Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

На фронті минулої доби відбулося 34 бойових зіткнення – командування

Протягом минулої доби на фронті відбулося 34 бойових зіткнення, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України вранці 13 вересня.

За повідомленням, Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході й півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку і наступальних дій на Бахмутському напрямку.

«У районі відповідальності ОСУВ «Хортиця» на Куп’янському, Лиманському і Бахмутському напрямках противник не полишає спроб прорвати оборону Збройних сил України біля Оріхово-Василівки. У свою чергу, Сили оборони в ході наступальних дій мали частковий успіх в районі Кліщіївки Донецької області, завдають ворогу значних втрат у живій силі й техніці», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, в районі відповідальності ОСУВ «Таврія» українські військові тримають оборону неподалік Авдіївки та Мар’їнки, «де протягом минулої доби противник здійснив понад 20 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій».

«Крім того, всі атаки ворога в районах Новомихайлівки Донецької області та південніше Новодарівки Запорізької області обернулися для окупантів значними втратами як у живій силі, так і в техніці. Водночас на Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках Сили оборони продовжують утримувати ініціативу… На Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, змушують ворога відходити із займаних позицій. В результаті штурмових дій наші воїни мають частковий успіх в районі Роботиного Запорізької області», – повідомили у командуванні.

Сили оборони півдня повідомили про збиття 32 запущених Росією «Шахедів»

Російські війська у ніч на 13 вересня протягом 4,5 годин атакували Одещину ударними дронами, цілячи по цивільній інфраструктурі Подунав’я, повідомили Сили оборони півдня України.

«32 БпЛА типу Shahed-131/136 збито силами протиповітряної оборони. На жаль, влучанням по припортовий інфраструктурі понівечено нежитлові будівлі, спричинено займання на стоянці вантажного автотранспорту. Пожежу оперативно ліквідовано», – йдеться в повідомленні.

За даними Сил оборони півдня, сімох цивільних водіїв доправили до медичного закладу із пораненнями різного ступеня тяжкості.

У командуванні Повітряних сил ЗСУ уточнили, що в ніч на 13 вересня російські війська атакували, крім Одещини, також Сумщину кількома групами ударних БпЛА типу Shahed-136/131 із трьох напрямків: Приморсько-Ахтарськ, мис Чауда, Курськ.

За повідомленням, всього було зафіксовано пуски 44 «Шахедів».

Раніше голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомляв про шістьох поранених внаслідок нічного російського удару.

За його словами, зафіксовані пошкодження припортової та іншої цивільної інфраструктури.

Сумська обласна військова адміністрації повідомила, що в ніч на 13 вересня над регіоном знищили три російські безпілотники.

Із наступного дня після того, як Росія 17 липня вийшла із зернової угоди, російські війська розпочали майже щоденні обстріли півдня України, зокрема Одеської області, знищуючи портову інфраструктуру.

Міноборони Росії заявило про пошкодження двох кораблів внаслідок удару по Севастополю

Міністерство оборони Росії заявило про пошкодження внаслідок нічного удару двох своїх кораблів, які перебували на ремонті на заводі в Севастополі в окупованому Криму.

«Сьогодні вночі ЗСУ завдали удару десятьма крилатими ракетами по судноремонтному заводу імені Орджонікідзе у місті Севастополі та трьома безекіпажними катерами по загону кораблів Чорноморського флоту на переході морем», – йдеться в повідомленні.

У російському відомстві заявили, що засобами протиповітряної оборони нібито збили сім крилатих ракет, а патрульний кораблель «Василий Быков» знищив безекіпажні катери.

Незалежного підтвердження цих даних поки що немає. Українська влада нічний удар по Криму наразі не коментувала.

У ніч на 13 вересня кореспондент проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії повідомив про щонайменше сім вибухів, які пролунали в Севастополі. За повідомленням, від вибухової хвилі затремтіли шибки у вікнах, у небі було видно яскраві спалахи і дим.

Рух автотранспорту Керченським мостом, який з’єднує окупований Крим із територією Росії, в цей час був перекритий.

