«НАТО – Так!», а що ж не так?

Віктор Ющенко на саміті НАТО в Бухаресті сподівався отримати для України План дій для членства

Київ – Кількість прихильників вступу України до НАТО зменшується, стверджують соціологи. Експерти вважають, що проблема – у недостатній поінформованості.
І якщо за вступ до Північноатлантичного союзу твердо виступає кожен п’ятий із опитаних соціологами українців, то проти – більше від половини. Багато хто з людей старшого покоління встиг отримати солідну дозу антинатівської вакцини – в усіх громадських місцях висіли плакати, де натівський вояк тягнеться закривавленими руками до беззахисної радянської дівчинки.

По суті справи, радянські кліше відтворюються у масовій свідомості дотепер, бо нічого яскравішого за кремлівську пропаганду нинішні антинатівці створити не спромоглися. Згадаймо хоча б парламентські вибори 2006 року, де цілі партії і блоки будували свою кампанію на летючках, постерах і слоганах, запозичених із минулої епохи.

А от плакатів з переліком тих вигод, які може отримати Україна в разі приєднання до НАТО, в публічних місцях не зустрінеш.

Навіть популярні політики плутаються стосовно цілей НАТО

Про те, що українцям треба докладно розповісти, що таке НАТО і що означатиме для України приєднання до Північноатлантичного союзу в політичному, економічному, безпековому сенсі, йдеться давно. Але зрушень немає.

Навіть популярні політики плутаються стосовно цілей НАТО, країн, котрі входять до цієї організації, не кажучи про більш серйозні речі. Отже, громадська кампанія «НАТО – Так!», організована партією «Наша Україна», ставить собі за мету виправити ситуацію.

Ось як це сформулював народний депутат, музикант і співак Святослав Вакарчук: «Ця річ, над якою ми маємо сьогодні працювати, – це доносити правду такою, якою вона є. І ця правда в сто разів допоможе нам підсилити той результат, якого ми хочемо досягти – побачити Україну в команді вільних народів із високою цивілізацією».

Шлях до НАТО – це шлях системних суспільних і економічних реформ

Однак голова політради партії «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко вважає, що справді переконливими можуть бути лише системні реформи.

«Шлях до євроатлантичної інтеграції полягає навіть не стільки у переконуванні співвітчизників і європейських дипломатів у тому, що ми мусимо бути у НАТО. Насправді шлях до НАТО – це тільки і лише шлях системних суспільних і економічних реформ. І ці реформи ніхто, крім українців, не зробить», – наголошує чільний нашоукраїнець.

Із Києва кампанія «НАТО – Так!» пошириться у регіони, щоб там «просто і зрозуміло» роз’яснювати переваги НАТО.

Україна «не відповідає критеріям»

Звісно, кампанію підтримують не всі. Екс-голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, комуніст Георгій Крючков, вважає, що така акція не на часі.

«Це акції, які тільки збурюють ситуацію у суспільстві і ще більше його розколюють. Ми не готові до того, щоб бути у НАТО. У нас багато проблем є і з Росією, і з Румунією. Головне те, що Україна за станом свого економічного, соціального, політичного розвитку, ситуації у суспільстві не відповідає критеріям, які висувають членам альянсу», – вважає комуніст.

Головне, щоб комерція не втрутилася

Застереження щодо акції висловив і президент Атлантичної ради України Вадим Гречанінов. На його думку, головне, щоб надані на інформування кошти пішли у правильному напрямку.

«Я боюсь, що комерція, як завжди, може заважати ефективній праці у цьому напрямку. Я боюсь, що непрофесіонали взялись за цю справу, як у нас завжди є останніми роками», – непокоїться він.

Організатори кампанії «НАТО – Так!» запевняють, що взялися до роботи з усією відповідальністю і готові до «негативних емоцій». Для інформування буде створено спеціальний офіційний прес-центр.

Між тим центральноєвропейський досвід свідчить, що саме загальнонаціональні дискусії, розгорнуті державами і недержавними організаціями, зрештою приводять не лише до усвідомлення суспільствами джерел безпеки, а й до згуртування націй.