Доступність посилання

ТОП новини

Кадри з дрона показують, як російський солдат вбиває пораненого товариша – розслідування


Російські військові на виставці техніки, де в тому числі демонстрували машини, захоплені російською армією в ЗСУ. Москва, 31 травня 2024 року
Російські військові на виставці техніки, де в тому числі демонстрували машини, захоплені російською армією в ЗСУ. Москва, 31 травня 2024 року

Наприкінці червня в російськомовних соціальних мережах з'явилося відео, зняте безпілотником, на якому видно, як троє солдатів ідуть дорогою. Один із них важко поранений ударом безпілотника і, схоже, подає сигнал іншому солдату, щоб той вистрілив йому в голову. Той без вагань виконує прохання, а потім поспішає далі.

Розслідувачі російськомовного проєкту розслідувань Радіо Свобода «Система» й створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки» телеканалу «Настоящее время» отримали доступ до оригіналу цього відео.

Російські пропагандисти стверджували, що на цьому відео зображені бійці ЗСУ, і називали ці кадри ознакою «фашизму». Однак оригінальне відео, яке вивчила редакція, свідчить: на зйомках – російські, а не українські військові.

Увага, у публікації присутні сцени насильства і є шокуючі кадри.

Після розповсюдження цього відео російське державне телебачення та інші прокремлівські ЗМІ поспішили бездоказово заявити, що на відеозаписі зображені українські солдати.

«Це відео чітко показує їхню тваринну природу і фашистську ідеологію, яка закладена в їхній підкірці», заявив чоловік, який назвався ветераном, в ефірі «Россия-24», головного державного каналу РФ, 4 липня.

Журналістка у тому ж репортажі висловився так само зневажливо.

«Ставлення, яке демонструється... ставлення до своїх, як до комахи-шкідника. Навіть попри те, що відбувається, його товариш цинічно стріляє йому в голову», – розповіла вона у репортажі.

Однак «Система» і «Настоящее время» встановили, що солдати були російськими, а не українськими.

Розслідувачі Радіо Свобода отримали оригінал відео з безпілотника у високій роздільній здатності від військовослужбовців 118-ї бригади ЗСУ, яка керувала безпілотником. Крім того, журналістам було надано друге відео з безпілотника, який здійснював удар, з видом від першої особи (FPV).

Аналіз цих матеріалів дозволив «Системі» і «Настоящему времени» з високим ступенем достовірності визначити точне місце події, встановити, що інцидент не був постановочним, і зробити висновок, що військовослужбовці, які брали участь у ньому, є російськими військовослужбовцями.

За межами Роботиного

Після того, як на відео відбувається вбивство солдата, камера слідує за двома іншими солдатами, що втікають, і пролітає повз іржаву і згорілу бойову машину піхоти на узбіччі дороги.

DefMon3, канал на сайті соціальних медіа X, який спеціалізується на аналізі розвідувальних даних з відкритих джерел, ідентифікував машину як таку, що була знищена російськими військами в серпні 2023 року.

Проросійський Telegram-канал опублікував відео знищення автомобіля 16 серпня 2023 року з точною геолокацією за межами Роботиного, села на півдні Запорізької області України, яке вже кілька місяців є ареною інтенсивних бойових дій.

Транспортний засіб, його положення та навколишня місцевість на відео 2023 року та червневих відео майже напевно свідчать про те, що це одне й те саме місце. Координати місця, опубліковані російськими телеграм-каналами у 2023 році, вказують на точку на північ від Роботиного. Зображення Google Earth з цими координатами датовані 2019 роком і чітко показують те саме місце до того, як воно було понівечене та розрите бойовими діями.

Знімки місця подій біля Роботиного у 2024, 2023 та 2019 роках
Знімки місця подій біля Роботиного у 2024, 2023 та 2019 роках

Американський Інститут вивчення війни (ISW) веде інтерактивну онлайн-карту, на якій можна побачити позиції обох сторін на будь-яку дату. Згідно з картою ISW, 22 червня, в день, коли відео зі стріляниною з'явилося в соціальних мережах, і дату, зазначену в метаданих відео, отриманих «Системою» і «Настоящим временем», Роботине утримувалося російськими військами, а місце інциденту було безпосередньо за межами зони російського контролю.

ВІДЕО: Геолокація місця, де вбили російського солдата

Міністерство оборони Росії заявило 15 травня, що його війська захопили Роботине. У повідомленні українських військових того ж дня йшлося про те, що українські війська утримують позиції на північ від населеного пункту.