Підконтрольний Росії голова Севастополя Михайло Развожаєв заявив про ракетний удар по місту і що його нібито відбила система протиповітряної оборони. Він також заявив про пожежу в районі Кілен-балки «не на цивільному об’єкті». За повідомленнями у телеграм-каналах, вогонь спалахнув на Судноремонтному заводі. За даними Крим.Реалії, там здійснюється комплексний ремонт кораблів Військово-морського флоту РФ.

Згодом Развожаєв написав у телеграмі, що внаслідок нічних подій, за попередньою інформацією, постраждало 24 людини, у чотирьох – стан середнього ступеня тяжкості.

В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя зачинений.

Ракети по Севастополю: горять кораблі. Путін і Кім зустрілися. Вето Зеленського

  • Інформація про вибухи надходить із окупованого Севастополя. Там пожежа зайнялась на судоремонтному заводі, пов'язаному з Чорноморським флотом. Окупаційний губернатор Севастополя каже, що це була атака зі сторони України. А в російському Міноборони і взагалі заявили про атаку 10 крилатими ракетами. Постраждали 2 кораблі.

Про це та інше дивіться у програмі «Свобода.Ранок» о 9:01 на @Радіо Свобода:

  • Уночі у російській столиці, ймовірно, біля Останкінської вежі трапилась пожежа, місцеві мешканці повідомляють, що чули звуки вибухів. То що насправді відбулось – з'ясуємо.
  • Володимир Зеленський таки ветував закон про декларації. На думку президента, реєстр треба відкрити зараз. Що на це скажуть антикорупційні активісти та чи є загрози у відкритті таких реєстрів у час широкомасштабної війни?
  • Зеленський у вечірньому зверненні згадав про три бригади, які відзначилися в боях на Бахмутському напрямку. Про ймовірне звільнення українських сіл поблизу Бахмуту аналітики говорять з учора. Усе, що слід знати про події там, розпитаємо у військових.
  • Польща вже оголосила, що хоче продовжити заборону на імпорт українського зерна і після 15 вересня. Яким буде рішення Єврокомісії? Чи може Польща самостійно ухвалювати питання про заборону, будучи членом ЄС? Та чи варто шукати політику у такому рішенні або ж офіційна Варшава виключно відстоює інтереси місцевих аграріїв?

ISW: у Росії говорять про можливу нову хвилю мобілізації, але все залежить від Путіна

У Росії деякі чиновники «серйозно» готуються до другої хвилі мобілізації напередодні осіннього призову, який розпочнеться 1 жовтня, пише американський Інститут вивчення війни (ISW), посилаючись на дані телеграм-каналів, що мають стосунок до російських сил безпеки.

За цими повідомленнями, деякі російські чиновники хочуть мобілізувати від 170 000 до 175 000 резервістів і перенести дату осіннього призову з 1 жовтня на 1 листопада, одночасно проводячи «контрактну мобілізацію» для набору додаткових 130 000 військовослужбовців на контрактну службу за допомогою примусових заходів.

Як наголошують аналітики, ці плани не є новими і не свідчать про те, що президент Росії Володимир Путін остаточно вирішив провести другу хвилю мобілізації резерву найближчим часом.

«Раніше ISW спостерігав за активізацією дискусій щодо підготовки до мобілізації в запас і спекуляцій напередодні весняного призову на початку 2023 року. Окремі російські посадовці також пропонували радикальніші мобілізаційні заходи, які не були реалізовані», – нагодують в ISW.

Будь-яка нова хвиля мобілізації резерву в Росії залежить від Путіна, зауважили аналітики.

Минулого місяця в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що мобілізація в Росії не припинялася, і там розглядають можливість додатково призвати 450 тисяч осіб.

На початку серпня розвідка Британії повідомляла, що за останні два місяці Росія, ймовірно, почала формувати нові великі військові з’єднання, щоб посилити свої наземні сили у війні проти України. Британська сторона зауважувала: у довгостроковій перспективі Росія прагне посилити свої сили проти НАТО.

«Без нової великої хвилі обов’язкової мобілізації Росія навряд чи знайде достатньо нових військ, щоб забезпечити хоча б одну нову армію», – заявляли у британському Міноборони з посиланням на дані розвідки.

У Росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну постійно змінюється і доповнюється законодавство у сфері призову і залучення громадян до армії.

