримують вакцинацію

Лікарі ж не всі розділяють думку екс-головного санітарного лікаря. Наприклад, терапевт Світлана вважає, що до кожної дитини має бути індивідуальний підхід і головне, перед вакцинацією треба мати повну картину імунної системи дитини.

«Як терапевт, я б консультувалась на рівні аналізів, протипоказань та імунограми людини. Поголівно вакцинацію я б не проводила. У нас не завжди якісні вакцини, і навіть своєму внукові за 1 рік 9 місяців я ще не зробила жодної вакцини», – зауважила лікарка.

Вона каже, часто перед вакцинацією дітей батьків навіть не питають, а чи хворіє чимось дитина, чи є якісь протипоказання. Це підтверджує і мама 15-річної Марійки Олена.

Вона офіційно підписала відмову від щеплення проти кору та краснухи: «Я сама не один раз переконувалась у тому, що у моєї дитини були нежить, застуда, а їй робили вакцинацію. Фактично просто питають: «Є температура? Немає температури», — ну в кращому випадку її міряють. А те, що у неї нежить або легка застуда, або горло червоне – то це нікого не хвилює».

19 травня Міністерство охорони здоров’я призупинило кампанію вакцинації. Рішення про поновлення процедури поки що немає, хоча ВООЗ витупає за поновлення вакцинації і каже, що це важливо не тільки для України, але й в цілому для Європи.