ОБСЄ закликала Казахстан відновити доступ до інтернет-сайту казахської редакції Радіо Свобода

Василь Зілгалов Прага, 22 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Представник ОБСЄ з питань свободи преси Міклош Харашті закликав владу Казахстану відновити доступ до казахського вебсайту Радіо Свобода, який заблокований вже упродовж майже шести тижнів, не зважаючи на неодноразові звернення представників Радіо Свобода з проханням відновити доступ до сайту.
Screenshot сайта казахського сервісу Радіо Свобода
У листі до міністра закордонних справ Казахстану Марата Тажіна представник ОБСЄ висловив сподівання, що проблема з доступом до казахського вебсайту, яка почалася 11 квітня, була просто «технічна» і її можна оперативно розв’язати. Міклош Харашті у цьому листі назвав Радіо Свобода «важливим джерелом інформації для казахських громадян, як і для інтернет-користувачів загалом у Середній Азії та й за її межами».

Відомо, що також блоковані доступи до вебсайтів Радіо Свобода в Узбекистані, Туркменистані та Киргизстані, бо державний оператор «КазТелеком» є головним провайдером інтернет-послуг по всій Середній Азії.

Директор казахської редакції Радіо Свобода Мерхат Шарипжанов розповів: «Монополістом інтернет-мережі в Казахстані є державна корпорація «КазТелеком». Ми звернулися до них щоб вони прояснили ситуацію. Але поки-що від них нічого конкретного не було, за виключенням того, що вони послалися на те, що це, найвірогідніше, якась технічна поломка. Аля ця технічна «недоречність» триває вже кілька тижнів».

Проблема з інтернетом у республіках Середньої Азії загострюється на тлі переслідування журналістів Радіо Свобода в Туркменистані та, загалом, із погіршенням стану зі свободою преси в усій Середній Азії, включно з Киргизстаном.

Лист Міклоша Харашті до керівництва Казахстану може бути досить показовим напередодні планованого в Астані у 2010 році самміту ОБСЄ і дасть можливість краще зрозуміти доречність проведення цього самміту у зв’язку з проблемами прав людини, свободи преси в Казахстані. Представник ОБСЄ нагадує Астані про її зобов’язання як члена цієї організації – «гарантувати відкритість інтернету, як громадянського форуму свободи висловлювань і точок зору».

«Випадок навмисного втручання» влади Казахстану?

Міжнародний Комітет захисту журналістів зі штаб-квартирою у Нью-Йорку вже неодноразово вказував на безкарне переслідування преси владою Казахстану. А неурядова американська організація «Дім Свободи» зарахувала Казахстан до країн, де преса «не є вільною».

Представниця Комітет захисту журналістів Ніна Оґніанова, яка є координатором по Європі і Середній Азії, заявила про необхідність відновлення Астаною доступу до казахського вебсайту Радіо Свобода, як «альтернативного джерела інформації для користувачів у Казахстані».

Казахські чиновники поки-що публічно не коментували лист ОБСЄ, який з’явився після відкритою критики казахської влади президентом корпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джефом Ґедміном, який назвав цю ситуацію «дуже тривожною» і висловив міркування, що мовчання казахської влади у відповідь на неодноразові звернення можна розцінювати як «випадок навмисного втручання».