Доступність посилання

ТОП новини

Хто такий Володимир Рубан? 


Рубан буде під вартою до 6 травня
Рубан буде під вартою до 6 травня

8 березня на КПВВ «Майорське» був затриманий керівник Центру звільнення полонених ГО «Офіцерський корпус» Володимир Рубан. Його звинуватили в спробі переміщення великої кількості зброї з території Донецької області, яка підконтрольна російським окупаційним адміністраціям.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука заявив, що Рубан під виглядом переселенця намагався провезти цілий арсенал зброї, яка була прихована в меблях.

Рубана підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю та підготовці терактів, зокрема збройних замахів на державних діячів та політичних лідерів, серед яких президент України Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк й секретар РНБО Олександр Турчинов.

9 березня Шевченківський районний суд Києва обрав для Рубана запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави. Президент України Петро Порошенко заявив, що операція по затриманню Рубана готувалася тривалий час: «Йдеться не про перевізника. Ви отримаєте абсолютно неспростовні докази про те, які масштабні терористичні акти готувалися в Україні і яка для цього була задіяна мережа».

То хто ж такий Володимир Рубан, котрого експерти та ЗМІ пов'язують з кумом Володимира Путіна Віктором Медведчуком?

Туманна біографія

Володимир Рубан народився 1967 року в Казахстані, батько був військовим. Сім'я жила в селі Зазим'я. Школу закінчив у Києві. 1989-го закінчив Чернігівське військове училище за військово-обліковою спеціальністю льотчик-інженер. Служив у різних частинах, експлуатуючи МіГ-21 та МіГ-25. Звільнений у запас у липні 1991 року у званні старшого лейтенанта.

Біографія Рубана від моменту проголошення незалежності України і до початку російської агресії в 2014 році залишається невідомою. З відкритих джерел відомо, що він працював на керівних посадах у комерційних та громадських організаціях: з 1995 року - ЗАТ «Тютюн», з 1997-го - був засновником дитячого журналу «Соняшник». Також відомо, що Рубан, як і його син Данило, закінчив Національну академію державного управління при Президентові України.

З 2014 року в ЗМІ та на публічних заходах Рубана представляли як генерал-полковника. Хоча підтверджень цій інформації немає, а в січні 2016-го Служба Безпеки України заявила, що він безпідставно називає себе «генералом спецслужби». Також Рубан є керівником Центру звільнення полонених ГО «Офіцерський корпус», головою партії «Офіцерський корпус», віце-президентом ГО «Академія національної безпеки».

З початком війни

Ім'я Рубана стало широко відомим з початком масштабних бойових дій на Донбасі. Його ГО «Офіцерський корпус» почала активно публікувати дані про свою участь у переговорному процесі. У ЗМІ циркулювали повідомлення про те, що Рубан має виходи на представників бойовиків і домовляється з ними про обмін полоненими.

За словами самого Рубана, він чотири рази приїжджав до Луганська, щоб домовитися про обмін Надії Савченко. Про одну із зустрічей з представником «ЛНР» Олексієм Карякіним Рубан розповів у подробицях Радіо Свобода.

Кулеметник батальйону «Айдар» Тарас Синяговський, який потрапив у полон разом з Надією Савченко, розповідав, що при звільненні за ним і ще двома військовими прибули «обмінник – генерал-полковник у відставці Володимир Рубан». У серпні 2014-го «Офіцерський корпус» заявив, що «за дорученням президента» оприлюднив перелік з понад півтисячі людей, які перебувають у полоні бойовиків. У цей час про роботу Рубана як переговірника і генерал-полковника активно розповідають російські ЗМІ.

У травні 2015-го Рубан знову потрапив у поле уваги завдяки звільненню з полону онука Героя Радянського Союзу Юрія Смирнова. Як повідомлялося, начебто саме керівникові «Офіцерського корпусу» вдалося переконати бойовиків відпустити 22-річного сумчанина – теж Юрія Смирнова – не на умовах обміну, як інших бійців, а як данину пам'яті учасникам Другої світової війни.

У розмові з Радіо Свобода в серпні 2015 року Рубан заявив, що його організація відвозить заручників у саме місто Донецьк, і там випускає:«У нас є довіра до донецької сторони, і якщо це пізній час, ми ночуємо в готелі в Донецьку. Вранці забираємо своїх полонених і веземо їх на українську сторону. Або ж у цей день просто віддаємо, їдемо в інше місце і забираємо». У цьому ж інтерв'ю він говорив про те, що «люди, які воювали на українській стороні, обстрілювали мирні будинки, вбивали мирних жителів – це воєнні злочинці».

Рубан на суді в Києві, 9 березня
Рубан на суді в Києві, 9 березня

Конфлікт з СБУ

У січні 2016 року Служба безпеки України заявила, що Володимир Рубан називає себе «генералом спецслужби» і неправдиво стверджує про ведення переговорів щодо визволення заручників з полону бойовиків. У відповідь Рубан опублікував фотокопію документа, який начебто підтверджував те, що на переговори він був делегований СБУ.

У лютому 2017-го стало відомо про те, що Рубан разом з нардепом Надією Савченко прибули в окупований Донецьк. Мета поїздки була озвучена бойовиками як «відвідування українських полонених». Після цього Служба безпеки повідомила, що Рубан порушив встановлені режимні правила під час виїзду на тимчасово непідконтрольну територію.

Читайте також: Рубан зі зброєю: хто і як бачить затримання «протеже Медведчука» в зоні АТО

Через це йому відмовили в пропуску на КПВВ «Мар’їнка», а за фактом порушення був складений адмінпротокол за статтею Кодексу про адміністративні правопорушення, про «порушення прикордонного режиму, режиму в пунктах пропуску через державний кордон України або режимних правил у контрольних пунктах в’їзду-виїзду». СБУ також зацікавилося тим, яким шляхом на окуповані території потрапила Савченко.

Сам керівник «Офіцерського корпусу» заявив, що через його затримання на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Мар’їнка», коли його не пропустили на окуповану частину Донбасу, зірвався начебто запланований обмін полоненими, що мав відбутися поза нормами Мінських домовленостей.

Рубан у Росії, під час суду над Савченко
Рубан у Росії, під час суду над Савченко

Зв'язки з Медведчуком

Упродовж усієї активної діяльності Рубана як переговірника з обміну полоненими його називали «людиною Медведчука». Це було пов'язане насамперед з активною участю Віктора Медведчука в переговірному процесі з РФ і представниками російських окупаційних адміністрацій в окупованих районах Донецької і Луганської областей.

Також на кешованих сторінках сайту організації «Український вибір» Віктора Медведчука можна знайти згадування про Володимира Рубана як автора. Хоча від 2015-го на сайті почали з'являтися негативні відгуки про керівника «Офіцерського корпусу».

9 березня на суді в Києві Рубан заявив, що ніколи не працював з Медведчуком: «Немає у мене більшого ворога, ніж він». Хоча після цього засідання голова СБУ Василь Грицак оприлюднив заяву, в якій стверджував, що керівник «Офіцерського корпусу» від 2013 року активно співпрацював з рухом «Український вибір».

Представник СБУ Ігор Гуськов на цьому ж брифінгу показав презентацію, в якій описуються зв'язки Рубана з організацією Віктора Медведчука. Він заявив, що Рубан був керівником одного з підпроектів «Українського вибору» в рамках проекту «Українська федерація». Сам Медведчук поки не прокоментував цю інформацію.

Савченко прийшла підтримати Рубана у суді (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG