У Криму розпочали утилізувати мазутно-піщану суміш, зібрану після аварій суден у Керченській протоці восени минулого року

Володимир Притула Сімферополь, 5 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму розпочали утилізувати мазутно-піщану суміш, зібрану після аварій суден у Керченській протоці восени минулого року. Тим часом мазутні плями знову і знову з’являються на кримському узбережжі. У вихідні їх виявили на острові Коса Тузла.
Мазутна купа в Керченському порту
Переробку мазутної суміші в останній день квітня розпочали співробітники кіровоградського підприємства «Екоцентр», які до вихідних встигли налагодити устаткування і переробити у порошок 35 тонн мазутно-піщаної суміші. Отриманий продукт потім додаватимуть при виробництві асфальту.

Зібрана за весь час із листопада минулого року мазутовмісна суміш перебуває на території Керченського морського торгового порту – майже 5 тисяч тонн. Відомий кримський вчений-еколог Віктор Тарасенко каже, що темпи переробки дуже низькі.

«Травень уже, а переробили лише 35 тонн. Зрозуміло: йде відпрацювання технологічного регламенту і тому подібне. Але всі терміни полетіли, бо обіцяли закінчити до 20 травня. І вся гора мазуту стоїть у повній своїй красі: 35 тонн – це дуже мало. Хотілося б, щоб, звичайно, утилізація йшла активніше», – зазначив учений.

Екологи назвали наслідки шторму 11 листопада 2007 року катастрофічними. Тоді зазнали аварій майже два десятки суден, а в море потрапили понад 1 тисяча тонн мазуту і майже 7 тисяч тонн сірки. Екологи попереджали: якщо не зібрати повністю мазут, то з настанням тепла він підніматиметься з дна і потраплятиме на узбережжя, в тому числі – на пляжі.

До літа не встигли, але до курортного сезону готові

І мазутні плями продовжують з’являтися на кримських берегах. Зокрема, як повідомила прес-служба Головного управління МНС України в Криму, тиждень тому фахівці міністерства виявили забруднення нафтопродуктами острова Коса Тузла. З 29 квітня по 3 травня там зібрали понад 120 тонн суміші нафтопродуктів.

Представник МНС полковник Володимир Іванов розповів, що цей мазут потрапив на острів раніше, але його під час чергового шторму засипало піском.

«Коли проводили моніторинг, брали проби, то виявили під 10–20-сантиметровим шаром піску мазутне забруднення. Тому зараз знімають ці пісчані нашарування – ось у чому складність роботи – і вже звідти вилучають ці забруднення. Роботи тривають, вони не зупиняються», – повідомив представник МНС.

Днями заступник міністра охорони природного довкілля України Дмитро Гурський запевнив, що Східний Крим готовий прийняти відпочивальників попри наслідки «мазутної аварії» в Керченській протоці.

Матеріали до теми:

• Чи заберуть росіяни мазутні відходи з Керченської протоки?