Солдати на відео рухалися на південь, прямуючи до російських позицій.

АК-12: автомат на озброєнні армії РФ

Відео від 22 червня дає чітке уявлення про зброю, з якої застрелили солдата. Повністю чорний корпус і характерні зубчасті деталі вздовж верхньої частини вказують на те, що це АК-12, одна з найновіших моделей автомата Калашникова.

Він був вперше випущений у 2018 році і широко використовувався до моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Нова версія АК-12 була випущена у 2023 році.

Кадр з відео, знятого дроном 22 червня, на якому видно, що солдат тримає в руках автомат АК-12
Кадр з відео, знятого дроном 22 червня, на якому видно, що солдат тримає в руках автомат АК-12

На відео, опублікованому російськими ЗМІ в жовтні 2023 року, видно, що російські солдати в районі Роботиного озброєні новою моделлю АК-12.

Хоча українські війська зазвичай не мають доступу до АК-12, Міністерство оборони України в березні 2022 року визначило версію зброї 2018 року як таку, що була захоплена і в майбутньому «працюватиме проти своїх колишніх господарів».

Пояс трусів загиблого – ще один доказ

На відео високої роздільної здатності, яке отримала «Система» та «Настоящее время», видно деталі, які неможливо розрізнити на відео, опублікованих раніше в соціальних мережах.

На мить оператор камери дрона дає доволі крупний план пораненого солдата перед тим, як його застрелив товариш.

На його формі не видно жодних розпізнавальних знаків підрозділу. Але коли він корчиться від болю, з-під камуфляжних штанів видніється пояс його трусів. Чітко видно торгову марку BOKAI.

Bokai це недорогий бренд, який широко представлений по всій Росії. Його можна вільно придбати у найбільших російських інтернет-магазинах, зокрема на Yandex market, Оzon.ru та Wildberries.

Хоча Bokai часто продається в Росії як вироблений в Іванівській області, його офіційна сертифікація підтверджує, що він виробляється в Китаї.

Теоретично, це може означати, що білизна Bokai буде доступна в Україні, але Радіо Свобода і «Настоящее время» не змогли знайти її для продажу на жодному українському сайті онлайн-покупок.

В українській версії додатку китайського онлайн-магазину Aliexpress також не представлений цей бренд. У всьому українському інтернет-домені (.ua) журналісти знайшли лише три випадки продажу білизни цієї марки.

Один з них належав мережі магазинів у східному місті Донецьк, яке з 2014 року окуповане Росією. Другий магазин посилав потенційних покупців на російський сайт Yandex market.

У третьому випадку мова йде про довгу термобілизну Bokai, що продається на ринку в місті Шостка на північному сході Сумської області, приблизно за 60 кілометрів від кордону з Росією. За всіма ознаками, продавець не працює з 2022 року, а білизна Bokai значиться як «недоступна».

«Я був... шокований»: розповідь операторів зйомки

«Система» і «Настоящее время» змогли поспілкуватися з оператором українського безпілотника зі 118-ї бригади, який зафільмував розстріл пораненого солдата. Він використовує псевдо «Шустрий».

Він розповів, що отримав інформацію про те, що в його районі перебувають російські солдати. Під час пошуків він побачив в окопі чотири тіла. Один з них був явно мертвий, в той час як «Шустрий» не бачив ні крові, ні мух навколо інших.

У цей момент, очевидно, чоловіки почули звук наближення безпілотника, підхопилися і почали втікати.

Безпілотник зачепив другого солдата, який біг по центру.

«Було зрозуміло, що він не підніметься, розповідає «Шустрий», що у нього перебиті ноги і немає шансів, що медики до нього дістануться. До нього підбіг його товариш і він зробив жест рукою, ніби кажучи: «Добийте мене, будь ласка». І солдат, не роздумуючи, одразу ж вистрілив у нього».

«Я був трохи шокований, додав «Шустрий». «Він був його товаришем. Але ти просто підходиш і вбиваєш його. Вони могли хоча б секунду почекати, щоб відтягнути його в кущі».

Оператор безпілотника з позивним «Тихоня» розповів, що двоє інших бійців намагалися сховатися в кущах. Але їх було виявлено – і безпілотник атакував і їх. «Шустрий» сказав, що всі троє чоловіків на оригінальному відео були вбиті в той же день.

«Система» і «Настоящее время» не змогли самостійно перевірити це твердження.

Форум

XS
SM
MD
LG