Війська РФ вкотре атакували південь Одещини, 6 людей поранені – ОВА

Російські війська у ніч на 13 вересня вкотре атакували південь Одещини, спрямувавши декілька груп ударних дронів по Ізмаїльському району, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

«На жаль, є влучання. Зафіксовані пошкодження припортової та іншої цивільної інфраструктури. Триває ліквідація наслідків. Рятувальники приборкують пожежу», – написав Кіпер у телеграмі.

Внаслідок цього, за даними влади, поранені шестеро людей. «Три людини у важкому та троє у середньому стані важкості доставлені до лікарні, їм надається вся необхідна допомога», – додав він.

Із наступного дня після того, як Росія 17 липня вийшла із зернової угоди, російські війська розпочали майже щоденні обстріли півдня України, зокрема Одеської області, знищуючи портову інфраструктуру.

Посилення ППО України стане однією з тем зустрічі Блінкена і Бербок – Держдеп

Посилення протиповітряної оборони України стане однією з тем зустрічі держсекретаря США Ентоні Блінкена та глави МЗС Німеччини Анналени Бербок. Про це повідомив речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

«Посилення протиповітряної оборони України – це те, над чим працювали держсекретар, а також міністр Остін, радник з питань нацбезпеки та особисто президент ще до того, як почалася ця війна», – сказав Міллер.

Представник Держдепу нагадав, що Вашингтон передав Україні низку систем протиповітряної оборони.

«Ми будемо продовжувати це робити (працювати з іншими країнами, щоб вони надали системи протиповітряної оборони- ред.). Я впевнений, що питання обговорить зі німецькою колегою пізніше цього тижня», – додав він.

Як пишуть медіа, днями Анналена Бербок заявила, що перед холодною порою року потрібно посилити протиповітряну оборону України.

Очільниця міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок 11 вересня перебувала з візитом в Україні.

Німеччина в серпні передала Україні пакет військової допомоги, до якого увійшли дві пускові системи IRIS-T SLS.

ЗСУ: декілька груп безпілотників з Чорного моря прямують до Одещини

Декілька груп ударних безпілотників, ймовірно, Shahed з Чорного моря прямують до південних районів Одещини, повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ.

Після цього голова Одеської ОВА Олег Кіпер закликав жителів Ізмаїльського району в жодному разі не ігнорувати повітряну тривогу.

Близько 00:30 Повітряні сили ЗСУ оголосили повітряну тривогу в Одеській області.

Війська РФ протягом останніх днів практично щоденно ударними дронами атакують Одещину, внаслідок цих атак пошкоджень зазнає портова інфраструктура.

У Севастополі пролунали щонайменше сім вибухів – окупаційна влада заявила про ракетний удар

Щонайменше сім вибухів пролунали в Севастополі в окупованому Росією Криму в ніч на 13 вересня, повідомив кореспондент проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії.

За повідомленням, від вибухової хвилі затремтіли шибки у вікнах, у небі було видно яскраві спалахи і дим.

Рух автотранспорту Керченським мостом, який з’єднує окупований Крим із територією Росії, в цей час був перекритий.

Підконтрольний Росії голова Севастополя Михайло Развожаєв заявив про ракетний удар по місту і що його нібито відбила система протиповітряної оборони.

«У районі Кілен-балки зараз пожежа не на цивільному об’єкті, за попередньою інформацією, пожежа сталася через ракетну атаку», – йдеться у повідомленні. За словами Развожаєва, пожежі надано четвертий клас.

О 03:53 було чутно ще вибух, повідомив кореспондент. Як стверджують у мережі, на Судноремонтному заводі почалася пожежа. За даними Крим.Реалії, там здійснюється комплексний ремонт кораблів Військово-морського флоту РФ.

Згодом Развожаєв написав у телеграмі, що внаслідок нічних подій, за попередньою інформацією, постраждало 24 людини, у чотирьох – стан середнього ступеня тяжкості.

11 вересня Головне управління розвідки України заявило, що Україна повернула контроль над нафтодобувними платформами біля берегів Криму в Чорному морі. Для цього спецпризначенці провели «унікальну операцію».

23 серпня Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що в окупованому Криму було знищено російський ЗРК С-400 «Тріумф».

В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя зачинений.

