Випускників шкіл протестували. Як пройшло перше обов’язкове тестування? І що чекає на абітурієнтів?

Володимир Полохало, Володимир Ковтунець
















Юлія Жмакіна

Гості Вечірньої Свободи: Володимир Полохало – народний депутат, БЮТ, голова парламентського комітету з питань науки і освіти та Володимир Ковтунець - координатор програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні


(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Юлія Жмакіна: Вчора закінчилася остання сесія зовнішнього тестування. Воно закінчилося тестом із зарубіжної літератури. Тепер час подання апеляцій, час очікування на результати.

Хочу нагадати, що за день до першого тестування з української мови та літератури прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що зовнішнє тестування може не відбутися через погану підготовку до нього, і звинуватила у цьому попередній уряд.

Ну, потім, правда, все вирівнялося, і вона зазначала, і Президент, що в принципі тестування відбувається в нормальному режимі.

Пане Полохало, чи вдалося оце вперше обов’язкове тестування відділити від політики?

Володимир Полохало: Все ж таки ми говоримо, що вчора завершено основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників в системі загальної середньої освіти.

Але завершився лише перший етап. Попереду ще одне випробування. Йдеться про участь у конкурсі для вступу до вищого навчального закладу. Тобто, всебічну і об’єктивну оцінку такого масового заходу, як тестування, можна робити лише після завершення вступної кампанії до вищих навчальних закладів.

Але вже сьогодні можна робити висновок, що зовнішнє незалежне оцінювання – це найбільш така найрадикальніша і найрезонансніша реформа в історії вітчизняної системи освіти.

А щодо того, що пані Тимошенко, як Ви сказали, говорила про експеримент, про вплив, то це не зовсім точно, тому що 23 квітня цього року вперше за 5 років уряд України на чолі з Юлією Тимошенко розглядав питання і проблемні питання, які торкаються зовнішнього незалежного оцінювання. Адже ця ідея виникла не вчора, не сьогодні, а ще 5 років тому.

Я думаю, що дуже добре, що уряд заслухав і ректорів, і директорів навчальних закладів, середніх шкіл, і члени Комітету з питань науки і освіти виступили, я в тому числі, з тим, щоб мінімізувати ризики і проблеми, які пов’язані з переходом на таке тотальне всеохопне незалежне оцінювання знань.

Я думаю, що це було корисно для всіх, це було публічно, відкрито, це показували телекамери, телебачення.

Крім того, я дуже радий, що так сталося, тому що Комітет з питань науки і освіти, який я очолюю, і в лютому, і в квітні це питання фундаментально розглядав, проводилися круглі столи. І ми рекомендували, зокрема, Міністерству культури і науки взяти до уваги дуже багато чинників, які, можливо, допомогли сьогодні тим, хто вступає до вищих навчальних закладів, мати рівні умови або більш-менш рівні умови для отримання високоякісної вищої освіти. Бо це головний принцип.

В чому головний принцип зовнішнього тестування? В тому, щоб всі мали рівний доступ до високоякісної вищої освіти.

Тут було багато проблем, тому що попередні уряди: і уряд Єханурова, і уряд Януковича, приймаючи ті чи інші рішення, не до кінця проблеми проводив необхідну психологічну, інформаційну підготовку. І це мало робити Міністерство науки за такий короткий період, це мав робити уряд Юлії Тимошенко, тобто компенсувати всі ці прогалини і проблеми, які могли бути ліквідовані ще в 2005-2006 роках.

Якщо оцінювати загалом цю кампанію, то я думаю, що рішення нашого комітету, наші круглі столи численні у Львові, в Сумах, в Харкові, в Симферополі, я думаю, що уряд, який це питання розглядав, допоміг мінімізувати ось ці ризики і ці проблемні питання, які завжди виникають при реформуванні вищої освіти.

Юлія Жмакіна: Пане Ковтунець, наскільки в «сирому» вигляді взагалі проводився цього року цей експеримент, який вже далі буде, я так розумію, традицією?

Володимир Ковтунець: Для початку треба зазначити, що наша програма працює в кількох напрямках. Ми запрошуємо міжнародних експертів, які допомагають тим, хто готує тестові завдання. Ми працюємо над розробкою законодавчої бази зовнішнього оцінювання. І також забезпечували разом з фондом «Відродження» громадське спостереження за зовнішнім оцінюванням.

І на підставі цього вже можна зробити певні висновки.

Найперша проблема, з якою зіткнулася Україна при запровадженні незалежного зовнішнього оцінювання, то це те, що ніяких досліджень з педагогічних вимірювань, з тестології в СРСР не проводилося. Радянські педагоги досліджували педагогічні ідеї Крупської, Леніна, але не займалися реальними проблемами педагогіки.

Нам все це зараз треба надолужувати, ми мусимо запрошувати зарубіжних експертів і з їхньою допомогою готувати фахівців, які здатні якісно писати тести.

Юлія Жмакіна: Пане Ковтунець, а оцініть цьогорічний цей експеримент на живих людях (в гарному розумінні цього слова).

Володимир Ковтунець: Треба сказати, що ті, хто проводив зовнішнє оцінювання, перш за все Український центр оцінювання якості освіти і його регіональні підрозділи, вони практично зробили неможливе.

Володимир Ковтунець: Ніхто сьогодні не може доказово довести, що були якісь порушення, що був витік інформації, що хтось користувався якимись недозволеними джерелами
Вони в тих надзвичайно складних умовах, по-перше, зуміли підготувати тести, по-друге, забезпечити належне адміністрування і інформаційну безпеку, бо не було витоку інформації. Ніхто сьогодні не може доказово довести, що були якісь порушення, що був витік інформації, що хтось користувався якимись недозволеними джерелами. Були якісь дрібні порушення, але вони дуже незначні.

Тобто, насправді зроблено надзвичайно велику справу і суспільству, на мій погляд, показано, що метод зовнішнього незалежного оцінювання дозволяє скласти рейтинг тих, хто бажає здобувати освіту за об’єктивними характеристиками за рівнем їхніх знань.

І остаточну крапку поставить не стільки вступна кампанія до вищих навчальних закладів, скільки оцінювання і оцінка кореляції знань студентів в першій сесії з тим результатом, який вони отримали у зовнішньому оцінюванні.

Я скажу, що за підсумками минулого року, коефіцієнт кореляції доволі високий по Київському університету, наприклад. І це значить, що зовнішнє оцінювання об’єктивно оцінює рівень підготовки тих, хто бажає здобути вищу освіту…

Юлія Жмакіна: Спочатку говорили, що конкурсний відбір вступників на перші курси вишів будуть здійснюватися комісіями лише за сертифікатами Українського центру оцінювання якості знань.

Тепер виникає, наприклад, з тією ж Києво-Могилянкою і з Інститутом міжнародних відносин КНУ імені Шевченка, що, виявляється, вони будуть ще вимагати, у них будуть власні якісь конкурси, співбесіди.

Наскільки це чесно, пане Ковтунець?


Володимир Ковтунець: Не чесно, а законно. Законно вони можуть проводити якісь свої олімпіади, вступних випробувань проводити, крім іноземної мови, не мають права вищі навчальні заклади. Це треба чітко сказати, і міністр про це наголошує…

Юлія Жмакіна: От є результати тестування. Будь ласка.

Володимир Ковтунець: Не чесно, а законно. Законно вони можуть проводити якісь свої олімпіади, вступних випробувань проводити, крім іноземної мови, не мають права вищі навчальні заклади
Володимир Ковтунець:
І все. Єдине, що в своїх правилах вищі навчальні заклади мають передбачити критерії відбору тих, хто має напівпровідний бал.

Скажемо, з сумарним балом 400 є 50 осіб, а треба взяти 10. За яким критерієм відібрати? Ось для чого потрібні якісь додаткові умови. Більше вони не мають права нічого робити.

Юлія Жмакіна: Багато експертів кажуть, що вищі учбові заклади і тут придумують собі корупційну стежку, як обійти в принципі рівний, справедливий підхід після проходження тестування.

Володимир Полохало: Незалежне зовнішнє оцінювання - це не для того, щоб корупцію побороти у вищих навчальних закладах, а для того, щоб всі мали доступ до вищої освіти. І в цьому прогресивний хід.

Але чиновники, які цим займаються, вони часто припускаються тих чи інших помилок. І тому Комітет з питань науки і освіти проаналізує вже в червні на своїх комітетських слуханнях підсумки проведення незалежного зовнішнього оцінювання.

Але хочу сказати, що той чи інший вищий навчальний заклад має ту чи іншу автономію.

Я сьогодні спілкувався з в.о. ректора КНУ імені Шевченка, паном Губернським, я хочу сказати, що вони цілком налаштовані на те, щоб сертифікати або те, щоб знання оцінювали, були основним моментом для вступу на ті чи інші факультети.

Володимир Полохало: Незалежне зовнішнє оцінювання - це не для того, щоб корупцію побороти у вищих навчальних закладах, а для того, щоб всі мали доступ до вищої освіти
Тому, я хочу сказати: цілком прогресивна ідея, але комітет поправить тих, хто намагається на цьому щось заробити…

Юлія Жмакіна: Ви маєте на увазі вищі учбові заклади?

Володимир Полохало:
Так.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)