У Криму назріла проблема відкриття нових українськомовних шкіл

Володимир Притула Сімферополь, 5 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму назріла проблема відкриття нових українськомовних шкіл. Єдина українська гімназія Сімферополя переповнена, і конкурс на вступ до неї вищий, аніж у деякі місцеві виші. Представництво Президента України в Криму закликало кримську владу забезпечити конституційне право громадян на освіту державною мовою. Місцеві чиновники мовчать.
Українська гімназія
Постійне представництво Президента України в Криму закликало владу автономії забезпечити права громадян на освіту державною мовою. У його заяві мовиться, що в лютому до представника Президента звернулася батьківська рада сімферопольської Української школи-гімназії щодо перевантаженості цього навчального закладу та очікуваного суттєвого перевищення кількості охочих навчатися у першому класі над можливостями гімназії. І вже у перший день запису до перших класів школи подали майже удвічі більше заяв, аніж може прийняти заклад. Станом на сьогодні на 56 місць претендує вже понад 150 дошкільнят.

Представництво Президента стурбоване цим, а ще більше – мовчанням місцевої влади.

Директор Української школи-гімназії Наталя Руденко каже, що головна причина популярності закладу – те, що лише тут і ніде більше в Сімферополі і навчання, і виховний процес ведуться українською мовою.

За її словами, про це свідчать результати анкетування батьків майбутніх першокласників: «На перше місце переважна більшість батьків, майже всі батьки, поставили українську мову навчання і можливість отримати виховання українською мовою. Батьки відзначали патріотичний дух закладу. А те, про що ми думали, — що, можливо, більше йдуть на наші добрі умови, сучасне приміщення, — то басейн, спорткомплекс і нове сучасне приміщення тільки на п’ятому, тобто на останньому, місці».

Наталя Руденко
Кореспондентові Радіо Свобода. попри всі намагання, не вдалося зв’язатися ні з керівником відділу освіти Сімферопольського міськвиконкому, ні з головою Постійної комісії з питань освіти Верховної Ради АРК для того, щоб вони висловили своє бачення проблеми, яку поставило Постійне представництво Президента. Обидва чиновники спочатку були дуже зайняті, а потім терміново виїхали поза межі своїх установ.

Місцева влада байдужа попри величезний попит

Член опікунської ради української школи-гімназії Петро Вольвач каже, що місцева влада не те що байдужа до проблем українськомовної освіти, а й перешкоджає її розвиткові, наполягаючи на відкритті лише класів із українською мовою навчання в російськомовних закладах. Там виховний процес іде російською, і такі класи справді менш популярні, каже Вольвач.

«Українській центральній владі давно треба втрутитися у цю деструктивну позицію місцевої влади і все-таки створювати повноцінні українськомовні школи, бо попит величезний. Батьки усвідомлюють, що діти зможуть отримати добру освіту і матимуть гарні перспективи, лише якщо знатимуть державну мову», – вважає член опікунської ради української школи-гімназії в Сімферополі.