Росія: у соцмережах пишуть про звуки вибухів на північному сході Москви. ЗМІ кажуть – загорілося сміття

У Росії на північному сході Москви було чутно звуки вибухів – про це пишуть в соцмережах.

В телеграм-каналі «Обережно, Москва» з посиланням на очевидців повідомляли про звуки вибухів та хмару диму в районі станції метро «Владикіно» на північному сході Москви.

Як повідомляє російська агенція «РИА-Новости» з посиланням на екстрені служби, причина задимлення – сміття спалахнуло на площі 10 квадратних метрів, пожежу ліквідували, постраждалих немає.

Російська столиця Москва, а також території, що межують з Україною – насамперед Білгородська, Брянська та Курська області, – останнім часом регулярно зазнають атак безпілотників, а прикордонні регіони і артилерійських обстрілів. Українська сторона не коментує цих подій.

Посол: Зеленський і Нетаньягу зустрінуться найближчими днями в США

Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський заявив, що український президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу зустрінуться найближчими днями в США. Про це він написав у соцмережі твіттер.

За його словами, зустріч відбудеться у Нью-Йорку найближчими кількома днями під час Генасамблеї ООН.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Володимир Зеленський, ймовірно, вирушить у вересні до Нью-Йорка на засідання Генеральної асамблеї ООН, щоб представити свою «формулу миру».

Генасамблея ООН наступного тижня проведе засідання.

Військові попередили про ймовірні пуски «шахедів» і ракетоносій в Чорному морі

Повітряні сили Збройних сил України попередили про ймовірні пуски ударних безпілотників типу Shahed.

Сили оборони півдня не виключають, що безпілотники спрямовані по півдню України.

«У Чорному морі на бойовому чергуванні 1 надводний ракетоносій, спорядження якого до 8 ракет типу «Калібр». Інша інформація, що шириться пабліками, не є достовірними», – йдеться у повідомленні.

Війська РФ протягом останніх днів практично щоденно ударними дронами атакують Одещину, внаслідок цих атак пошкоджень зазнає портова інфраструктура.

Українські пілоти можуть літати на F-16 через три місяці – глава Повітряних сил Нацгвардії США

Перші українські пілоти в США можуть пройти підготовку на винищувачах F-16 до кінця року, хоча виконувати бойові завдання на них зможуть пізніше. Про це пише АР з посиланням на директора Повітряних сил Національної гвардії США.

Очікується, що українські пілоти прибудуть на базу Національної гвардії Морріс у Тусоні, штат Арізона, до жовтня. Зараз льотчиків перевіряють на знання англійської мови, і залежно від їхньої кваліфікації та попереднього досвіду роботи з винищувачами, вони можуть завершити навчання в США протягом трьох місяців, заявив генерал-лейтенант Майкл Ло, директор Повітряних сил Національної гвардії США.

«Як тільки їм дадуть добро, вони приїдуть і негайно почнуть навчання», – сказав він.

За його словами, щоб вкластися у швидкі терміни навчання, ймовірно, перенесуть деякі інші зобов’язання з підготовки міжнародних пілотів, щоб вивести Україну на перше місце.

Однак після завершення навчання в США їм доведеться повернутися до Європи для додаткового навчання НАТО. Ло не надав оцінки того, скільки часу займе це додаткове навчання.

Генерал Девід Алвін, кандидат на посаду наступного головнокомандувача ВПС, сказав сенаторам на слуханнях, що в середньому навчання F-16 триватиме від шести до дев’яти місяців.

Раніше Пентагон заявив, що українські пілоти і технічний персонал розпочнуть підготовку до експлуатації американських винищувачів F-16 у жовтні на авіабазі в американському штаті Арізона (США).

У серпні Данія повідомила, що розпочала навчання восьми українських пілотів на F-16. Українські пілоти тренуватимуться на данській авіабазі у Скрідструпі разом із 65 українськими військовослужбовцями, які пройдуть навчання з технічного обслуговування F-16.

Також Греція, Португалія підтвердили готовність долучитися до тренування українських пілотів та інженерів на літаках F-16.

Глави МЗС країн G7 засуджують «фіктивні вибори» РФ на окупованих територіях України

Міністри закордонних справ «Групи семи» (Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Велика Британія та США) та Верховний представник ЄС «однозначно засудили» проведення Росією «фіктивних виборів» на окупованих українських територіях.

«Ці фіктивні «вибори» є подальшим порушенням незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України та Статуту ООН. У Росії немає легітимних підстав для будь-яких подібних дій на території України. Фальшиві «вибори» – це пропагандистська акція, спрямована на легітимізацію незаконного захоплення Росією території України», – йдеться у заяві, опублікованій на сайті британського уряду.

Міністри закордонних справ країн G7 наголосили, що Донецька, Херсонська, Луганська, Запорізька області та Крим входять до складу України.

«Ми ніколи не визнаємо незаконних претензій Росії на суверенну українську територію і закликаємо всі держави однозначно їх відкинути. Спроба Росії створити ситуацію доконаного факту через ці фіктивні «вибори» не змінить ні нашого підходу, ні нашої підтримки України», – додали вони.

Читайте також: Чехія засудила проведення так званих виборів РФ на окупованих територіях України

Центральна виборча комісія Росії 11 вересня заявила, що правляча партія країни «Єдина Росія» отримала найбільшу кількість голосів на виборах, які відбулися в окупованих українських регіонах, жоден з яких повністю не контролюється Москвою.

Влада України раніше також засудила проведення голосування. У заяві МЗС країни йшлося, що Київ «закликає міжнародних партнерів засудити нікчемні та свавільні дії Росії та не визнавати легітимність жодної «адміністрації», яка буде створена за підсумками незаконних виборів, так само як і будь-які рішення, які ними ухвалюватимуться».

Зеленський закликав Раду відновити е-декларування і ухвалити закон про політично значущих осіб

Президент Володимир Зеленський очікує на нове голосування Верховної Ради за закон про електронне декларування – про це він повідомив у вечірньому зверненні 12 вересня.

За його словами, він ветував закон одразу після того, як він надійшов із парламенту.

«Очікую нового голосування – із позитивом щодо негайного відкриття реєстру декларацій. Вже у вересні таке рішення має бути. Як, до речі, й стосовно законопроекту щодо ПЕПів – політично значущих персон. І це питання не лише політичної відповідальності парламенту, а й наших переговорів із Євросоюзом щодо вступу», – заявив він.

Зеленський додав, що новий «історичний крок» між Україною та Європейським Союзом має відбутися цього року.

«Всі гілки державної влади в Україні повинні спрацювати на цей крок», – додав президент.

Читайте також: Зеленський повідомив про «важливу нараду» з Умєровим і Федоровим щодо цифровізації армії

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив агентству «Інтерфакс» напередодні, що Верховна Рада на найближчому пленарному засіданні планує розглянути законопроєкт про довічний статус публічно значущих осіб.

5 вересня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №9534, яким відновила декларування для чиновників, але без негайного відкриття реєстру (відповідну поправку депутати не підтримали). 12 вересня пресслужба Зеленського повідомила, що він ветував закон.

Обов’язкове декларування для чиновників було тимчасово зупинене в перші тижні повномасштабної війни Росії проти України.

Ухвалення закону про відновлення декларування необхідне Україні для початку переговорів про вступ у ЄС, а також є «структурним маяком» у меморандумі з МВФ за програмою розширеного фінансування.

Війська РФ ввечері обстріляли Херсонщину, є постраждалі – ОВА

Російські війська ввечері обстріляли населені пункти Херсонщини, є постраждалі, повідомляє у телеграмі обласна військова адміністрація.

«Окупанти обстріляли село Садове. Поранення плеча і ноги отримав 56-річний місцевий житель. Чоловікові надали меддопомогу, подальше лікування проходитиме амбулаторно. Ще один постраждалий – 20-річний працівник поліції. Його з травмою передпліччя та контузією шпиталізували», – йдеться у повідомленні.

За даними ОВА, війська РФ також обстріляли Понятівку Дарʼївської громади – було влучання у приватний будинок, постраждав 38-річний чоловік.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Управління верховного комісара ООН із прав людини cтаном на 10 вересня підтвердило загибель 9614 загиблих і 17 535 поранених цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. При цьому в організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

У Тбілісі на території приватної клініки встановили пам’ятник Олександру Мацієвському

Пам’ятник Герою України Олександру Мацієвському, якого російські військові розстріляли після слів «Слава Україні!», встановили у Тбілісі на приватній території Інституту трансплантації волосся. Інформацію проєкту Радіо Свобода «Ехо Кавказу» підтвердив засновник клініки доктор Акакій Цілосані.

Встановлення пам’ятника – особиста ініціатива Цілосані. Автор скульптури – Іраклій Деканозішвілі.

Мацієвський був снайпером 163-го батальйону 119-ї окремої бригади територіальної оборони Чернігівської області. З кінця грудня 2022-го Київ вважав його зниклим безвісти поблизу населеного пункту Червона Гора на Донеччині. За даними української влади, його розстріляли 30 грудня. У лютому цього року його тіло повернули Україні.

Читайте також: Французький художник зобразив на муралі в Києві страченого в полоні військового ЗСУ

6 березня було оприлюднене відео, на якому, ймовірно, російські військові розстрілюють беззбройного чоловіка в українській військовій формі після того, як він каже «Слава Україні».

12 березня в СБУ заявили, що слідчі остаточно підтвердили особу загиблого, ним виявився снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області Олександр Мацієвський.

Україна назвала розстріл воєнним злочином і закликала до розслідування на міжнародному рівні.

Організація Save Ukraine повідомляє про вивезення 13 дітей з окупованих територій

З окупованих регіонів України на вільну територію вивезли 13 дітей, повідомила благодійна організація Save Ukraine 12 вересня.

Засновник організації, колишній уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба навів кілька історій дітей, які опинилися в окупованих регіонах. Він назвав їх вивезення на вільну територію «завданням з зірочкою».

«Сьогодні Save Ukraine повернула в рамках 11 рятувальної місії ще 13 дітей з окупованих територій Херсонщини, Луганщини та Запорізької області», – додав він.

Читайте також: «Викрали, катували, а тепер судять у Москві». Історія херсонського волонтера, який вивозив людей з окупації

За даними Кулеби, організація здійснила загалом 11 рятувальних місій, в ході яких евакуювала 176 дітей.

Минулого тижня Уповноважений з прав людини Верховної Ради Дмитро Лубінець заявив, що Україні вдалося повернути додому 9 українських дітей, які, зокрема, перебували на тимчасово окупованій території.

Як повідомила Радіо Свобода віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, від початку повномасштабної війни до України вдалося повернути щонайменше 380 дітей, яких незаконно вивезли до Російської Федерації.

Війська РФ завдали удару по Запорізькому району, наслідки уточнюються – ОВА

Російські військові завдали удару по Запорізькому району, повідомив голова обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

«Ворог вчергове підступно завдав удару по Запорізькому району. Тип ракети встановлюється. Станом на зараз інформації про постраждалих та пожежі немає, встановлюється точне місце влучання, працюють всі оперативні служби», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Близько 18:30 у Запоріжжі було чутно звук вибуху, про це писали в соцмережах. Перед цим у Повітряних силах оголосили повітряну тривогу в низці областей, зокрема Запорізькій, і заявляли про загрозу застосування балістичного озброєння.

Російські війська регулярно обстрілюють частину Запорізької області та місто Запоріжжя. Обласний центр через близькість до фронту часто зазнає атак з систем С-300. При цьому Москва заперечує обстріли цивільного населення в Україні.

«Це у наших прямих інтересах»: лідер республіканців США у Сенаті закликав посилити допомогу Україні

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл закликав однопартійців підтримати продовження допомоги Україні, на тлі розбіжностей всередині партії із цього питання.

Під час виступу у Сенаті 11 вересня Макконнелл заявив, що допомога Україні прямо відповідає інтересам США, а якщо не допомогти Україні зупинити Росію, то «це ще більше заохотить Росію та Китай». Голос Америки зібрав інформацію про розбіжності серед республіканців США щодо підтримки України у її відсічі агресії Росії.

«Це не дискусія про абстрактні принципи чи філантропію. Сполучені Штати озброюють Україну не з почуття милосердя. Ми підтримуємо дружню демократію, тому що це у наших прямих інтересах. Я наголошую: не ми захищаємо Україну від агресії, українці це роблять», – сказав Мітч Макконнелл...

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG